Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy, jak na ni ušetřit na vysněnou letní dovolenou, když začnete hned teď

25. 03. 2022 | Praktické rady
Konec roku spojený s pořádnou finanční zátěží kvůli nákupu vánočních dárků za sebou zabouchl dveře, jako by to bylo včera a už abychom přemýšleli nad tím, jak se letos připravit na další kolotoč finančních výdajů. Třeba zrovna jak ušetřit na parádní letní dovolenou. Není třeba si nalhávat, že pokud plánujete prázdniny strávit alespoň částečně mimo domov, je letní dovolená téměř vždy mimořádným zásahem do rodinného rozpočtu. Jak si vybrat a užít letní dovolenou a kde ušetřit? Máme pro vás několik tipů.

Ať už se rozhodnete strávit dovolenou pobytem u moře, zdoláváním horských vrcholů, tour po hradech či zámcích, poznáváním světových metropolí či „jen“ výlety po okolí, stačí si vše promyslet dopředu a začít plánovat už nyní. Možná budete překvapeni, jak zásadně se může vlivem několika změn váš finální rozpočet změnit a vaše dovolená se tak může ocitnout v úplně jiné dimenzi.

Úspory jsou základ

Jednoznačným základem financování dovolené by měly být úspory, a proto se porozhlédněte, kde by se dalo v rámci vašeho každodenního života ušetřit. Zde je několik tipů, které se určitě vyplatí podrobněji prozkoumat.

    • Zrevidujte smlouvy
Opravdu potřebujete 100 televizních programů, když televizi zapnete dvakrát týdně? Nedal by se sehnat levnější telefonní tarif nebo internet? A co dodavatelé energií? Projděte si smlouvy s dodavateli služeb, možná narazíte na skryté rezervy, o kterých jste neměli tušení.

    • Snižte trvalé platby
Není na čase změnit drahý bankovní účet? Bankovních účtů bez poplatku dnes na trhu existuje již celá řada. Uspořit se dá také třeba konsolidováním úvěrů do jedné půjčky. Díky sloučení několika úvěrů do jednoho lze ušetřit stovky až tisíce korun měsíčně. I v této oblasti se přitom vyplatí poohlédnout se mezi finančními společnostmi po výhodných nabídkách.

    • Nakupujte výhodně
Ačkoliv pro vás možná není listování ve slevových letácích bůhvíjakou radostí, na potravinách či drogerii lze tímto způsobem ušetřit až tisíce měsíčně. Vyhradit si hodinu týdně a projít si slevové letáky pro vás nebude až taková újma. Není ani nutné, abyste v jednom týdnu objížděli hypermarkety v okruhu desítek kilometrů, stačí si vytipovat 2-3 obchody a vyšetřit si jedno volné odpoledne týdně.

    • Ušetřete na dopravě
Ne vždy a všude to lze. Ale co zkusit vyměnit auto za kolo nebo za pěší chůzi? Možná by také šlo domluvit se s kolegy z práce na spolujízdě nebo si koupit výhodný měsíční tarif na hromadnou dopravu.

    • Omezte konzumaci „venku“
Doma připravená svačinka vás ráno bude stát pár minut času, zato ušetříte mnoho peněz, které byste dali za narychlo koupenou bagetu po cestě do práce v lahůdkářství. Stejně tak víno v pohodlí domova vás bude stát i pětinu toho, co byste za něj zaplatili v restauraci a na pěkné atmosféře v příjemné společnosti vám takový večer příliš neubere.


Výběr dovolené

Není dovolená jako dovolená. Pokud si dopředu vše promyslíte, můžete ušetřit i výběrem samotné dovolené a užít si ji možná i více než při nákupu klasického zájezdu v nejbližší cestovní kanceláři.

    • Vyrazte mimo hlavní sezónu
Pokud vás k dovolené přímo netlačí nutné volno kvůli letním prázdninám vašich ratolestí, okuste letní dovolenou mimo špičku. Taková dovolená stojí nejen méně peněz, ale zároveň se vyhnete přeplněným turistickým letoviskům. A třeba ve Středomoří se pak vyvarujete i pekelných veder.

    • Vsaďte na Last minute
Pokud víte, že chcete strávit letošní dovolenou u moře s cestovkou, počkejte s objednáním na poslední chvíli. Sice možná budete muset udělat nějaký kompromis v rámci ubytování či destinace, ušetřit můžete ale i třetinu ceny zájezdu. Navíc v dnešní době pandemie, kdy nikdy není jisté, s jakými podmínkami bude možné se vydat na cesty, budete krátce před odjezdem spíše vědět, na čem jste.

    • Srovnejte si nabídku
Stejně jako u jakéhokoliv jiného produktu či služby i zde platí porovnat si nabídku několika agentur či kanceláří. Pokud toužíte po exotické dovolené, mnohem širší a výhodnější nabídku naleznete v cestovních kancelářích našich zahraničních sousedů, třeba v Německu. A samozřejmě vybírejte mezi osvědčenými kvalitními cestovními kancelářemi, mrkněte třeba na recenze.

    • Zjistěte si možnosti placení
Zvažujete při zahraniční cestě, zda běžet pro potřebnou měnu do směnárny nebo zda radši platit kartou na místě a vybírat z bankomatů? Všude to je jiné. Zjistěte si proto krátce před odjezdem, jaké aktuální podmínky jsou pro platby a výběry v cizině u vaší banky. Pokud se nechystáte do neobjevených koutů světa, nebudete mít nejspíš s bezhotovostními platbami problém, zároveň se jedná o bezpečnější variantu než nosit u sebe větší hotovost. Malá hotovost se vám však přesto hodí na drobnosti jako jízdenky, platby u stánků apod.

    • Cestujte po vlastní ose
Pokud si nepotrpíte na připravené nabídky cestovních kanceláří, můžete si sestavit dovolenou podle vašeho gusta a vyrazit po vlastní ose. Třeba nízkonákladové letecké společnosti často nabízejí letenky za velmi výhodné ceny. Letenky koupené s dostatečným předstihem lze pořídit za opravdu nízké částky. Při cestování vlastním autem si zase můžete vytipovat trasy bez platby mýtného a se zastávkami v zajímavých destinacích.

    • Jídlo a pití dopředu neřešte
Tytam jsou doby, kdy jsme sebou na dovolenou vozili kufry plné těstovin a konzerv. Jídlo a pití nakupujte v místě pobytu v marketech. Ceny bývají srovnatelné s cenami u nás a zboží je čerstvé. Sebou si vezměte jen základ - třeba trochu soli či cukru. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, poraďte se o možnostech stravování. Ačkoliv All inclusive se může zdát jako zbytečný luxus, mnohdy jde o ekonomicky nejvýhodnější formu stravování.


 Zdroj, foto:Cofidis


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !