Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sluníčko

13. 05. 2010 | Vaše příběhy

Bylo nebylo jedno veliké moře, co moře, to není tak veliké, to naše je přímo obrovské a my mu budeme říkat oceán. V tom našem oceánu bylo spoustu vody, tak moc, že kolikrát jeho vlny narážely na pobřeží. Nad naším oceánem, kde bylo opravdu hoooodně vody, svítilo sluníčko. Jeho paprsky žhnuly a odrážely se v té spoustě vody tak, že samo sebe na hladině vidělo. A chtělo si samo se sebou hrát v domnění, že vidí kamarádku.

A protože si sluníčko moc rádo hrálo samo se sebou na schovávanou a na to, kdo bude první u pobřeží a na babu, zpotilo se a dostalo velikou žízeň.

Nabralo si do svých žhnoucích dlaní trošku vody z našeho oceánu a pilo a pilo a vody v oceánu ubývalo a ubývalo. Ale ouha, sluníčko se nenapilo. Vždy, když vzalo vodu do svých pálivých dlaní, vodička zasyčela a zmizela.

Kde je ta vodička? ptalo se samo sebe sluníčko a kroutilo hlavou, přece jsem si nabralo do dlaní, tak kde je? stále vrtělo hlavou.

Tu přiletěl větříček.

„Sluníčko, sluníčko, jsi moc pálivé, vodička se mění v tvých žhnoucích ručičkách v páru, prostě zasyčí a už není, fí, fí, podívej se vedle sebe, fí, máš tam kamaráda, fí“ volal větříček . A opravdu, vedle sluníčka se z ničeho nic objevil velký temný mrak Bručoun.

„Kamaráda?“ vyjeklo sluníčko, „To není žádný kamarád, větříku, to je velký zlý Bručoun, prosím, odežeň ho pryč. Než mi zastíní výhled na krásný svět a na vodičku,“ dodalo prosebně.

„Fí, fí, sluníčko,. fí, budu se snažit fí, ale ty jsi spotřebovalo hodně moc vody, fí a ten Bručoun je moc těžký, fí,….“ hekal větříček a foukal, co mu síly stačily.

„Jak to, jak to, že je z té mé vodičky?" ptalo se sluníčko větříku.

Větřík se jen usmál…“přece se ti vodička vypařila, sluníčko, a změnila se ve velký mrak, ten mrak má v sobě miliony a miliony kapek, ale jestli chceš, ukážu ti kouzlo,“ dodal větříček a šalamounsky se na sluníčko usmál.

Sluníčko zatleskalo ručičkami, “Ano, ano, prosím, ukaž,“ výskalo vesele.

A větříček se nadýchnul a   jedním mocným foukem zahnal mraka Bručouna daleko, daleko od moře, daleko od tepla, daleko do hor, kde sídlí paní zima a tam do něj píchl svým špičatým prstem.

 Z mraka Bručouna začaly padat kapičky a ty se postupně měnily ve veliké krásné vločky, které pomalu a líně padaly k zemi a tam vytvářely krásnou sněhově bílou peřinu.

„Jééééé, to je krásné,“ řeklo sluníčko, když jedním očkem nakouklo. Dvěma nemohlo, protože by snížek rozpustilo. A když se vynadívalo, byl čas jít spát. Tak ulehlo do svého pelíšku, přikrylo se duhovou dekou. a sladce usnulo.


Diesonne – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

to vypadá že má sluníčko velké prádlo a pořádně
máchá.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
toto by mohli číst ve škole dětičkám, aby pochopily koloběh vody v příroděSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc krásné!!!!
Autorce moc tleskám, díky.

Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To je mile napsaná pohádka.A pravdivá.Moc se mi líbí.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle