Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Střešní box podstatně usnadní cestování autem. Jak ho vybrat?

30. 08. 2021 | Praktické rady
Vyrážíte s rodinou pravidelně na výlety autem? Pak pravděpodobně i vy patříte mezi tzv. mistry v auto-tetrisu, který spočívá v co nejefektivnějším využití volného prostoru. S počtem dětí, zvířat a délkou výletu se však úměrně k tomu zvětšuje i potřeba místa. Čím víc věcí, tím méně pohodlí na cestách. Nebo ne? Nedostatek úložného prostoru elegantně vyřeší střešní box. Jak ho ale vybrat a potřebujete k němu ještě něco jiného?

 

Velikost


Před tím, než se vůbec začnete po střešních boxech porozhlížet, jako první by vás měla zajímat velikost. Budete box využívat jen na zavazadla a další věci nebo v něm během zimy plánujete přepravovat lyže či snowboard? V takovém případě totiž musíte zvolit dostatečně dlouhý box. Jeho délka však nesmí přesahovat délku vozu. Jestliže ale nejste milovníci zimních sportů a víte, že budete box používat čistě na osobní věci, klidně volte kratší a širší kousky. Zajímat by vás poté měl objem, ty větší autoboxy mají objem až kolem 650 litrů. Myslete také na to, zda máte box kam uložit, když zrovna nikam nepojedete. Může být v garáži nebo v kůlně?

 

Upevnění


Všechny boxy musí být na voze upevněny na střešních nosičích. Pokud je již máte, ověřte si před nákupem, že box i nosiče pasují rozměrově. K upevnění boxu na nosiče pak standardně slouží U-třmeny, T-adaptéry či rychloupínáky.

 

Výrobce a materiál


Na trhu v dnešní době seženete velké množství levnějších střešních boxů. Jejich provedení však nemusí odpovídat vašim požadavkům. Střešní box by přitom neměl být spotřebním zbožím a měl by bez problému vydržet několik sezón.

 

Hmotnost a aerodynamika


Hmotnost samotného boxu je důležitá hned ze dvou důvodů. Jednak je třeba si uvědomit, že těžké nosiče mohou zvýšit spotřebu paliva. O to spíše, pokud v nich ještě vozíte těžké věci. Zkuste proto myslet i na tento parametr. Naložený box je si ale dobré zvážit i z toho důvodu, abyste si ověřili, že váha nepřesahuje nosnost střechy vozidla, kterou máte zapsanou v technickém průkazu.

Aerodynamika je poté důležitá kvůli jízdním vlastnostem a také kvůli hluku ve vysokých rychlostech. Kratší výlety se tak možná dají zvládnout v pohodě, ale při delších cestách oceníte aerodynamické vlastnosti střešních boxů. Při montáži pak nezapomeňte i na to, že box musí být upevněný uprostřed, rovnoběžně s osou vozidla.


Zdroj, foto: Autodoplňky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !