8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 8. týden

21. 02. 2022 | Televizní tipy
Týdny báječných dokumentů na Prima ZOOM. Následující týdny vám ukážeme, že sledování dokumentů je nejen chytré, ale i neuvěřitelně zábavné. Užívejte si světa takový, jaký je, díky Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 8. týden:


22. 2. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin IV (Rukopisná trilogie – možný autor odhalen)

Poslední část Rukopisné trilogie je vlastně detektivním pátráním napříč dvousetletou historií literárních památek po stopách jejich možných autorů. Hosté připomínají další nalezené památky, které mohou do problematiky Rukopisů vnést potřebné světlo, ale i četná literární falza, jež jsou s oběma básnickými díly neprávem spojována. Divák se seznámí s řadou dobových osobností, které vstoupily do rukopisných bojů. Poznává jejich osudy i motivy. Je také konfrontován s otázkami, které se kolem obou památek vynořily, i s odpověďmi, jež na ně dávají moderní poznatky.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 8. týdenTýká se to hlavně přítomnosti novodobého barviva v jedné z iniciál Rukopisu královédvorského, kterou se podařilo objasnit díky chemickému zkoumání, ale také díky průzkumu záhadného portrétu Václava Hanky od malíře Machka. Především je ale zdůrazněno, že obě díla nemusí být ani středověkými památkami, ani obrozeneckými falzy, ale mohla vzniknout kdykoli v čase mezi 13. a 19. stoletím. Na tuto možnost upozorňuje profesor Daneš a svědčí pro ni celá řada indicií. Tvorba literatury ideově blízké Rukopisům je známá z doby na rozhraní renesance a baroka a měli k ní blízko tehdejší kronikáři Hájek, Veleslavín a další, kteří zpracovávali podobnou epickou látku. Mezi spisovateli zmíněného období je asi potřeba hledat autora Rukopisů…

23. 2. 21.00 – Ptačí mozek

Slovní spojení „ptačí mozek“ používáme jako urážku, když mluvíme o někom, kdo není příliš chytrý. Ale výsledky nových vědeckých výzkumů naznačují, že už brzy to možná nebude platit. Tento film odhaluje, že ptačí inteligence je dokonce srovnatelná s pověstnou mazaností opic. Například straky se připojily k elitní skupině zvířat, která dokázala projít testem se zrcadlem – uvědomuje si, že se dívá na sebe samu. Vrány zase patří do jiného exkluzivního klubu, jehož členové umí používat nástroje.

Přitom jsme se dříve domnívali, že něco takového dokážou kromě člověka jedině opice. Vrány z Nové Kaledonie nejen používají nástroje, dokonce si je samy vyrábějí pro konkrétní účely. Další skupinou inteligentních ptáků, kteří se vskutku překonávají, jsou papoušci. Výzkumy dokázaly, že amazoňan modročelý, ara hyacintový a ara kobaltový zvládají stejné testy inteligence jako vrány. A ještě lépe než ony! Jsou tedy nejinteligentnějšími ze všech ptáků? Jisté to není. Tento přírodovědný film přibližuje nejnovější výzkumy ptačí inteligence. Sledujte, jak různí ptáci zvládají speciálně navržené testy, a zjistěte, že rozhodně nejsou hloupí.

23. 2. 23.00 – Extrémní záchrana (Záchrana na moři)

Moderátor Nikolás Rincón vyráží za dobrodružstvím a těmi, kdo pravidelně riskují životy, aby zachránili jiné. Přitom se dozvídá o záchranných akcích, které změnily dějiny. Společně s týmem specialistů se naučí a vyzkouší různé způsoby záchrany. Každý z nich vyžaduje neobyčejnou disciplínu a rozsáhlou část terénu.

24. 2. 22.00 – Umění přežít IV (1. díl)

Adrenalinový dobrodruh Hazen Audel se vrací k nejvíce vzrušujícím, nejbolestivějším a vyloženě nejnechutnějším zážitkům. Přitom odhaluje, co člověk potřebuje, aby přežil prakticky cokoli. Najít vodu, sehnat proteiny, postavit si přístřeší a založit oheň jsou základní podmínky přežití v divočině. Jenže některé části světa jsou tak nehostinné, že zařídit i něco tak naprosto základního (a zásadního) se zdá být zhola nemožné.

26. 2. 22.00 – Tajné dějiny velkých katastrof (Přírodní katastrofy)

Titanik. Zemětřesení v San Francisku. Možná si myslíte, že o nejslavnějších katastrofách světa už jste se dozvěděli úplně všechno. Tak to tedy ne! Třídílná mini série Tajné dějiny velkých katastrof odhaluje tajemství a mystéria v pozadí největších světových tragédií. Díky tomu se dostávají na světlo světa osobní životní příběhy a osudy, které jsou často stejně napínavé a zdrcující jako události, během nichž se odehrály. Vyšetřování a rekonstrukce vycházely ze vzácných filmových záběrů a fotografií pohřbených v národních archivech a muzeích celého světa. Díky nejmodernějším technologiím a špičkové grafice je seriál stejně fantastický jako fascinující a zábavný. Tato série se opírá o příběhy, o kterých už jste něco slyšeli, a doplňuje je záběry, které jste ještě nikdy neviděli. Minulost vždycky skrývá víc, než se na první pohled zdá.

27. 2. 23.00 – Univerzita budoucnosti

Každé léto se 80 mladých géniů zúčastní jistého speciálního programu, který probíhá na tajné základně NASA. Jejich úkol: založit firmu, jež během následujících deseti let ovlivní životy miliardy lidí. Studenti získávají neomezený přístup k nejlepším technologiím. Mají k dispozici letadla s nulovou gravitací a můžou si pohrát se syntézou DNA. Jejich učitelé jsou zkušení astronauti, vizionářští miliardáři, prvotřídní vědci a novátorští vynálezci. Podaří se jim uspět a dosáhnout něco, co je takřka nemožné? Ovlivní celý svět? Nebo je to sfoukne jako svíčku?

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !