Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Smaragdový klenot v Jónském moři - ostrov Korfu

4. 06. 2019 | Evropa
Říká se mu zahrada Středomoří a psal o něm už Homér ve svém díle Odyssea. Půvabům Korfu podlehla rakouská císařovna Sissi, která si sem jezdila odpočinut od nenáviděných povinností u dvora. Napoleon byl jeho obsazením doslova posedlý a ostrov inspiroval básníka lorda Byrona i britského spisovatele Geralda Durrella.

Ten strávil se sourozenci a ovdovělou maminkou šťastné dětství ve vesničce Kalami, později si na Korfu koupil domek a láska k tomuto ostrovu se promítla do několika spisovatelových bestsellerů. Nejpopulárnější se stal jeho román O mé rodině a jiné zvířeně.

1.    Na Korfu vládne zeleň

Nejzelenější z jónských ostrovů má spoustu nej. Navzdory tomu, že Albánie od něj leží pouhé tři kilometry přes záliv, nemá orientální ale ryze evropský punc. Velký je tak akorát, není vyprahlý ani suchý jako jižnější ostrovy, vládne tu bujná subtropická vegetace a metropole Kerkyra patří k nejkrásnějším řeckým městům. Jako by tu každý z vládců ostrova po sobě zanechal jen to nejlepší. Benátčané zde vysadili tisíce olivových hájů a vybudovali nedobytné pevnosti, díky nimž se ostrované ubránili osmanským nájezdům. Francouzi postavili v hlavním městě Kerkyra elegantní bulvár ve stylu pařížské Rue di Rivoli a dali městu francouzský šmrnc, Britové se zase postarali o důkladné silnice a mosty. Turisté však jezdí na Korfu hlavně za krásou svěží přírody a zeleně, která působí jako balzám na duši toužící po odpočinku a pohodě.  

Korfu2. Korfu má spoustu pláží a půvabná letoviska

Krásných pláží je tu celá řada. Některé jsou oblázkové a přecházejí v písek, jiné jsou zcela písčité a všude se vám otevře náruč průzračného moře. K vyhlášeným letoviskům patří Sidari, kde se hotely Angelina a Maria´s  Beach nacházejí kousek od písčité pláže. V dalším oblíbeném letovisku Moraitika se můžete ubytovat jak v hotelech Alkionis a Seabird, tak v rodinném penzionu Tellis, a když si vyberete Agios Ioannis Peristeron, v komplexu Aqualand Resort Corfu si dovádění ve zdejším akvaparku užijí nejen děti, ale i dospělí. Půvabná jsou také místa jako Perama, Ermones, Benitses, Roda či resort Dassia s nádhernou písčitou pláží ležící pouhých 20 minut jízdy od letiště.

3. Císařovna Sissi si nechala na Korfu postavit zámeček

Pojmenovala ho Achillion podle svého oblíbeného starořeckého hrdiny a leží asi deset kilometrů jihozápadně od Kerkyry. Byl postaven na pahorku s nádherným výhledem a obklopují ho udržované zahrady s exotickou vegetací. Císařovna si přála, aby se její zámeček podobal palácům v Pompejích, objednala si též kopie pompejských soch a reliéfů a stěny paláce byly pokryty velkolepými freskami. Dalším slavným pánem zámečku se stal německý císař Vilém II., jemuž ho darovala dcera Sissi, ale během první a druhé světové války byl Achillion vykraden a poničen. Pak sloužil k nejrůznějším účelům a až po rozsáhlé rekonstrukci byl znovu zpřístupněn veřejnosti.

4. Hlavní město Korfu Kerkyra je plné pohostinných lidí

Rozhodně stojí za to jet se tam podívat. O dvou benátských pevnostech (Staré a Nové), které tvoří nepřehlédnutelnou dominantu, už byla řeč, ale okouzlí vás i bludiště úzkých uliček a průchodů, které jsou lemovány krámky s nejrůznějšími tradičními výrobky. Srdcem města je široké náměstí Esplanada s arkádovou kolonádou Liston, která je oblíbeným místo pro podvečerní procházky. Stojí zde i palác sv. Michaela a sv. Jiří neboli Královský palác, kam na léto jezdívala rodina řeckého panovníka, a kostel sv. Spiridona, který je patronem ostrova. Starou pevnost, oddělenou vodním příkopem, spojuje s městem šedesátimetrový most. V Archeologickém muzeu jsou k vidění pozoruhodné nálezy z celého Korfu a při procházce městem narazíte na množství taveren a barů s příjemnou atmosférou, které dlouho do noci lákají k posezení. Kdoví, jak to Řekové dělají, že jsou stále usměvaví, přívětiví a pohostinní, ale i to je další devíza, která z jejich ostrovní země dělá tak oblíbenou turistickou destinaci.

5. Pár výletů po Korfu, které vás určitě dostanou

Odměnou za výstup na nejvyšší horu ostrova Pantokrator (914 m. n. m.) je nejen nádherný výhled do širokého okolí, ale také fascinující západ slunce. Pokud byste se chtěli podívat někam, kam mnoho turistů nechodí, zajeďte si rybářskou loďkou z přístavu na ostrůvek Vidos, který se topí v záplavě stromů a květin. Budete tam za deset minut a nejen že uvidíte Kerkyru z úplně jiné perspektivy, ale také tam objevíte půvabnou čistou pláž, kde možná budete úplně sami. Kouzelný je i ostrov Paxos pověstný mořskými jeskyněmi skrytými ve vysokých útesech, které lákají milovníky potápění.

Máte-li rádi romantická zákoutí, vydejte se do malebného korfského zálivu s oblíbeným letoviskem Paleokastritsa, nebo do Kassiopi, jehož historie sahá až do doby nadvlády starých Římanů. O kráse tohoto řeckého ostrova by se dalo napsat ještě mnoho, protože si to zaslouží, a stále by to nebylo všechno. Patří k místům, na něž nelze zapomenout a kam se lidé rádi vracejí. Ostatně můžete se o tom přesvědčit sami.  

Zdroj: FIRO-tour



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Mať na to, šiel by som ihneď.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Korfu je opravdu nádherný ostrov. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Takovou dovolenou bych si taky nechala líbit. Škoda, že nejsem aspoň komorná od Sisi :-(
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles