Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na výlet - Africké Muzeum Dr. Emila Holuba v Holicích

19. 05. 2013 | Vaše tipy
V městečku Holice ve Východních Čechách se nachází Africké muzeum Dr. Emila Holuba. Muzeum Dr. Emila Holuba prošlo v letech 2011-2012 rozsáhlou rekonstrukcí. Podílel se na ní David Vávra, architekt - autor návrhu nové expozice muzea.

Expozice muzea je rozdělena na tři části: první část – životopisná – seznamuje návštěvníky s osobními dokumenty, kresbami, vzácnou Holubovou pracovnou i jeho osobními předměty. Střední část nazvaná Africkou přírodou byla doplněna exponáty, zapůjčenými z Národního muzea. Instaloval je Dr. Otakar Štěpánek, zoolog Národního muzea. Třetí část předvádí figuríny domorodých kmenů a výrobky domorodců. Hned v úvodu má návštěvník možnost shlédnout dokument promítaný na plátno jako v kině, kde je popsán život Dr. Emila Holuba a jeho cesty do Afriky. Nová expozice potěší děti i dospělé.
Při prohlídce muzea Vás po cestě zaujme mnoho zvířat, kterým kraluje lev Princ Karel - je to jeden z nejkrásnějších exponátů muzea, pro zpestření jsou pod některými exponáty umístěny tajemné dřevěné krabičky s otvorem - uvnitř je vždy nějaký předmět a návštěvník hádá, o jaký předmět se jedná, dále vodopád, který rozděluje dvě místnosti - máte pocit, že skutečně stojíte pod vodopádem (nejvíce se líbí dětem), dále máte možnost vyzkoušet si, jaké to je bubnovat na bongo, můžete si vlézt do trabantu, který dotváří koutek pro děti.Ve venkovní expozici se dětem líbí chýše a houpačky.

Dr. Emil HolubKdo to byl cestovatel Dr. Emil Holub?

Narodil se v Holicích 7. října 1847 do rodiny městského lékaře. Dr. Emil Holub  byl člověk vzdělaný, pracovitý, s obrovskými ideály. V neuvěřitelně těžkých podmínkách shromažďoval geniální sbírky. Jako první zakreslil podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů. Jako jediný vytvořil detailní etnografickou studii původních kmenů oblastí Jižní Afriky. Dr. Holub se stal zdrojem poznání kulturního dědictví. Pro státy Zambie a Zimbabwe jsou jeho etnografické práce důležitým pramenem jejich vlastní historie. 17. září 2005 byla před budovou National Museum of Zambia ve městě Livingstone odhalena kamenná busta tohoto významného českého cestovatele.

Prohlídka muzea příjemně zpestří Váš den a dětem poskytne spoustu informací a zábavy. Samozřejmostí jsou suvenýry, které je zde možné zakoupit. Cena vstupného je velmi příznivá: děti do 3 let zdarma, dospělí 40,- Kč, děti, studenti, senioři 20,- Kč. Muzeum má otevřeno duben, září, říjen út – ne  9 –12 13 –16   /pondělí zavřeno/  květen – srpen út – ne  9 –12 13 –17 /pondělí zavřeno/. Přeji hezký zážitek.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tip na výlet - Africké Muzeum Dr. Emila Holuba v Holicích:

Tip na výlet -  Africké Muzeum Dr. Emila Holuba v Holicích
Tip na výlet -  Africké Muzeum Dr. Emila Holuba v Holicích
Tip na výlet -  Africké Muzeum Dr. Emila Holuba v Holicích
Tip na výlet -  Africké Muzeum Dr. Emila Holuba v Holicích
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pekný tip na výlet.
Pred pár dňami som v nejakom časopise čítala o Viktoriiných vodopádoch a v tom článku bol spomínaný aj Dr.Emil Holub.
Obrázek uživatelky
profil
tak tam jsem ještě nebyla,je to jistě zajímavá expozice..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
muzeu jsem byla před mnoha lety. Moc se mi líbilo. Dnes to musí být daleko zajímavější, ale od nás je daleko.
Pěkný článek!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík doma bude, už se narajzoval dostSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles