Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Souostroví Brijuni

24. 07. 2014 | Vaše tipy

Během naší dovolené v Chorvatsku jsme navštívili Brijuni. Toto souostroví tvoří celkem čtrnáct ostrovů. Největší z nich je Velký Brijun (Veli Brijun) – podobá se písmenu T. Druhý v pořadí je Malý Brijun (Mali Brijun) – vypadá jako rohlík a třetí se jmenuje Vanga.

Bohaté archeologické nálezy ze středověku dokazují, že si tady postavili své vily již Římané. Později se tato oblast dostala pod nadvládu Benátčanů, ale v 18. století se kvůli malárii místo téměř vylidnilo. Koncem 19. století koupil ostrovy rakouský továrník a boháč Paul Kuppelwieser, mimo jiné také ředitel železáren ve Vítkovicích, a zasloužil se o jejich rozvoj. Nejdříve požádal Roberta Kocha, objevitele bakterie způsobující tuberkulózu, aby zde vyhubil komáry rozšiřující malárii. S tím bylo nutné i vysušení zdejších močálů. Později Kuppelwieser nechal vybudovat luxusní hotely, lázně, golfové hřiště, tenisové kurty, jízdárnu, založil oboru a arboretum. Po druhé světové válce si Brijunské ostrovy přivlastnil jugoslávský vůdce Josip Broz-Tito a vstup byl povolen pouze jeho hostům. Návštěvy přijímal v rezidenci na ostrově Veli Brijun v tzv. Bílé vile (Bilaja vila). Sám se ale nejraději zdržoval ve svém domě na ostrově Vanga. Tři roky po Titově smrti bylo území prohlášeno za národní park (1983) a veřejnost se dočkala otevření v roce 1985. Výjimku tvoří uzavřený ostrov Vanga a vilová čtvrť na Veli Brijun. Tato místa jsou i nadále rezidencí chorvatského prezidenta.

souostroví BrijuniPříjezd na ostrovy je možný pouze lodí, auta tam nesmí. Nejblíže to je z Fažány, plavba trvá asi 20 minut. Za vstup na ostrovy se platí. Jediným trvale obydleným ostrovem je Veli Brijun – vesnice Brijuni, ležící na východní straně ostrova. Největší atrakcí je Safaripark, který se nachází na severní straně ostrova. Téměř celou přístupnou část ostrova je možné projet ekovláčkem – trvá to asi hodinu s výkladem průvodce (jsou tu průvodci mluvící různými jazyky). Je možné vidět jeleny, daňky, muflony, různé druhy ptáků, antilopy, lamy, zebry, indické svaté krávy, slona, pštrosy, kozy, somálské ovce, papouška, koně, pávy… V bazénu jsme viděli želvu, která měla amputovanou ploutev (nohu). Další zajímavostí jsou četné antické ruiny, např. luxusní římská vila postavená v 1. století našeho letopočtu. Bohatá je zde i flora. Aklimatizovaly se zde agáve, cedry, bambusy, cypřiše, sekvoje, eukalypty a mnohé další exotické rostliny, které obdržel Tito darem od státníků z nejrůznějších zemí. Tyto rostliny jsou soustředěny do botanické zahrady a jako celek působí nádherně a upraveně. Nádherné jsou i zdejší lesy a háje, především dubu cesmínového a vavřínu (bobkový list). V jednom domě je muzeum věnované prezidentu Titovi. Je zde spousta fotografií z jeho soukromého i politického života. V druhém patře je jeho sbírka vycpaných zvířat, které dostával darem od svých přátel.

Na ostrově je několik běžných hotelů, ale také dva luxusní, které navštěvují známé osobnosti z celého světa. Pláže jsou zde oblázkové, ale během naší návštěvy jsme nikde neviděli, že by se zde někdo koupal. Voda tu je krásně čistá. V Bílé vile se i nadále konají státní návštěvy. U každého vchodu stojí vojáci a střeží okolí i v době, kdy zde nikdo není.

Tento výlet se nám moc líbil. Když projíždíte vláčkem ostrov, máte pocit, že se každou chvíli objevíte v jiném světě – safari, prales, vysušená bažina, antický chrám, kamenolom, botanická zahrada, golfová a tenisová hřiště… Prostě navštívíte několik různých přírodních vegetací – středomořské, subtropické, exotické a různá období vývoje kultury.

Ještě se vrátím ke zvířatům. Jsou zvyklá na velký zájem ze strany návštěvníků, takže se některá předvádějí. Např. želva s amputovanou nohou.  Když jsme přišli k bazénu, byla na dně. Poté co zaregistrovala zájem okolí, vyplavala na hladinu a kroužila po bazénu jako úplně zdravá želva. Dokonce jsem měla pocit, že nám mává ploutvičkou.  Slon stál v nejvzdálenější části výběhu. Pomalu se šoural směrem k nám, a když jsme si připravili fotoaparát, tak se otočil zády a mával ocáskem. Nakonec se nám ale ukázal také zepředu. Ovšem nejlepší byl vousatý kozel. Ani nevíme, jak se to stalo, ale najednou byl u stánku s občerstvením a loudil u prodavače. Ten mu něco dal, ale kozlovi to asi nestačilo, a tak začal loudit u návštěvníků. Některé děti z toho byly tak překvapeny, že mu nabídly právě koupené nanuky. A nakonec papoušek Koki. Od průvodkyně jsme se dozvěděli, že mluví (někdy prý i dost sprostě). Pokud bude ale viset za nohu, nechce mluvit. Když jsme přišli ke kleci a někdo na něho zavolal, odpovídal. Jak se ale ke kleci přiblížilo hodně lidí, tak najednou začal křičet a zavěsil se za nohu. Asi půl hodiny bylo ticho. Potom najednou začal „zpívat“ a opět reagovat na pobídky od návštěvníků.

Tento výlet bych doporučila rodinám s dětmi. Je to něco jiného než návštěva klasické zoologické zahrady. Počítejte ale s tím, že na ostrově budete asi čtyři hodiny. Odjezdy lodí jsou předem stanoveny. A nakonec ještě jedno upozornění. Některé agentury nabízející tento výlet udělají jen okružní plavbu okolo ostrovů a to je všechno. Raději si předem zjistěte, jestli skutečně půjdete na ostrov.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Souostroví Brijuni:

Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
Souostroví Brijuni
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
velmi zajímavý článek - hezky se to četlo. Mít tu možnost,tak bych tam jela s vnoučaty, těm by se to určitě líbilo Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek Smajlík vyprávění o těch zvířátkách je úžasné Smajlík ráda bych se tam jela na ně podívat Smajlík fotky jsou super a ta želvička co se ráda předvádí je bezva Smajlík díky, hezky jsem si početla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě zajímavé místečko..Hezký tip i radaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles