Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stevie rebaudiana Bertoni - oslaďte si život

5. 06. 2012 | Diety
Možná jste o ní již také slyšeli. Říká se jí stevie, sladká tráva nebo třeba medové lístky. Pokud si výraz stevie zadáte do internetového vyhledavače, najdete poměrně velké množství odkazů. Píše se o ní jako o zázračné rostlin - o sladidle nového tisíciletí.

Jak to tedy se stévií je?


Hned na začátku je potřeba říct, že stevie v mnohých zeměpisných oblastech není žádnou novinkou. Již jihoameričtí Indiáni znali vlastnosti této rostlinky. Stevie, celým jménem Stevia rebaudiana Bertoni pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky, z oblasti kolem řeky Paraná, která protéká Brazílií a Paraguají.

StevieZdejší indiáni ji používali jako sladidlo, ale také jako léčivou bylinu, třeba na pálení žáhy, cukrovku, na dezinfekci úst a jako prevenci proti zubnímu kazu, stejně jako na řadu dalších zdravotních problémů.

Pro Evropany rostlinku objevil a popsal botanik Moisés Santiago Bertoni již v roce 1887. Na konci sedmdesátých let dvacátého století se stéviovým sladidlem začalo sladit v Japonsku a odtud se toto sladidlo rozšířilo do celé jihovýchodní Asie. Evropa zůstávala až do nedávné doby skeptická a sladidlo jen s výjimkou Francie nepovolila používat.

Proč je stevie tak zajímavá?


Stevia rebaudiana je subtropická rostlinka dorůstající výšky 65-80 cm, dá se dnes celkem snadno koupit přes internet a řada lidí ji také pěstuje za oknem. Má ráda světlo, teplo a vlhko. Jejími lístky si můžete osladit čaj, ale i další nápoje nebo jídla. Lze je používat čerstvé, mražené i sušené.

Čerstvé stevie obsahují kromě stevizoidů také relativně vysoké množství vitamínů (A, C, E, B, K), minerálních látek (fosfor, vápník železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík), antioxidantů, které pomáhají preventivně chránit naše cévy před kornatěním a náš organismus před zhoubnými nádory a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Mnohem zajímavější je však obsah látek, které dodávají sladkou chuť, takzvané steviol-glykosidy.

Z potravinářského hlediska jde o nekalorické sladidlo z přírodního zdroje, které má přibližně 200 až 300x vyšší sladivost než klasický řepný cukr. Jde o naprosto nezávadné sladidlo, které nemá na rozdíl od jiných sladidel projímavé účinky ani při nadměrné konzumaci. Navíc stevie nezvyšuje hladinu krevního cukru.

Naopak se zdá, že ji pomáhá dokonce stabilizovat, je tedy vhodná i jako alternativa cukru pro diabetiky. Extrakt ze stevie, tedy koncentrovaný steviol-glykosid (také nazýván Rebiana), nebo její lístky, se tedy dají používat místo klasického cukru. Lze ji použít i na pečení, vzhledem k tomu, že si své vlastnosti uchovává i při teplotách až 250oC.

Srovnání sladivosti


1 čajová lžička cukru = lístek stevie velikosti 1/8 čajové lžičky = několik zrnek steviového koncentrátu
1 hrnek cukru = 2 rovné čajové lžičky steviových lístků = ¼ čajové lžičky steviového koncentrátu
½ čajového šálku cukru = lístek stevie velikosti ½ čajové lžičky = špetka steviového koncentrátu

Jak se dlouhodobě ukazuje, umělá sladidla preferu¬jí lidé podle individuálně vnímané chuti. Stevie je podle mého názoru, vítaným rozšířením spektra umělých sladidel, zejména pak pro pacienty s diabetem,“ říká prof. MUDr. Milan Kvapil, přednosta interní kliniky v Motole a dodává: „stevie je v posledních letech podrobně analyzována, obsahuje řadu zajímavých látek a má také velmi zajímavé účinky jako například snižování krevního tlaku.

Evropská komise schválila koncem listopadu 2011 stevii jako sladidlo do potravin a nápojů a díky tomu se výrobky s jejím obsahem mohou od dubna objevovat i v České republice.

Odborníci však upozorňují na to, že reálným řešením není jen samotné snižování kalorií v nápojích a jídlech. „Lidé by mohli snadno podlehnout iluzi, že pak mohou vypít a sníst kolik chtějí. Řešením je samozřejmě rovnováha mezi dostatkem pohybu a racionálním jídelníčkem, jehož součástí pak mohou být i potraviny a nápoje se steviovým sladidlem,“ upozorňuje odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.

Zdroj, foto: Nestea

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Sladidlo DiaChrom obsahuje stévii i GTF faktor. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jo Stévii znám, babička má cukrovku, tak si ji doma pěstuje, né vždycky úspěšně, ale má ji. Kombinuje to i s nějakým sladidlem, které stévii právě obsahuje Sladia myslím, dokonce jí i více chutná. Takže teď čekám, kdy se na celé pěstování vyprdne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám ji na okně,trhám si lístky do čaje.Má ale uplně jinou chutˇnež cukr.Doma nikomu jinému nechutná.
Obrázek uživatelky
profil
Jak píše paní Weendy, také jsem necítila žádnou sladkou chuť, takže člověka to nenutí stevii používat. Kdyby bylo sladkým cítit, byla by to jiná zábava.
Obrázek uživatelky
profil
Já ji mám doma a je dost sladká i v čaji nebo kávě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles