Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žloutenka typu A

18. 04. 2011 | Nemoci

Žloutenka typu A je infekční virové onemocnění, kterým nejčastěji v České republice onemocní děti. Očkování proti ní nepatří do povinného očkovacího kalendáře, a proto o poskytnutí této nadstandardní ochrany rozhodují spolu s lékařem rodiče.


Přibližně třetinu pacientů se žloutenkou typu A u nás tvoří děti. Podle statistik Státního zdravotního ústavu jí onemocnělo v letech 2009 i 2010 více než 300 dětí ve věku 1 – 9 let, přičemž celkem v tomto období onemocnělo 1104, resp. 862 osob. Nejčastěji k nákaze tímto typem žloutenky dojde pozřením viru v jídle či nápoji. K přenosu viru žloutenky typu A však stačí, aby se dítě dotklo úst rukama, ve kterých drželo virem kontaminovaný předmět.


dětiVirová hepatitida A se může šířit velmi rychle a právě děti představují skupinu, která je vůči tomuto onemocnění více vnímavá a nakazí se častěji. Až u poloviny dětských pacientů se přitom nemusí objevit charakteristické zežloutnutí kůže a nemoc může být mylně zaměňována například s chřipkou nebo jinou virózou. Diagnostikovat hepatitidu A může jen lékař“, říká MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení.


Viry se rychleji a snadněji šíří v kolektivech - právě v nich se děti často sdružují. Infekce se může šířit nejen ve škole či školce. Starší děti jezdí rády na výlety a tábory, kde dodržování hygieny a podmínky stravování nebývají vždy standardní. Umývárny i jídelna bývají obvykle sdíleny hned několika desítkami dětí, což představuje pro šíření infekčních nemocí,
vč. žloutenky typu A, ideální prostředí.


Nakazit se žloutenkou typu A mohou ale děti i pod bedlivým dohledem rodičů. Výjimkou totiž nejsou ani případy, kdy se děti i dospělí vrátí se žloutenkou z dovolené. Nemalá část nakažených si tuto nemoc přiveze z oblíbených destinací, jako jsou Chorvatsko, Turecko nebo Slovensko.


Účinná ochrana – očkování


V České republice je na trhu nová vakcína. Jedná se o jedinou u nás dostupnou vakcínu, která byla vyvinuta speciálně pro děti od 1 roku do 15 let. Vakcína se podává ve dvou dávkách. První ve zvoleném termínu, druhá kdykoliv v období od 6 do 12 měsíců po první dávce. Účinky očkování nastupují 2 – 3 týdny po první dávce. Při aplikaci obou dávek podle uvedeného schématu trvá ochrana proti žloutence typu A nejméně po dobu 25 let.


Zdroj: GSK.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ako zdroj žltačky je trocha prehnané, nie ? Presne v rovnakom rozsahu ju môžem dostať v Čechách.
Ak ste mali na mysli cigánske osady, tak tam snáď turisti nechodia, a ani tam nie je vždy žltačka pravidlom.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles