Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tři různé víry a jejich kostely

28. 01. 2024 | Česká republika

V dobách největší slávy Mariánské Lázně navštěvovali hosté různého náboženského vyznání. A protože si přáli účastnit se na bohoslužbách, tak si tu nechali postavit „své“ kostely. Nyní vám je stručně představím.


Kostel Nanebevzetí Panny Marie je římskokatolický děkanský kostel na Goethově náměstí. Je postaven v novobyzantském slohu, základní kámen byl položen v roce 1844, slavnostně vysvěcen byl v roce 1848. Kostel stojí na vyvýšeném dobře viditelném místě. Ke kostelu vede 33 schodů, které představují dovršený věk Ježíše Krista. Tři přerušení schodiště připomínají tři klopýtnutí Krista při nesení kříže. Půdorys kostela má tvar osmiúhelníku.

Chrám svatého Vladimíra je pravoslavný kostel. Hosté z Ruska si na svůj chrám uspořádali sbírku. Základní kámen byl položen v roce 1900, stavba trvala dva roky. Chrám je poměrně malý, má půdorys rovnoramenného kříže se zaoblenými konci a jedinou turbanovitou kopulí se zlatým šestiramenným křížem. Vchod zdobí mozaiky svatého Vladimíra a svaté Olgy. Konají se zde pravidelně bohoslužby a koncerty.

Anglikánský kostel byl postaven v románsko-novogotickém slohu ve stylu anglického venkova a zasvěcen Ježíši Kristu roku 1879. Stavba je jednolodní z neomítnutých červených ostře pálených dutinových cihel. Okna lodi i presbytáře mají gotikou inspirovaný kamenný oblouk sdružený s jednoduchou rozetou. Vchod do kostela s členěným kamenným portálem je kryt dřevěným pavlánem. V průčelí kostela je umístěna osmidílná rozeta. Strmá sedlová střecha je pokryta taškami, na protilehlých koncích střechy jsou kulaté kříže. Nyní je oficiálním vlastníkem kostela londýnská Společnost pro šíření anglikánské víry v cizině. Kostel je využíván jako koncertní a výstavní síň.

Tři významné stavby v různých slozích a odlišné víry jsou poměrně blízko sebe. Škoda, že ani jeden z nich nebyl v době naší návštěvy Mariánských Lázní otevřen. Uvnitř jsou určitě nádherné. Fotky, které jsem viděla na internetu to potvrzují. Ale i pohledy na budovy byly pěkné. Kostely jsou opravené a udržované. Je zajímavé, že v Karlových Varech najdete také kostel římskokatolický, anglikánský a pravoslavný. Zřejmě tam jezdila obdobná klientela.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tři různé víry a jejich kostely:

Tři různé víry a jejich kostely
Tři různé víry a jejich kostely
Tři různé víry a jejich kostely
Tři různé víry a jejich kostely
Tři různé víry a jejich kostely
Tři různé víry a jejich kostely
Tři různé víry a jejich kostely
Tři různé víry a jejich kostely
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík zajímavé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles