8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toulky Habrovem

12. 12. 2023 | Česká republika

Před pár lety jsem nedaleko východočeské Chrudimi objevila malou, ale krásnou přírodní rezervaci. Protože je známá spíše místním obyvatelům a není mediálně „profláknutá“, ani sem nevede žádná turistická trasa, potkáte tu opravdu jen občas nějakého pejskaře nebo třeba člověka, který si jde zaběhat do přírody. A jinak je tu nádherný klid – za mě dobrý důvod, proč se sem vracet!

Mluvím o přírodní rezervaci Habrov (nedaleko Chrudimi, jak jsem již zmiňovala). Chrudim patří mezi devět východočeských královských věnných měst s bohatou historií a sama o sobě stojí za návštěvu. Ať jde o historické centrum obehnané městskými hradbami, samotné historické Resselovo náměstí s dominantou města – gotickým trojlodním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, Mydlářovský dům s jedinečným Muzeem loutkářských kultur, zajímavé Muzeum barokních soch a mnoho a mnoho dalšího. Když jako turisté dostatečně poznáte krásy tohoto města a budete mít ještě trochu času, můžete se třeba vydat právě do zmiňované přírodní rezervace Habrov.

Do rezervace vede z Chrudimi nově tzv. Habříkova stezka s mnoha naučnými interaktivními tabulemi. Cesta je dlouhá přibližně tři kilometry. Pokud už jste ale unavení z chození po památkách města a jste tu autem, pak zajeďte do obce Topol, která leží asi tři kilometry na východ.

Z centra obce Topol vede do její severní části silnice, kterou se dostanete k místnímu hřbitovu.    U něj můžete zaparkovat (pokud jste sem přijeli autem) a na další úsek trasy už se musíte kvůli zákazu vjezdu vydat pěšky. Na okraji cesty naproti hřbitovu si prohlédněte interaktivní tabuli „Pozorovatelna“, která je na téma „Ptáci kolem nás“. Zábavnou formou seznamuje s některými běžnými druhy ptáků, jejichž makety můžete v okolí vypátrat. Do přírodní rezervace je to po polní cestě opravdu kousek. Začátek samotné rezervace je na dohled – na kraji lesa, na křižovatce cest. Tady stojí za povšimnutí nedávno instalovaná větší interaktivní tabule ve tvaru věže s příznačným názvem „Věž poznání“, která seznámí návštěvníky rezervace prostřednictvím překrásně provedených obrázků a textů na dřevěných tabulkách například se savci, hmyzem nebo dřevinami. Krásné provedení a zajímavé informace ocení nejen děti, ale i dospělí.

Dále se vydáváme cestičkou do srdce rezervace: do sadů starých krajových odrůd ovocných dřevin. Habrov patří mezi nejstarší přírodní rezervace na území Pardubického kraje – je státní přírodní rezervací již od roku 1948. Kromě sadů jsou součástí rezervace dubohabrové lesy (ty ostatně stojí za názvem rezervace), mokřady i suché trávníky s rozptýlenými křovinami. V části rezervace zvané „Na Hradě“ bylo archeologickými nálezy potvrzeno významné neolitické hradiště. Plochy sadů jsou zatravněné. Starý sad tvoří vysokokmenné dřeviny různého stáří, některé z nich i s polámanými nebo odumřelými větvemi. Od roku 2011 probíhá obnova sadů. V roce 2014 byl zahájen projekt dosadeb, kdy bylo dosázeno 44 nových stromků třešní a slivoní – tím byla zahájena obnova pro východní Čechy typického extenzivního sadu.

Na zdejší sady navazují porosty křovin a okraje lesa. Návštěvníci tu mohou vidět různé zajímavé druhy ptáků, například strakapouda prostředního. Vlastníkem části rozsáhlých sadů „Třešňovek“ v Topoli je město Chrudim, které i do budoucna plánuje pokračování dalších etap obnovy. Péči o toto území dále zajišťuje Odbor ochrany přírody Krajského úřadu Pardubického kraje. Jejich společným cílem je zachování přírodních hodnot, vzácných druhů rostlin (vyskytuje se tu například lilie zlatohlavá, plicník lékařský nebo dymnivka dutá) a živočichů. V přírodní rezervaci jsou rozmístěné fotopasti, které slouží k monitoringu území. Ochrana přírody má v Chrudimi i okolí dlouholetou tradici a je to vidět.

Na rezervaci navazuje nově také již zmiňovaná Habříkova stezka, takže když se vám ještě bude chtít, můžete si cestu protáhnout – stezka vede pod hřbitovem vpravo nahoru po úzké asfaltové silničce a je lemovaná opět množstvím nádherných interaktivních tabulí. Některé z těchto tabulí jsou frontážové, budou z nich tedy mít radost hlavně děti. Co je to frontáž? To se dozvíte přímo na tabulích, kde jsou umístěné tzv. frontážové destičky. Na nich jsou například různá zvířata a pokud budete mít u sebe náhodou papír a tužku, máte vyhráno: na destičku papír přiložíte a tužkou po něm budete naplocho přejíždět, až se vám objeví otisk obrázku. Děti budou nadšené z obrázku, který si mohou odnést domů. No a některé z nás dospěláků to třeba vrátí do dětství. Tak vzhůru na Habrov!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Toulky Habrovem:

Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
Toulky Habrovem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka i fotečkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles