Vědci z Brigham Young University udělali v roce 2012 studii, kde se zabývali vlivem stravy na pracovní produktivitu zaměstnanců. Týkalo se to jak žen, tak i mužů. Konkrétně studie zjistila, že zaměstnanci, kteří jedí nezdravou stravu, mají o 66 % nižší produktivitu během pracovní doby. Dále se zjistilo, že ti zaměstnanci, kteří pravidelně nesportují, mají o 50 % nižší produktivitu než ti, co pravidelně sportují a dělají ozdravné cvičení. Studie, která byla založena na průzkumech 19.803 zaměstnanců pracujících ve třech velkých, geograficky rozptýlených společností, byla publikována v časopise péče o zdraví obyvatelstva.
"Náš výzkum potvrzuje, že ztráta produktivity zaměstnanců je spojena s nezdravým životním stylem a přítomností chronických onemocnění," řekl Dr. James Pope, viceprezident a hlavní vědecký pracovník společnosti Healthways spolupracující na výzkumu s Brigham Young University.

Studie rovněž odhalila, že ztráta produktivity byla nejvyšší u zaměstnanců ve věku mezi 30 a 39 roky. U pracovníků s věkem nad 60 let byla ztráta nejméně patrná.
Nejhorší pokles produktivity
u kancelářských profesí
Zpráva zjistila, že zaměstnanci kancelářských profesí nebo pracovníků v průmyslu, služeb a dopravy mají nejvyšší pokles pracovní produktivity. Naopak u profesí jako lesnictví, rybolov, stavební a těžební průmysl byl pokles nejnižší.
"Je důležité, že se společnosti mohou hlouběji podívat na ztrátu produktivity svých zaměstnanců, měřit a pochopit dopad, který to má na celou firmu," řekl Jerry Noyce, generální ředitel organizace pro výzkum zlepšení zdraví.
"Podnikatelé mají možnost snížit faktory, které výrazně ovlivňují pokles produktivity zavedením komplexní péče o zaměstnance, nabídkou zdravé stravy na pracovišti, wellness programy, semináře a osobní koučing pomocí specialistů, což může vést k lepší spokojenosti pracovníků, produktivity a ziskovosti pro zaměstnavatele“, řekl Jerry Noyce.
