Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První český akvanaut Pavel Gross na Prima ZOOM

2. 03. 2023 | Televizní tipy
Snímek Akvanaut: Pavel Gross je z tematického cyklu Hlubiny a posedlosti. Že je naše země třetím státem světa, který vyslal do vesmíru svého kosmonauta, je věc obecně známá. Ale že je rovněž teprve třetí zemí, jež měla i svého akvanauta, většinou vědí jen zasvěcenci. V tomto případě stojí za úspěchem průkopnické nadšení jednoho člověka – Pavla Grosse.

Konstruktér, vynálezce a vizionář strávil sám tři dny pod hladinou moře v habitatu Xenie vlastní konstrukce. Řízením osudu se stal na dvě desetiletí vyhnancem, aby daleko od domova s kolegou Jaroslavem Kohoutem stavěl ponorky. Je živoucím kapitánem Nemo, bez ohledu na věk je stále posedlý hlubinami a bezmezným nadšením pro poznávání nového a neznámého. Tento dokumentární film obsahuje unikátní a doposud nepublikované záběry. Režie se ujal Miroslav Náplava.

Skutečný akvanaut na Prima ZOOM:


První český akvanaut Pavel Gross na Prima ZOOM5. 3. ve 20.00 Akvanaut Pavel Gross
Akvanaut Pavel Gross (repríza středa 8. 3. v 8.30)

Kdo je Pavel Gross?

Strhující životní příběh Pavla Grosse se může zprvu zdát neuvěřitelným, spíše z říše pohádek či městských legend. Jeho strejdou by opravdu mohl být všeuměl Jára Cimrman, kmotrem snílek a vizionář Jules Verne a bratrem sám kapitán Nemo. Jenže vše se událo a Pavel Gross stále žije mezi námi! Konstruktér, vynálezce, vizionář a snílek Pavel Gross s oblibou říká, že má „vodu“ v hlavě od svého narození 27. září 1939 v Plzni. Zaujal ho svět; celý život se ho snaží pochopit. Vystudoval strojní fakultu ČVUT v Praze, patří mezi průkopníky přístrojového potápění a celoživotně se zabývá vývojem podvodní techniky. Díky posedlosti výzkumem dlouhodobého pobytu člověka pod hladinou se stal v roce 1965 prvním československým akvanautem, když strávil sám tři dny pod hladinou moře v habitatu XENIE vlastní konstrukce. Stali jsme se tak třetí zemí na planetě, která vedle USA a Francie přispěla k bádání v oboru saturačního potápění.

Jen o pouhý měsíc později od úspěšného pokusu Pavla Grosse proběhly ve Francii a USA další dva významné experimenty zabývající se dlouhodobým pobytem člověka pod vodou. Kapitán Jacques Cousteau spustil třetí fázi ambiciózního projektu Précontinent. Posádka v něm strávila téměř 11 dní. U kalifornského pobřeží USA zase proběhl projekt Sealab II. Šéfem týmu byl astronaut Scott Carpenter, který v roce 1962 během mise Mercury 7 obletěl 4x zeměkouli. Po třicetidenním pobytu na Sealabu II v hloubce 62 metrů se stal prvním akvanautem i astronautem na světě. Ale především díky jeho telefonátu s posádkou orbitálního letu Gemini 5, astronauty Cooperem a Conradem, došlo v dějinách lidstva k první komunikaci lidí z hlubin „starého“ oceánu – moře – do toho „nového“ – vesmíru.  

Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 se stal na dvě desetiletí vyhnancem, aby daleko od domova, ve Švýcarsku, pracoval na vývoji a stavbě obřího cyklotronu. V roce 1974 se po seznámení s krajanem Jaroslavem Kohoutem pustil do konstrukce miniponorek. Typ F-3 GEO vyprojektovali a postavili v roce 1981 na objednávku prof. Hanse Frickeho z Max Planckova institutu, který z ní jako první na světě natočil živoucí fosílii, latimérii podivnou.

Pavel Gross se stále potápí, ve volném čase maluje, fotografuje, napsal dvě knihy, zabývá se fyzikou struktur dimenzí a vlastní definicí nuly. K tomu všemu pracuje na vývoji záchranného dýchacího miniaturního přístroje na principu rebreatheru. Čtyři kusy prototypů jsou připraveny k testování a patentování. Bez ohledu na věk je Pavel Gross stále posedlý hlubinami, živoucím kapitánem Nemo s bezmezným nadšením pro poznávání nového a neznámého. A k tomu vlastenec v pozitivním slova smyslu, Čech, na kterého můžeme být hrdí.


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku První český akvanaut Pavel Gross na Prima ZOOM:

První český akvanaut Pavel Gross na Prima ZOOM
První český akvanaut Pavel Gross na Prima ZOOM
První český akvanaut Pavel Gross na Prima ZOOM
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !