Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden

27. 03. 2023 | Televizní tipy
Pojďte se bavit poznáním díky Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden:


27. 3. 22.00 – Honba za planetkami (Obrana Země)

Odhalte skutečné pozadí událostí ve filmech jako Armageddon nebo K zemi hleď! Nejen, že by se velký asteroid skutečně mohl srazit se Zemí, v nitru těchto nebezpečných toulavých planetek s mířidly se ale navíc ukrývají neuvěřitelná tajemství. Před 65 mil. lety došlo ke srážce asteroidů s naší planetou, po které vyhynulo 80 % zvířat na Zemi, včetně legendárních dinosaurů. Hrozba, že se bude taková událost opakovat, stále trvá.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týdenNa kolizním kurzu s naší planetou se každý den ocitá až 230 asteroidů, a radary je přitom vůbec nezachytí. Jsme na ně připraveni? A jak bychom mohli zabránit budoucí katastrofě? Dnešní vědci z celého světa se snaží zmapovat okolní vesmír a zaznamenat aspoň ty nejnebezpečnější z asteroidů. Vůbec poprvé v historii lidstva se daří získávat vzorky z asteroidů, nebo je dokonce vychýlit z kurzu. Člověk už zasáhl do běhu kosmických událostí a změnil trajektorii jedné z prolétajících planetek. Tento fascinující seriál přibližuje asteroidy chápání obyčejných smrtelníků a vysvětluje, jak je možné předvídat jejich trajektorii, a zabránit tak nepředstavitelné zkáze.

28. 3. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin V (Bosé stopy značky Baťa)

Jméno Baťa bylo za časů meziválečného Československa symbolem prosperity a v paměti generací zůstalo ještě celá desetiletí po zániku baťovského průmyslového gigantu. Proslulý podnik vedli dva bratři, po tragické letecké nehodě se vedení firmy ujal mladší z nich, Jan Antonín Baťa, muž-vizionář. Firma Baťa, to tehdy už dávno nebyly jenom boty, byl to rozsáhlý komplex, který produkoval nekonečnou řadu výrobků od automobilových pneumatik po plynové masky. Hospodářský rozvoj a každodenní život republiky by si bez něj nebylo možné představit. Jan Antonín Baťa si uvědomoval odpovědnost, která pro něj z těchto faktů plynula.

Další budování firmy chtěl propojit s budováním moderního státu. S obdivuhodnou odvahou načrtl vize, kterými chtěl své kroky řídit. Týkaly se primárně strategicky nezbytné infrastruktury. Pro zásobování Baťových podniků vybudoval takzvaný Baťův kanál, dnes oblíbený cíl turistů, a zpracoval rozsáhlé plány pro výstavbu československé dopravní sítě. Byl autorem návrhu na dálnici, která by propojovala celou tehdejší republiku. Čas bohužel pracoval proti němu a selhání politiků znemožnila jeho smělé vize uskutečnit.

Nastala temná léta německé okupace. Ani tehdy ale neztrácel naději a finančně podporoval exilovou vládu prezidenta Beneše v Londýně. Přesto, nebo možná právě proto, neunikl poválečnému vykonstruovanému stíhání za údajnou kolaboraci, musel čelit pomluvám a nepochopení. Navzdory tomu zůstal potřebným vzorem sebevědomého vizionáře a tvůrce hodnot.

28. 3. 20.30 – Vzkříšení katedrály Notre-Dame (1. díl)

Záchrana trosek pařížského chrámu Notre-Dame, který byl v roce 2019 poničen požárem, je u konce. Katedrála zůstala ušetřena. Teď začíná ta těžší část. Jak rekonstruovat 800 let starou památku, když nikdo přesně neví, jakým způsobem byla vystavěna. Přímo na místě, skryti veřejným pohledům, působí 200 odborníků z celého světa. Mají jediný úkol. Pomoci architektům odhalit tajemství stavby Notre-Dame, aby bylo možné znovu oživit duši i posvátnost jedinečného chrámu. Tvůrci tohoto seriálu získali exkluzivní přístup do zákulisí rekonstrukce. Tam, kde se ostatní týmy filmařů musely zastavit, otočit a odejít, my teprve začínáme. Sledujte vzrušující dobrodružství. Nenechte si ujít jedinečný pohled na okouzlující krásu a odhalte, jak probíhá největší projekt rekonstrukce tohoto století. Stůjte po boku dělníků, architektů, historiků a vědců, kteří se ze všech sil snaží znovu oživit ikonickou památku Notre-Dame.

29. 3. 20.00 – Skrytá království přírody (Pod širým nebem)

Představte si, jaké je nechat se zmenšit do nitra magického světa fantastických zvířat, která mají neuvěřitelně akční život. Tito superhrdinové jsou sice vyloženě malí, ne větší než 30 centimetrů, ale stejně jsou úžasní a zvládnou mnohem víc, než na co vypadají. Čipmankové, bércouni, kosmani, křečci prérioví, a dokonce i nosorožíci musí čelit obrovským nebezpečím. Když jste tak mrňaví jako oni, padající kapky deště jsou stejně drtivé jako meteory a lehký letní vánek má sílu ničivého tornáda! Seriál Skrytá království přírody se natáčel v ikonickém prostředí savan, pouští, džunglí a pralesů i velkoměst jako Tokio nebo Rio de Janeiro. Představuje svět z úplně nového, jedinečného pohledu. Jeho mini hrdinové se musí vyrovnat s nezměrnými problémy a porazit obří nepřátele. A jdou na to vyloženě geniálně. Skrytá království přírody vás nadchnou, pobaví a ohromí. Už bylo načase, aby se stali středem pozornosti i ti malí!

29. 3. 21.00 – Řeky nad korunami stromů

Slyšeli jste někdy pojem létající řeka? Jedná se o pohyb velkého množství vodní páry v ovzduší z Amazonie do jiných částí Jižní Ameriky. Prales uvolňuje vodní páry do atmosféry transpirací a tato vlhkost se ukládá na jiných lokalitách ve formě srážek, a vytváří tak virtuální řeku. Průměrný strom vypustí do atmosféry každý den 1000 litrů vodní páry. Bylo zjištěno, že zatímco každý metr čtvereční povrchu moře odpařuje každý den jeden litr vody, stejná plocha lesa vypařuje asi osmkrát tolik kvůli více vrstvám listoví v koruně stromů. Hlavní proudění vzduchu v povodí Amazonky je na jihozápad. Když tato vzduchová hmota dosáhne And, pohoří působí jako „přirozená bariéra“, která přesměruje obrovské objemy vlhkého vzduchu do střední a jižní Brazílie a také do severní Argentiny, Paraguaye a Uruguaye a v těchto oblastech prší.

Část tohoto vzduchu dokáže překonat i vrcholky And a ukládá déšť v Peru. Další vzdušné masy cestují na sever od povodí Amazonky a procházejí přes Kolumbii, Venezuelu, Guyanu, Francouzskou Guyanu a Surinam. V roce 2009 Antonio Nobre, brazilský vědec v oblasti klimatu, uvedl, že bez létající řeky by velká část jižní Brazílie, která produkuje přibližně 70 % HDP Země, byla vyprahlá poušť. Vykácení amazonského lesa pro těžbu a zemědělství pravděpodobně povede k nižším výnosům jinde. Kouř z požárů zapálených některými farmáři k čištění půdy vysílá částice do atmosféry, což vede ke snížení srážek, které oslabují stromy, které se vyvinuly ve vlhkých podmínkách, a jsou tak více náchylné k požárům.

Předpokládá se, že sucho v jižní Brazílii v roce 2010 bylo způsobeno vysycháním létajících řek, a připisuje se tomu ještě horší sucho v letech 2014–2015. Díky velké ploše a bohatým srážkám připadne na Brazílii za rok více srážek (odhaduje se 15 000 km3) než na kteroukoli jinou zemi. V roce 2007 se švýcarsko-brazilský pilot Gérard Moss spojil s vědci, aby zahájili projekt Flying Rivers – zhodnocení zdrojů atmosférické vody nad Brazílií a zkoumání, jak odlesňování amazonského deštného pralesa způsobuje sucho. Cílem je také vyhodnocení procesů zapojených do přenosu vody a vzdělávání veřejnosti v porozumění významu amazonského deštného pralesa jako zdroje vody, která je životně důležitá pro život a hospodářství.

30. 3. 21.00 – Zapomenuté válečné vzducholodě

Kdysi jsme je považovali za budoucnost vojenské techniky: létající vzducholodě velikosti Titaniku schopné nést pětici bojových letounů. Ve dvacátých a třicátých letech minulého století vkládala americká armáda do zepelínů velké naděje. Ale místo toho, aby se jejich éra stala další kapitolou budoucnosti letectví, byla nečekaně krátká a skončila obrovskou tragédií. Staňte se svědky vzestupu a pádu vojenské zbraně, která se zoufale neosvědčila. Dívejte se, jak se tým odborníků snaží najít důležité artefakty z nedávno objevené potopené vzducholodi. Jejich motivace? Odhalit tajemství krátkého období vojenských vzducholodí a vrhnout nové světlo na tuto ztracenou kapitolu historie.

31. 3. 23.00 – Teorie svatého grálu

Ve španělské Valencii stojí úctyhodná katedrála, která skrývá tajuplný zlatý kalich zdobený vzácnými kameny. Tento historický objekt nevyčíslitelné hodnoty je považován za legendární svatý grál. Přesto existují i jiné artefakty z různých koutů světa, o kterých se říká to samé. O každém z nich existuje teorie, proč je zrovna on ten skutečný. Co o svatém grálu opravdu víme? Byl to kalich? Nebo spíše posvátný talíř? Nebo šlo o krev Ježíše Krista? Jedná se snad o imaginární objekt z legend o králi Artušovi, nebo dokonce o zbožné ponaučení? Vydejte se na vzrušující výpravu ze Španělska do Itálie a přes Francii až do Jeruzaléma. Odhalte hned několik teorií o tom, co je svatý grál. Tento historický film oslovil zkušené historiky i vědce a postavil jednu z největších legend tváří v tvář moderní vědě. Podaří se konečně určit podobu jednoho z největších mýtů v dějinách lidstva?

1. 4. 21.00 – Království makaka medvědího

Na těžko přístupném vrcholu vysoko nad Tchaj-wanem vládne nemilosrdný panovník. Jeho jméno je Bello a obávají se ho všichni poddaní. Je to makak medvědí. Je mocný a schopný naprosto všeho, aby se u moci také udržel. Nikdo z jeho tlupy si nemůže příliš vyskakovat. Jenže život je těžký a nejhůře dopadá na nejmenší. Období sucha přináší další problémy, jídla je málo a makakům nezbývá než hledat poživatelné zbytky mezi odhozenými odpadky. Dokonce se odvažují na hranice lidské civilizace, kde žebrají u cest. Úlevu přináší až monzun, díky kterému je konečně znovu dostatek potravy. A nastává čas zpochybnit vládu tyrana. Kdo se mu odváží postavit? Ať už to dopadne jakkoli, s následky si bude muset poradit celá smečka. Přírodovědný film Království makaka medvědího vznikal v průběhu dvou let. Odhaluje každodenní život v tlupě šedesáti opic, která našla útočiště na těžko přístupném horském vrcholku v jižní části Tchaj-wanu.

1. 4. 23.00 – Tajemství starého Řecka (Počátky řecké civilizace)

Byl to zvláštní národ zrozený z bílých skal a modrého moře. Jeho příslušníci vynalezli demokracii a logické myšlení, psali divadelní dramata o sestupu do nejtemnějších hlubin lidské duše a podařilo se jim zachytit dokonalost lidského těla v umění i atletice. Jednoduše řečeno, starověcí Řekové stvořili náš svět. Dnešní Řecko na tom pochopitelně bylo ještě nedávno úplně jinak: občanské nepokoje, finanční krize a dlouhé řady u bankomatů. Ale jak potvrzuje historie této jihoevropské země, spory a hádky často stojí u zrodu něčeho velkého.

Řekové se zrodili jako národ lovců a sběračů v drsných podmínkách nehostinné krajiny, přežili tváří v tvář největšímu impériu světa a překonali i nejvážnější krizi lidských dějin. Obstáli za vyloženě nepříznivých podmínek, a díky tomu vydláždili cestu současnému západnímu světu. V tomto seriálu se přední historikové a archeologové, herci a sportovci nebo vědci a umělci vrací ke všemu, co Řekové dokázali. Nejen proto, abychom lépe porozuměli minulosti. Ale hlavně proto, abychom si uvědomili, jak odkaz starověkého Řecka hluboce ovlivnil naši současnost i jak pomůže utvářet budoucnost celého lidstva.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 13. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Se těším, mám pocit že koukám převážně jen na dokumenty a vůbec mi to nevadí, naopak.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tyto dokumenty máme doma moc rádi Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles