Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

U naší milé paní

3. 02. 2023 | Česká republika

Nedaleko státní hranice s Polskem, v okrese Náchod, leží město Broumov. Samotné město, ale i okolí má turistům rozhodně co nabídnout – určitě budete znát například unikátní pískovcová města v Adršpašsko-Teplických skalách nebo Broumovských stěnách, v samotném městě byste neměli vynechat návštěvu Broumovského kláštera s barokní kopií Turínského plátna a za zmínku stojí také soubor barokních kostelů rozesetý po okolních vesnicích, tzv. Broumovská skupina kostelů. Do této skupiny kostelů bývá řazena i vyhledávaná barokní poutní kaple Panny Marie Sněžné na vrchu jménem Hvězda, o které jsem tu už psala. Nyní bych se chtěla zmínit o unikátním dřevěném broumovském kostele Panny Marie.

Kostel Panny Marie je hřbitovním kostelem. Je to opravdový unikát v tom, že se údajně jedná o nejstarší dochovanou sakrální celodřevěnou stavbu nejen u nás, ale v celé střední Evropě. Původní kostelík, který zde byl založen zřejmě někdy koncem 12. století (údaje i pověsti o jeho vzniku se rozcházejí), poničil požár při dobývání města husitskými vojsky. Dnešní kostelík byl na místě vyhořelého kostela vybudován benediktiny v roce 1449. Dřevěná stavba stojí na kamenné podezdívce. V roce 2008 byl kostel prohlášen národní kulturní památkou. Kostelíku se také říká „Pod lipami“ nebo „U naší milé paní“.

Tato sakrální památka je výjimečná nejen stářím, ale také svou hrázděnou konstrukcí z mohutných dubových trámů, která je na všech stěnách interiéru a na vnější straně nad krytým ochozem pobitá prkny. Hrázděná konstrukce nemá jediný hřebík… Vnější ochoz byl původně uzavřen prkennými stěnami, ale ke konci 17. století po vpádu pruských vojsk byla prkna stržena, aby kostelík mohl sloužit k vojenským účelům - od té doby má ochoz svou současnou otevřenou podobu. Ochoz kryje pultová střecha. V ochozu jsou umístěny staré náhrobky ze zaniklých hrobů (nejstarší pochází z roku 1590) a kopie devíti dřevěných desek z kronikářských zápisů pořízených v letech 1570 – 1630, které jsou popsané různými většinou katastrofickými událostmi jako jsou požáry, mor, povodeň nebo třeba sražení kostelní věžičky silným větrem v roce 1550. Při procházce po ochozu se tak dozvíte mnohé o historii města i tohoto místa. Do zdí kostela jsou vsazené renesanční a empírové náhrobní kameny ze zrušených hrobů (další tyto náhrobky můžete vidět na přilehlém hřbitově). Strmá sedlová střecha kostela je osazená vysokou jehlanovitou věžičkou - zvonicí.

V interiéru zaslouží pozornost trámový strop zdobený vzácnou šablonovou výmalbou s rostlinnými, loveckými a heraldickými motivy doplněnými texty. Jednolodní kostel měl původně dva hlavní vstupy – na západní a severní straně. Hlavní oltář je pozdně barokní a pochází z poloviny 18. století. Má výklenek s rámem, který nesou dva andělé. Ve výklenku se nachází novodobá sériová kopie Panny Marie Lurdské z konce 19. století. Z každé strany hlavního oltáře se nachází také oltář boční.

Toto dokonalé tesařské dílo přečkalo celá staletí… Prohlédnout si ho můžete i vy, a to nejen zvenčí - prohlídka interiéru kostela je možná ale pouze od června do září a je zpoplatněna. Věřím, že pokud si vzpomenete a třeba někdy v průběhu letních měsíců se do okolí Broumova vydáte, návštěvy nebudete litovat!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku U naší milé paní:

U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
U naší milé paní
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkNemáme to dalekoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
rada jsem si přečetla
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlíkpěkné čtení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles