MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový Den srdce

27. 09. 2009 | Nemoci

Kardiovaskulární choroby celosvětově patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Srdečně-cévní onemocnění jsou i v České republice zabijákem číslo jedna. Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře v důsledku srdečních onemocnění a mrtvice ve světě každý rok 17,5 milionů lidí, což je stejně jako HIV/AIDS, tuberkulóza, malárie, diabetes, rakovina a chronické dýchací obtíže dohromady.


Proto se rozhodla Světová federace srdce (WHF) pod patronací Světové zdravotnické organizace (WHO) a UNESCO vyhlásit Světový den srdce. Svátek se slaví ve více než sto zemí světa. Organizují se zdravotní prohlídky, pochody, běhy, fitness setkání, veřejné diskuze, vědecká fóra, výstavy, koncerty, sportovní aktivity. Zkrátka vše, co podporuje zdraví každého z nás.


srdceSvětový den srdce se slaví od roku 1999, a to poslední zářijovou neděli. Letos tedy připadá na 27. září. Cílem je upozornit veřejnost na vysokou hrozbu chorob kardiovaskulárního systému, a tím se snažit zredukovat počet lidí, kteří těmto nemocem podlehnou. Lidé si často neuvědomují, jak se kvůli svému špatnému životnímu stylu a nezdravým návykům vystavují zvýšenému nebezpečí infarktu myokardu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Slogan Světového dne srdce zní „Srdce pro život“. Aby byl svátek pestřejší a pro veřejnost zajímavější, bývá každý rok tématický. V minulosti byl zaměřen např. na Obezitu, tělesnou aktivitu a výživu (2002), v roce 2004 na Děti, adolescenty a srdeční poruchy. Letošní rok se nese ve znamení Work with heart- Pracuj se srdcem, věnuj svému srdci pozornost.

Rizikové faktory pro nemoce, jakou je např. ischemická choroba srdeční a podobné cévní a srdeční choroby, se zakládají u člověka již během jeho nitroděložního vývoje. Proto je pro zdraví ještě nenarozeného potomka velmi důležitý životní styl matky (nezdravá strava, kouření, stres apod.). Mezi rizikové faktory spadají vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a cukru v krvi, kouření, nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě, nadváha a nedostatek pohybu. Bohužel každý druhý Čech má nadváhu a každý pátý je obézní (v celosvětovém měřítku existuje 22 miliónů dětí do pěti let, které jsou obézní). Česká republika se výskytem otylosti řadí na přední místo v Evropě.

srdceProto bychom se měli snažit ovlivnit věci, které ovlivnit jde. Jedná se např. o dostatek pohybu, redukce tělesné hmotnosti, přiměřený krevní tlak, nízkou hladinu LDL („špatného“) cholesterolu. Ne nadarmo naše maminky a tatínkové polykali na lžících rybí olej, který právě pomáhá hladinu špatného cholesterolu snižovat. V dnešní době se rybí olej také vyrábí, a to v podobě kapslí. Snižuje riziko tvorby krevních sraženin a trombózy. Tím dochází k udržování zdraví a pružnosti cév a harmonizaci krevního tlaku.


Dále se můžete chránit proti zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních chorob tím, že nebudete kouřit. Na celém světě kouří asi 30 % populace, v ČR začne kouřit denně 100 až 140 dětí, a to nejčastěji ve věku 12 let.

I když existují nějaké dispozice, které máte vrozené a nemáte příliš šanci je ovlivnit (věk, pohlaví, zděděné nemoci), přesto máte možnosti se proti kardiovaskulárním chorobám bránit. Stačí myslet na pár zásad, a to: zařadit do svého jídelníčku ovoce a zeleninu, zpříjemňovat si dny nějakým sportem nebo alespoň procházkou, snažit se zbytečně nestresovat, mít dostatek spánku, nekouřit nebo alespoň kouření omezit, snažit se myslet pozitivně. Oslavte Den srdce tak, aby mělo vaše srdce radost.


Zdroj: PRO.MED.CS


Simbelmine
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Určitě se lidé snaží se nestresovat, žít pozitivně, alespoň někdy.
Obrázek uživatelky
profil
svetoveho dne srdce jezdi pojizdne autobusy a preventivne meri lidem Tk, cholesterol, glykemii...proc takovych akci neni alespon 1x v roce ve vice mestech?...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles