Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Státní hrad Zvíkov

28. 09. 2016 | Česká republika
Na dovolené v jižních Čechách jsem se svou rodinou navštívila Hrad Zvíkov, který se nachází v okrese Písek nedaleko Orlické přehrady. Byl nám doporučen jako skvělý výlet pro nedělní odpoledne.

Auto jsme zaparkovali na centrálním parkovišti a procházkou se vydali k hradu.

Zakoupili jsme si rodinné vstupné, děti turistickou známku do cestovního deníčku a bez průvodce procházeli podle šipek prohlídkovou trasu. Z informačních tabulí jsme se dozvěděli, že Hrad Zvíkov byl postaven asi roku 1226 Přemyslem Otakarem I. Po vymření rodu Přemyslovců měl několik majitelů, z nichž nejvýznamnější byl asi Karel IV., který zde do dostavby Karlštejna uchovával korunovační klenoty, a rod Schwarzenbergů, který vlastnil hrad do roku 1948.

V přízemí jsme si prohlédli archeologické nálezy a poté pokračovali po šipkách do sklepení. Odtud jsme šli do prvního patra, kde jsou bývalé královské místnosti. V jedné z nich je úžasný model hradu, dále různý historický nábytek a oltář. Dalším krásným exponátem, který je zde prý teprve krátkou chvíli, je zvon, který byl objeven ve Zvíkovském podhradí v roce 1946 na břehu Otavy. Pochází snad z kostelíka sv. Mikuláše, který je nyní pod vodou Orlické přehrady.

Hrad ZvíkovNejstarší budovou hradu je tzv. Hlízová věž vysoká 20 m, která je také přístupná veřejnosti. Na jejích zdech jsou místy vytesány různé znaky. Ty se nyní nachází i na turistickém razítku, kterým si můžete orazit turistický deníček.

Dalším krásným místem na Zvíkově je kaple svatého Václava, kterou zdobí malba s motivy apoštolů. Po skončení prohlídky je možné navštívit areál hradu, kde se dá volně pohybovat, posedět si a vychutnat starodávnou atmosféru. Dětem se velmi líbily vyhlídky, kdy z výšky hradeb sledovaly soutok Vltavy s Otavou a parník, který zde má pravidelnou zastávku.

Při procházce areálem hradu jsme si také vyzkoušeli lukostřelbu a děti obdivovaly dravce, kteří tu byli vystavováni. Krásným zážitkem bylo posezení pod stromy, kde jsme si v klidu dali občerstvení a poté se vydali zpět k autu. Návštěvu hradu Zvíkov vřele doporučuji. 


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Státní hrad Zvíkov:

Státní hrad Zvíkov
Státní hrad Zvíkov
Státní hrad Zvíkov
Státní hrad Zvíkov
Státní hrad Zvíkov
Státní hrad Zvíkov
Státní hrad Zvíkov
Státní hrad Zvíkov
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když jsme před lety byli na Zvíkově, užili jsme si i plavbu lodí a měli jsme štěstí na večerní divadelní představení přímo na hradě. Moc povedené, vzpomínáme rádi.
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem před x lety navštívila Zvíkov Smajlík

Pěkný článek i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My jsme na Zvíkově byli s klubem důchodců a nás provázel kastelán hradu. Také se nám tam líbilo.
Článek i fotky jsou moc pěkné.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle