Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trenčínský hrad

29. 06. 2017 | Evropa
Když jsme jeli zase po dlouhé době na Slovensko, zvažovali jsme, kam se podíváme letos. Napadl nás Trenčín a cíl byl jasný. Bude to Trenčínský hrad. Je to opravdu velkolepý a rozsáhlý goticko - renesanční hrad, který je vidět už z dálky.

Stojí na vysokém skalním výběžku vápencových Strážovských vrchů nad městem v nadmořské výšce 339 m n. m. A dovolím si říct, že  prohlídka stojí za to.Na první pohled mě zaujala nejstarší kamenná stavba hradu a to dochovalá čtyřapsidová rotunda. Jsou zde pozůstatky lidských zachovalých ostatků - kostry neznámého muže a ženy. Dále se tu nachází studna lásky, o níž koluje legenda o Turkovi Omarovi o jeho lásce ke krásné Fatimě. Tuto studnu vykopali hradní vojáci a poddaní trenčínského panstva v druhé polovině 16. století.


Trenčinský hradAle za zmínku stojí i Matějova věž, nádherný výhled do okolí, hladomorna či dělo, které se  nachází v severním rohu dolního nádvoří a s kterým se můžete také nechat zvěčnit na památku. Je zde nespočet vstupních brán, pozůstatky kasáren, či gotická hradní kaplička. Pokud najdete odvahu strčit hlavu a ruce do otvorů na mučidlech, stejně jako já, pak i vy se takto můžete nechat vyfotit. Ale pokud půjdete na prohlídku sami, pak to raději nezkoušejte, abyste nezůstali uvězněni. Na tomto hradě se setkávali králové, například v roce 1362 hrad poctil návštěvou císař Karel IV. a Ludovít Velký. Jejich jednání skončilo mírovým vyrovnáním a na důkaz toho si oba panovníci vyměnili vzácné dary. Jedním z těchto darů byla křišťálová konev. 

Hrad postupem času měnil majitele. Z nichž se do dějin významně zapsal Matúš Čák Trenčanský. V roce 1790 hrad vyhořel a mnoho let ležel v ruinách. Výrazná renovace hradu začala až v roce 1956 a probíhá dodnes. V současné době je Trenčínský hrad národní chráněnou památkou, která určitě stojí za návštěvu.

Takže až budete mít cestu na Slovensko, pak tento hrad nesmíte rozhodně vynechat. Je totiž dominantou Trenčína.


Petttzelka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Trenčínský hrad:

Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
Trenčínský hrad
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mnohokrát jsem byla v Trenčíně, na hradě nikdy, škoda a dík za povídání i foto Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Trenčín je od nás 20 km, pěkné město, na hradě jsme byli několikrát a zase se tam chystáme.
Obrázek uživatelky
profil
Všem doporučuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hrad je impozantní..Díky za tip..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné město a monumentální hrad - ideální kombinace. Trenčín mám ráda. Od nás je to kousek, letos v létě se tam určitě zase vypravíme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles