Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Polární putování s Petrem Horkým na Prima ZOOM

17. 04. 2023 | Televizní tipy
Petr Horký je český režisér-dokumentarista, producent, spisovatel, moderátor, youtuber a cestovatel. Jako moderátor začínal v brněnském rockovém rádiu Hády a později v televizním studiu, kde se legendárním stalo uvádění dětské soutěže Hip Hap Hop. Jako režisér se prosadil zejména v oblasti cestopisných dokumentů, kdy se zaměřuje nejen na na samotné cestování, ale i na geografii a zahraniční kulturu. Na svém kontě má již několik desítek dokumentárních filmů.

Mimo jiné natáčel s Thorem Heyerdahlem, Reinholdem Messnerem, Arthurem C. Clarkem, Erichem von Danikenem, Edmundem Hillarym, Eugenem Cernanem a dalšími. Mimo jiné režíroval film Století Miroslava Zikmunda, který byl nominován na Českého lva. V roce 2014 se jednalo o nejnavštěvovanější dokumentární film v českých kinech. O tři roky později vyšla stejnojmenná kniha, která se stala bestsellerem a získala Cenu Miroslava Ivanova.

Polární putování s Petrem Horkým na Prima ZOOMMezi jeho nejznámější akce patří expedice na severní pól, kterou uskutečnil společně s polárníkem Miroslavem Jakešem v roce 2008 – pólu dosáhli dne 12. dubna 2008, a dále pak přechod Grónska od východu na západ (v roce 2010 spolu s britskou expedicí). V severním teritoriu Malediv vedl expedici Tajné vraky, která objevila dvě potopené lodě. Spolu s Václavem Sůrou uskutečnil první polárnický pochod na Sibiři v oblasti Pólu chladu (nejchladnějším obydleném místě na Zemi) a dále jako první v zimě přešli mongolské jezero Khovsghol. Svůj nejnovější počin, výstup na nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson a pochod k jižnímu pólu, zachytil v aktuálním seriálu, který uvidíte na Prima ZOOM.

Pojďte díky Prima ZOOM až na jižní pól z tepla domova:


Od 17. 4. 20.00 Polární putování s Petrem Horkým

Horký na pólu (8 dílů, premiérově pondělí 20.00, reprízy čtvrtky v 8.45)
Polárník a režisér Petr Horký už došel na severní pól, na lyžích přešel Grónsko, putoval na Sibiři na Pólu chladu (nejchladnějším obydleném místě na světě, kde ve stanu zažil teploty –53 °C; nejchladnější naměřená teplota zde byla –73,2 °C) anebo přešel jako první na světě zamrzlé mongolské jezero Khovsghol.

V období od 1. 12. 2021 až do ledna 2022 Petr Horký s Václavem Pištorou strávili čas na Antarktidě, kde nejprve Petr vystoupal na nejvyšší vrchol Antarktidy – Mount Vinson (4 892 m. n. m.) – a následně se k němu připojil Václav. Oba polárníci potom spolu došli na jižní pól. Petr Horký se tak stal prvním Čechem, který dosáhl tří pólů. „Jedná se o sportovní podnik, nemyslíme si o sobě, že jsme Amundsenové anebo Scottové, ta doba je pryč, spíš jsme se těmto mistrům a hrdinům jeli s obdivem poklonit,“ říká Petr Horký. „Vyšlo to i tak, že jsme dorazili na jižní pól přesně 110 let poté, co tam došel Amundsen a pár týdnů po něm Robert Falcon Scott,“ dodává.

V polárních krajích se od dob prvních objevů a hrdinských prostupů divočinou až po dnešek, po sportovní a outdoorové výkony, odehrávají obrovské příběhy odvahy a zrady, pomoci i egoismu, pevného slova i řečnických kliček. Tyto příběhy vypráví tento seriál. Všechny tyto příběhy se výsostně dotýkají i dnešní doby a rozhodování, která každý den podstupujeme. Není to tedy ani Petrův „hrdinopis“, ani pouhé vzpomínání na staré chlapíky, co klepali kosu ve starém oblečení a jedli psy. :-) Jsou v tom prachy, ženské, ale taky láska, zrada, poctivost, skromnost, statečnost i lež.

Hlavním smyslem celého projektu je připomenout mnohdy neznámé osobní příběhy velkých polárních cest od minulosti až po dnešek, kdy se najednou v plné síle i nahotě zjevují významy slov, jako je zrada, poctivost, statečnost, zbabělost, síla, obětavost či ego a sebestřednost. Těchto slov se mnohdy doma v teple v Evropě bojíme, ale to neznamená, že mezi nimi každý den nečiníme volby. Jsou to hodnoty, které řídí sport i naše životy. Výstupem je dokumentární série pro Prima ZOOM, kde Petr Horký shrnuje všechny své dosavadní polární příběhy a zkušenosti. Ale dosti silných řečí – přese všechny plány i půlroční trénink by stačil jeden malý virus a všechno mohlo být v troskách. Podívejte se, jak to dopadlo, a užijte si mrazivou pustinu a její příběhy pěkně z tepla domova.


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík