Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na výlet - Olomouc - město s krásnou historií

8. 11. 2012 | Vaše tipy

Olomouc leží v samém srdci Hané v Olomouckém kraji. Město patří k jednomu z nejkrásnějších u nás a také ve střední Evropě. Je tady spousta krásných historických památek, pěkná zoologická zahrada a konají se tady překrásné květinové výstavy, které jsou velice oblíbené. Pro každého dobře známá Flora Olomouc, která se koná několikrát do roka ve Smetanových sadech v Olomouci. Centrum Olomouce je tvořeno Horním a Dolním náměstím. Na Horním náměstí jsou nejcennější památky.

Něco z historie Olomouce

Na Horním náměstí je umístěný sloup Nejsvětější Trojice a soubory různých kašen, mezi kterými jsou také želvičky. Dominantní dóm, katedrála sv. Václava vévodí svou velikostí celému městu a může se pochlubit nejvyššími věžemi na Moravě. Hlavní věž dosahuje výšky přes 100 m a patří k druhé nejvyšší kostelní věži u nás. V katedrále je také umístěn největší zvon na Moravě. Je tady  muzeum s tzv.  dómským pokladem obsahujícím větší počet diamantů než pražský loretánský poklad. Na náměstí je krásný kostel Panny Marie Sněžné, s pěkně zdobeným vstupním portálem.

Olomouc - město plné architekturyPoblíž Horního náměstí se nachází kostel sv. Mořice s vyhlídkovou věží. Z věže můžete vidět celé historické centrum a nedaleký Svatý Kopeček. Z historických památek je tady ještě kaple, chrám a residence olomouckých biskupů. Náměstí tvoří starobylé měšťanské domy s výstavními fasádami,

Radnice s krásným orlojem

Na Horním náměstí v Olomouci se nachází stará radnice, postavená v gotickém slohu, která má na severní straně umístěný orloj. Orloj pochází z 15. století. Jeho současná podoba pochází od malíře Karla Svolinského, má skleněnou mozaiku a zabudovanou zvonkohru, která hraje tři hanácké lidové písně. Orloj znázorňuje jízdu králů, dělníka a chemika.  Olomoucký orloj společně s orlojem na Staroměstském náměstí v Praze je jedinou památkou svého druhu u nás. V historické budově radnice se nachází další vyhlídková věž.

Flora Olomouc

Flora Olomouc patří k nejznámější a nejstarší květinové výstavě. Jarní, letní i podzimní výstavy jsou určeny pro všechny příznivce květin, zahrádkáře a chalupáře. V době výstavy tady uvidíte krásně kvetoucí floru podle ročních období. Na výstavách se vystavuje také ovoce a zelenina. Můžete si tady zakoupit různé výpěstky zahradních a domácích květin  nebo zahradnické potřeby. Je tady také stálá expozice Botanické zahrady a sbírkové skleníky.

ZOO Svatý Kopeček OlomoucSvatý kopeček u Olomouce

Svatý kopeček je historické město, městská čtvrť, které se nachází asi 8 km od centra Olomouce. V této části se nachází jedna z nejkrásnějších historických památek u nás, Bazilika Navštívení Panny Marie. Krásný barokní kostel, který má dvě dvou věžová průčelí, po stranách boční křídla, které nesou sochy 12 apoštolů a dvou světců. Na výzdobě interiéru se podílela řada významných našich i zahraničních malířů a sochařů. Bazilika je krásnou dominantou městečka. Pro svůj půvab se mnoho párů rozhodne říci si své „ano“, právě zde. Je nejen srdcem farnosti, ale také obdivovatelů architektonických krás.

Na Svatém Kopečku v Olomouci je také pěkná zoologická zahrada, která nabízí prohlídky vzácných druhů zvířat, jízdu vláčkem nebo 32 metrů vysokou vyhlídkovou věž. Jsou tady atraktivní expozice, mezi které patří přírodní výběh pro makaky. Expozice je doplněná dlouhou dřevěnou lávkou. Výběhem mohou odvážlivci projít přes most a pak volně po stezce přímo mezi zvířaty. Na bezpečnost návštěvníků dohlíží služba z řad ošetřovatelů. Dále je tady volný výběh klokanů, ve kterém mohu chodit lidem přímo mezi klokany. Procházkou parkem můžete sledovat nejen různá zvířata, ale také krásnou přírodu.

Pokud hledáte tip na pěkný podzimní výlet, tak Olomouc je pro vás tím pravým místem.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tip na výlet - Olomouc - město s krásnou historií:

Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
Tip na výlet  - Olomouc - město s krásnou historií
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti, hezky jsi to napsala,já do Olomouce taky jezdím ráda..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc krásně napsáno, v Olomouci jsem byla a moc ráda bych se tam zase podívala.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ja som bola v Olomouci viackrát, naposledy asi pred 10 rokmi, predpokladám že mesto sa od tých čias určite zmenilo.
Ale už vtedy sa mi tam páčilo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles