8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Strava po cvičení

20. 08. 2013 | Diety
Pojďme si stravu po cvičení více probrat. Je to nesmírně důležité, jinak k redukci vašich tukových zásob nebude docházet. Bohužel většina lidí toto vůbec neví a pak to nemůže ani dodržovat. Jen se pak diví, že i když cvičí, tak nehubnou.

Jakmile docvičíte, je nezbytné dodržet několik pravidel z hlediska stravy:

Zákon č. 1

Do 15 minut po cvičení musíte doplnit do těla sacharidy (neboli cukry). Musíte doplnit tzv. jednoduché cukry (ovoce jako banán, jablko, mandarinka nebo hroznový cukr, ovocný džus, nízkotučná sušenka). Množství je zase individuální, ale pokud si dáte např. jednu porci ovoce nebo 3 dcl 100 % džusu nebo 4 čtverečky nízkotučných sušenek je to alespoň základ. Pokud se nedoplní zásoby „cukrů“ do těla ( glykogenu), tělo bude destruovat vaši svalovou hmotu a tím zhubnou svaly, ale ne na tuk.
Toto je nezbytně nutné!

strava po cvičeníZákon č. 2

Po 30 min a max. do 1 hodiny po cvičení musíte doplnit bílkoviny (a nejlépe i komplexní sacharidy spolu se zeleninou).
Jestliže se zvládnete dostat po tréninku do 1 hodiny domů, není pozdní večer a máte možnost si uvařit, je nutné zkonzumovat jídlo, které obsahuje jak bílkoviny( rostlinného nebo živočišného původu – tempeh, tofu, šmakoun, robi maso, klaso maso, pstruh, losos, krůtí maso, králík apod.), tak i přílohu (formou sacharidů s tzv. nízkým glykemickým indexem – např. rýže natural, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, bulgur, quinoa, celozrnný chléb, žitný knackebrot apod.) a v neposlední řadě i zeleninu (tepelně upravenou nebo studený zeleninový salát – zelenina je velmi nutná!!!)

Pokud se nestačíte po cvičení dostat domů do 1 hodiny, musíte se najíst během dopravy. Buď formou připraveného jídla (viz. výše) případně vzít si proteinovou tyčinku nebo mít již namíchaný proteinový koktejl a vypít ho.

Pokud se po cvičení dostanete domů až po 21 hodině a chodíte spát kolem 22:30, je nejvhodnější si dát proteinový koktejl díky lehčí stravitelnosti a nižšího zatěžování těla. (pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou) Měl by být minimálně 90 % - tzn. min 90 % bílkovin. Množství, když pomineme individualitu, je vhodné kolem 20- 30 g proteinového prášku rozmíchat ve vodě. Také je možno použít proteinovou tyčinku s vysokým obsahem bílkovin.

Toto jsou 2 zákony  – při porušení budete hubnout na svalech, ale ne na tuku !!! A časem se hubnutí může až zastavit !!! A takové hubnutí bude mít JO-JO efekt, díky tomu, že si budete snižovat bazální metabolismus.


Věřím, že Vám výše uvedené rady pomohou k lepším výsledkům a následně k mnohem úžasnějšímu pocitu ze cvičení a redukce tukové tkáně, protože se dostaví výsledky. Ing. Martin ŠkábaV případě potřeby je možno individuálně nastavit Vás jídelníček a velikost porcí.




Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista
www.skaba.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvělý článek. Ja si těsne po tréninku dávam hrst hrozínek, které nosím ve fitnes tašce, tím doplním cukry a do hodiny si stihnu připravit kuřecí stejk nebo rybu se salátem. Večer už přílohy nejím, moc to zatěžuje můj organismus na noc. V zásade jím sacharidy - brambory, rýži, vločky, chléb jen do nejaké 16te hodiny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles