Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Suchej únor - měsíc bez alkoholu. Má to smysl?

30. 01. 2024 | Péče o tělo
Vynechání alkoholu po dobu jednoho měsíce se traduje od roku 2013, kdy začala Liga otevřených mužů pořádat kampaň Suchej únor. Od té doby se tato aktivita rozrůstá a získává stále větší popularitu nejen mezi muži, ale také mezi ženami. Jaký to má význam? Měsíc je poměrně krátká doba a mohlo by se zdát, že abstinovat jen měsíc nemá příliš velký význam.

K čemu je dobrá měsíční abstinence?


Jakkoli dlouhá abstinence je vždy výhodnější než konzumace alkoholických nápojů. Alkohol sice přináší krátkodobě psychické uvolnění, ale z dlouhodobého hlediska nám psychiku pozvolna narušuje a vytváří závislost. Tím, že vynecháme na měsíc alkoholické nápoje, můžeme zjistit, jak jsme na tom se závislostí a kolik potíží přirozeně zmizí s abstinencí – například lépe spíme, máme více energie a příjemnější náladu, dokážeme se více soustředit, zlepší se nám pleť. Často také dochází k přirozené redukci váhy, protože alkohol je energeticky hodně bohatý a může přispívat ke vzniku nadváhy nebo obezity.

Suchej únorCo s námi dělá alkohol?


Požitím alkoholických nápojů se do těla dostane etanol. Ten v malých dávkách krátkodobě způsobuje euforii, může na chvíli přinést pocit štěstí, nezávislost, větší odvahu, může působit jako antidepresivum. Ve větších dávkách však může přivodit depresi, ztrátu koordinace pohybů těla, sníženou vnímavost a reaktivitu, útlum rozumových schopností, případně agresivitu. Etanol zpočátku zvyšuje chuť k jídlu, snižuje rychlost reakcí, zhoršuje motoriku. Na mozek působí různými mechanizmy – povzbudí a zároveň zklidní a otupí úzkost, snižuje vnímání bolesti, může tlumit aktivaci enzymů a hormonů, zhoršit schopnost neuronu zapínat a vypínat geny. Ovlivněním funkce mozku alkoholické nápoje zhoršují krátkodobou paměť (výpadek paměti, lidově okno) a schopnost úsudku.

Co s námi udělá abstinence?


Záleží na obvyklé míře a četnosti konzumace alkoholu. Čím více a častěji jsme zvyklí pít alkoholické nápoje, tím větší a náročnější očekávejme výzvy, které s sebou jejich vynechání přináší. Pokud zvládneme první týden, kdy se mohou objevit abstinenční příznaky podobné kocovině nebo psychická rozladěnost, úzkosti, nespavost apod., pak další týdny už začneme pociťovat pozitivní účinky abstinence. Doporučuji pět tipů, jak zvládnout měsíc bez alkoholu...


Pět tipů, jak zvládnout měsíc bez alkoholu


1.    Připravit se na měsíc bez alkoholu jak psychicky, tak prakticky a soustředit se hlavně na první týden.
2.    Zbavit se veškerého alkoholu doma, který by nás mohl zbytečně lákat.
3.    Se zvládnutím či prevencí abstinenční příznaků pomáhá dostatečný příjem nealkoholických tekutin. Obzvlášť výhodné jsou přírodní minerálky, které nemají žádné kalorie, zato doplňují tělu důležité minerální látky, což se hodí zejména při hubnutí a sportování.
4.    Pokud pijeme alkohol jako rituál k uvolnění, snížení stresu apod., připravit si předem jiné, náhradní rituály – například místo posezení večer se sklenkou vína půjdeme na procházku nebo si zacvičíme, místo sezení v hospodě zajdeme do kina. Můžeme také zkusit nealkoholické drinky, které bývají až překvapivě chutné.
5.    Při pomyšlení na alkoholický nápoj se zaměstnat nějakou příjemnou aktivitou, ideálně sportovní, která má pozitivní vliv na psychiku.

 
Zdroj, foto: AquaLifeInstitut



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !