Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 07.06. 2024
Dnes má svátek Iveta a Slavoj
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svatý Václave, vévodo české země

19. 08. 2012 | Vaše tipy

Vyrážíme s kamarádkou na výlet - Stará či Mladá Boleslav? Vítězí Stará Boleslav a jedné sluneční soboty přijíždíme třístovkovým autobusem z Černého Mostu.

Je krátce po 11. hodině a jdeme ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Na informační tabuli je napsáno - pokud chcete průvodce, zavolejte na číslo... volám. Z kostela vychází paní s mobilem u ucha - vy asi telefonujete se mnou... Ano, rády bychom si zaplatily prohlídku s průvodcem. Nic se neplatí, jen co dáte do pokladničky kostela. To koukáme a vhazujeme do pokladničky větší obnos.

Prohlídka může začít - máme průvodkyni jen samy pro sebe. Nejdříve navštívíme kostel sv. Klimenta. Jedná se o románskou stavbu - dle domněnek byl kostel zbudován knížetem Vratislavem roku 915 na místě staršího dřevěného kostela - údajně založeným sv. Metodějem. Obdivujeme velký kříž a hned dostáváme první hádanku (a že jich za celou prohlídku bylo hodně).

sv. VáclavZ čeho je vyroben? Nevíme - je to dubové dřevo, které prý dle odborníků leželo v Jizeře cca 1000 let a zkamenělo. Bazilika sv. Václava - založil ji kníže Břetislav I. kolem r. 1042. Důvodem bylo pokání, které kníže obdržel od papeže Benedikta IX. za vyplenění polského Hvězdna a uloupení ostatků sv. Vojtěcha a jeho bratra Radima a Pěti sv. bratří. Průvodkyně je nepřeberná studna moudrosti - historická data, události, obrazy se nám kupí v hlavě. Nejvíce nás zajímá, kde byl Václav zavražděn - bylo to přece někde ve dveřích kostela. Vůbec si neuvědomujeme, že kostel byl několikrát poškozen (husitské války, Švédové) a musel být přestavován. Díváme se na sousoší do Matyáše B.Brauna - zde býval kdysi vchod do kostela sv.  Damiana a Kosmy,  kde byl Václav 28. září 1929 (nebo 1935 - kdoví?) zavražděn.

Je zde i krypta, kde ležel v hrobě, než ho převezli na Pražský hrad. Po důkladné prohlídce jdeme do kostela Nanebevzetí Panny Marie a tady se setkáváme s pojmem Palladium (znám jen Palladium - obchodní centrum v Praze a nikdy jsem se nad tím názvem nezamyslela). Je to reliéf - Madona s dítětem - který věnoval sv. Metoděj Ludmile. Po její smrti ho zdědil Václav. Měl ho neustále při sobě a vroucně ho uctíval. Když byl úkladně zavražděn svým bratrem Boleslavem, byl s ním jeho sluha Podiven. Nechtěl nechat vrahy tento reliéf potupit, sejmul jej z hrudi mrtvého knížete a utíkal pryč z města. Vrazi Podivena pronásledovali. On schoval reliéf na vršku za Boleslaví a utíkal dále k lesu. Tam jej vrazi dostihli a oběsili. Od této doby byl mariánský reliéf téměř po dvě a půl století ztracen. Další legenda praví, že kolem roku 1160 ho oráč našel při orbě. Donesl domů a druhý den obrázek zmizel a našel jej opět v oraništi. Odnesl jej do kostela a tam již zůstal.


A takhle bych mohla povídat a povídat - díky průvodkyni jsme se hodně dozvěděly z historie. Radím - vydejte se do Staré Boleslavi, zavolejte na mobil průvodkyni a nebudete zklamáni. Paní průvodkyni všechna čest - věnovala nám přes čtyři hodiny.

Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Svatý Václave, vévodo české země:

Svatý Václave, vévodo české země
Svatý Václave, vévodo české země
Svatý Václave, vévodo české země
Svatý Václave, vévodo české země
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Len keby to nebolo od nás tak ďaleko.
Obrázek uživatelky
profil
tam líbilo, ale kostel jsme si prohlíželi sami. Měli jste opravdu štěstí na průvodkyni Smajlík Ve St. Boleslavi je toho k vidění rozhodně víc Smajlík a udělat si tam výlet stojí za to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásná pozvánka....možná zavítámeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles