Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden

21. 12. 2020 | Televizní tipy
Prožijte konec roku zábavou a poznáváním na Prima ZOOM. Prima ZOOM vám následující dva týdny nabízí rozmanitou podívanou – od fantastického cestování přes Yettiho, bláznivé veverky, Apollo, Nacisty na drogách a dokumentární legendy až po tajemství světových muzeí. A navíc se ještě pobavíte.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden:


21. 12. 20.00 – Cesty snů (Z Isfahánu do Samarkandu)

Třídílná cestopisná mini série se zaměřila na výjimečné cesty po šesti důležitých zemích Jižní a Střední Asie. Cesty snů nás zavedou na dobrodružnou výpravu po různorodé krajině, během níž se setkáme s různými zajímavými lidmi a seznámíme se s jejich bohatými tradicemi i náboženskou vírou. Nenechte si ujít neuvěřitelný zážitek, kterým se kvůli nestabilní politické situaci v tomto regionu může pochlubit opravdu jenom málokdo. Cesty snů jsou symbolem diverzity, a zároveň soudržnosti, které byly odjakživa klíčem k ekonomické prosperitě a pokroku.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden22. 12. 21.00 – Postavili bychom to dnes? (Velká pyramida v Gíze)

Velká pyramida v egyptské Gíze je jedním z největších a nejúžasnějších divů světa. Brooklynský most patří k nejdůležitějším stavbám svého druhu a aby vznikl, museli jeho konstruktéři překonat několik nebezpečných překážek. Římské Koloseum je nejslavnějším stadiónem na Zemi. Nedokázali by ho postavit bez nejmodernějších postupů a jednoho padlého císaře. V Bibli stojí, že Noemova archa byla něčím, co svět neviděl. Tento historický seriál dává prostor odborníkům, kteří se ohlížejí za největšími a nejúžasnějšími stavitelskými trumfy minulosti. Odhaluje, co moderní civilizace získala, a o co během honu za budoucností naopak přišla. A zjišťuje, jestli by stavba těchto architektonických zázraků byla i v dnešní době stejně náročná a životu nebezpečná.

24. 12. 20.00 – Počátky válečných vůdců

Jména vůdčích osobností z doby druhé světové války jsou dobře známá: Charles De Gaulle, Adolf Hitler a Winston Churchill, ale známe také jejich příběhy, které se odehrály o celých dvacet let dříve ve víru událostí první světové války? Byli to odvážní vojáci, zbabělci nebo zbrklé horké hlavy? Kdo z nich stál v čele ostatních bojovníků v prvních liniích v bahně zákopů? Kdo se vyznamenal v bitvě? Kdo uprchl? Vůbec poprvé máme možnost odhalit neuvěřitelnou minulost válečných vůdců v hrozném období Velké války v letech 1914 až 1918. Díky výpovědím historiků a vojenských expertů, rekonstrukcím i archivním záběrům se ponoříme do počátků vůdců druhé světové války. 

24. 12. 22.00 – Zvířecí stavby

Všichni potřebují místo k životu. Jenže některým to venku nestačí a hledají pohodlí. A tak využívají neobyčejně specializované schopnosti a dovednosti, aby si postavili perfektní domov. Ten má mnoho využití. Stává se skrýší před hladovými dravci, bezpečným prostředím pro vychovávání mláďat, spíží naplněnou zásobami i úkrytem před špatným počasím. Proto si svůj vlastní domov staví zvířata všech podob a velikostí. Mravenci si zřejmě troufají na zdaleka největší stavební projekty. Křečci a surikaty zase hloubí složitou síť podzemních tunelů. Ptáci takřka nemají mezi staviteli konkurenci. Ale je tu ještě jeden druh, který dokáže skvěle stavět. Jsme to my, lidé. Naučili jsme se to od zvířat?

25. 12. 22.00 – Tajemství zednářů

Na světě jich existuje více než pět miliónů. Mnozí lidé proto věří, že zednáři jsou tajným společenstvím, které už dlouho ovládá celý svět. Ale je to pravda? Abychom našli odpovědi na množství otázek, které obestírají jejich tajuplné starodávné rituály, vydáme se do minulosti až tam, kde to všechno začalo. Navštívíme Skotsko, kde se v době 16. století zrodil řád Svobodných zednářů a odhalíme, jak se rychle rozrůstaly řady jeho příznivců i v jiných zemích. Zjistíme, jakou roli sehráli zednáři v období Osvícenství v 18. a 19. století. Setkáme se také s dnešními zednáři ze všech koutů světa, ale i s historiky a archiváři, kteří studovali několik století dějin původu a rozvoje tohoto tajuplného řádu. Dokonce se zúčastníme jmenování současných Velmistrů pro Skotsko a Severní Ameriku. Tajemství zednářů máme na dosah! 

O zednářích slyšel téměř každý, ale nikdo nemá tušení, co tato organizace vlastně sleduje. V průběhu staletí se jejich role proměňovala, a to jak v odvětví ekonomickém, politickém i kulturním. Svobodní zednáři sami dědí tuto tradici a vlastně nevědí, co přesně v lóži dělali jejich předkové. Existují samozřejmě zednářské sejfy s historickými dokumenty, jejich obsah se ale do světa příliš nešíří. Otázky například rozvířil smyšlený román Dana Browna, který do knihy Šifra mistra Leonarda smíchal opravdu všechno, co šlo.

Vznikl tak dojem, že zednáři znají nějaké velké tajmství světa, které si předávají. Ve skutečnosti si ale předávali spíše svá obchodní tajemství a taky aby například tajným pozdravem poznali jeden druhého a věděli tak, že se na zednářské služby a pravidla mohou navzájem pomyslně spolehnout. Skutečně přísnému utajení ale podléhá vstupní přísaha, o které mají členové zapovězeno mluvit. Vstupní rituál tak zůstane veřejnosti nejspíše navždy utajen. Jinak ale další znaky, které vzbuzují velké otázky lze snadno vysvětlit. Například jedna vyhrnutá nohavice je tradice, kterou se zednáři spojují na holou kůži s lóží, jde tedy pouze o znak důvěry.

Původně organizace sdružovala kameníky, postupně se ale do spolku přidávali i muži jiných řemesel. V dobách minulých byli členy zednářské lóže i takové osobnosti jako James Watt, který svými vynálezy změnil svět. Bylo to v jeho zájmu, protože tady našel podporu svých vizí a podobně. Za tu dobu ve svých řadách zednáři soustředili mnoho významných osobností z mnoha oblastí. I když se jedná o původně skotskou organizaci, brzy se rozšířila do celého světa. V dnešní době ale zednářství ztratilo opodstateněnost a směr. Počet členů ubývá a organizace se významě ztenčila. Právě proto se ale trochu více pootevřela veřejnosti, potřebují totiž nabrat nové členy. Dnešní lidé totiž nejsou na podobná sdružování stavěni, a tak hrozí, že organizace zanikne.

26. 12. 20.00 – Bláznivý svět veverek

Veverky patří k nejznámějším savcům. Všude na světě se s chutí přidávají k našim piknikům v parku, oslňují nás svými akrobatickými kousky a baví naše děti jako postavičky v kreslených seriálech. Veverky se vyskytují v podivuhodně různorodých typech prostředí. Některé umí létat, jiné plavat. Některé žijí v dutinách stromů, jiné pod zemí, další dávají přednost ledovým pustinám nebo spalujícím pouštím. Ale nenechte se zmýlit tím, jak jsou roztomilé. Sice jsou malé, ale veverky jsou zároveň jedním z nejrozšířenějších druhů na světě. A mají velkou rodinu. Tento přírodovědný film představuje nejbláznivější druhy veverek a ukazuje, jak dobře si umí poradit s extrémním životním prostředím i zvědavými (lidskými) sousedy. Odhalte okouzlující svět jednoho z „nejsledovanějších“ savců na Zemi.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 52. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !