Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správné tuky pomáhají zhubnout. Víte, které to jsou?

9. 06. 2021 | Diety
Věděli jste, že tuky vám můžou pomoci spálit váš vlastní tuk? Musíte si ovšem vybrat ty správné, které zasytí, dodají energii a zamezí chuti na sladké.

Bez tuků žít nemůžeme. Jsou nezbytné pro vstřebávání některých vitamínů, třeba dnes tak důležitého vitamínu D, pro pevnost kostí, kvalitu kůže, nehtů a vlasů, pro tvorbu hormonů i dobrý zrak. Tuky snižují rizika civilizačních nemocí, podporují imunitní systém, regeneraci a sílu svalů i lepší náladu. A pokud zvolíme ty správné, pomůžou nám i s hubnutím.

Až donedávna jsme přitom slýchali – „tuky zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění, riziko infarktu a zvyšují hladinu cholesterolu v krvi“. Tohle tvrzení vedlo k tomu, že se lidé začali tuků obávat. Všech. Jenže ani ve výživě není nic černobílé, ve všem je třeba hledat rovnováhu a řídit se selským rozumem. Na některé tuky je opravdu lepší zapomenout, jiné nám ale velmi prospívají a ty bychom si měli dopřávat.

„Určitě nedoporučuji konzumovat trans-nasycené mastné kyseliny, které najdeme ve většině průmyslově zpracovaných potravin, a tuky s vysokým poměrem omega-6 mastných kyselin, jako je slunečnicový, sójový nebo kukuřičný olej, ani umělé, průmyslově vyrobené náhražky, například margaríny,“ říká nutriční terapeutka.
 

Vsaďte na omega-3


Pokud přijímáme vysoké množství omega-6 z nevhodných olejů, tělo se dostává do nerovnováhy s velmi důležitými omega-3, kterých v naší stravě moc není, a které nám naopak prospívají. „Doporučuji konzumovat maso, vejce a tučné ryby, mléčné výrobky – máslo, ghíčko, jogurty, tvarohy, zakysanou smetanu – ideálně v BIO kvalitě nebo farmářské. V těchto výrobcích je poměr omega-3 mnohem vyšší díky tomu, co zvířata konzumují. Z rostlinných zdrojů doporučuji vlašské ořechy, lněná a chia semínka nebo oleje z nich,“ dodává terapeutka a radí, jak pomocí správných tuků zhubnout:

„Když nevydržíte ani 5 hodin bez jídla a toužíte po sacharidech, není to výsledek vaší slabé vůle, to jen tělo prahne po něčem sladkém, protože mu chybí energie. Jenže tím se z vás stává metabolicky nefunkční továrna, která pouze „vyrábí“ hodně podkožního tuku. V takovém nastavení ani nezhubnete, ani si nezlepšíte svůj zdravotní stav. Když chcete hubnout, musíte naučit své tělo využívat jeho vlastní tukové zásoby. Těch má totiž asi 20x více než sacharidových, ze kterých většinou čerpá energii,“ vysvětluje odbornice.

Jak přimět tělo, aby si bralo energii z vlastních tuků?


Vyzkoušejte si malý experiment. Na 14 dní omezte konzumaci cukru, sladkostí a průmyslově zpracovaných potravin, a naopak zařaďte tuky do každého jídla.
Do salátu si dejte aspoň 2 lžíce olivového nebo konopného oleje, zařaďte tučné ryby, farmářské kuře si dejte klidně i s kůží. Tuky střídejte – používejte kvalitní rostlinné i živočišné, přidávejte do jídel ořechy, semínka. Jsem si jistá, že nezvladatelná chuť na sladké pomine. Sami si pak zhodnoťte, jak se cítíte, jak dlouho vydržíte nasyceni.

Ghíčko pro zdraví a pohodu


Přepuštěné máslo používaly už naše (pra)babičky. Dnes je ghíčko nepostradatelné pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě. Skvěle chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Nemusí se chladit a vydrží celý rok. Můžete na něm smažit, vařit a můžete si ho namazat jen tak na chleba.


Zdroj, foto: České Ghíčko


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nemám chutě na sladké, jím zdravě, ale momentálně hormony vítězí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles