Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 17.06. 2024
Dnes má svátek Adolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sledujte své nehty – vyplatí se vám to!

26. 07. 2009 | Nemoci
Máte lupénku a pozorujete podivné změny na svých nehtech? Pak čtěte pozorně. Může se jednat o známky hrozícího postižení vašich kloubů.

Lupénka je autoimunitní onemocnění, které se obvykle projevuje změnami na kůži (typickými šupinkami olupující se kůže, které také daly psoriáze její české jméno). Jde ale o nemoc, která může mít mnoho forem a kromě kůže může také postihovat klouby.

Mohou být postiženy velké klouby (kolenní, ramenní) nebo drobné klouby rukou (podobně jako u revmatoidní artritidy). Postižení kloubů (psoriatrická artritida) se ale v průběhu života naštěstí objeví u méně než 10 procent pacientů s lupénkou. Dokumentují to výsledky studie publikované v únorovém vydání časopisu Arthritis and Rheumatism.

Sledujte své nehty – vyplatí se vám to!Studie lékařů z věhlasné Mayo Clinic v Minnesotě se zúčastnilo téměř 1 600 pacientů, u kterých byla lupénka diagnostikována v letech 1970–1999. Průměrný věk v této skupině byl něco málo přes 43 let, polovinu respondentů tvořily ženy.

U 57 jedinců se v průběhu pozorování objevila psoriatická artritida – postižení kloubů způsobené základním onemocněním – lupénkou. Lékaři mimo jiné zjistili, že riziko nepříjemných kloubních komplikací zvyšuje přítomnost následujících známek:
 -  postižení kůže v okolí konečníku a genitálu
 -  ložiska lupénky ve vlasaté části hlavy
 -  změna kvality nehtů, tzv. dystrofie

Riziko psoriatrické artritidy se zvyšuje s počtem postižených oblastí na těle.
U pacientů s psoriatrickou artritidou se mohou objevit nejčastěji následující změny nehtů rukou nebo nohou:

 -  drobné dolíčky
 -  bílé skvrny
 -  linie, které běží napříč přes šířku nehtu
 -  tlustější kůže pod nehtovou ploténkou
 -  ztráta nehtu (nehet obvykle začíná „slézat“ od vrcholku směrem ke kořenu)
 -  třepení a oslabování nehtu

Tyto poznatky jsou důležité pro lékaře, kteří se léčbou lupénky zabývají. Je totiž důležité, aby psoriatrickou artritidu včas rozpoznali, k čemuž jim může pomoci i sledování výše zmíněných známek. K ověření této diagnózy je ale zapotřebí i dalších vyšetření, nejčastěji rentgenového, v některých případech artroskopie.

Zdroj: Revmatické - nemoci.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale vlastně nevím, kam s tím. Praktický lékař říká, že to je věkem a že to lepší nebude. Na kloubech jsou opravdu už vidět změny a občas bolí. Když skončí bolest, tak přijde lupénka. A tak to mažu, jednou konopnou mastí na lupénku, jednou kaštanovou mastí na klouby. Vždycky se to zklidní, ale problém to neřeší. A tak nevím - na revmatologii nebo na kožní?
Obrázek uživatelky
profil
Naštěstí takové starosti nemáme.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Známá má lupenku a vždycky v létě jede na dovču k moři a lupénka se jí skoro zahojí,má ji sice jen málo a na nějakých místech,ale říkala,že u moře je to úplně super
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles