Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Udělejte za vánočním hodováním tlustou čáru

6. 01. 2014 | Diety
Jedno moudré přísloví praví: Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Podobné myšlenky bychom se měli držet hned na počátku roku, pokud nám vánoční a silvestrovské hodování trošku přerostlo přes hlavu. Kalendář k nám byl loni zvlášť nemilosrdný, neboť svátky klidu a pohody se v něm rozložily do celých dvou týdnů. Jistě není třeba dodávat, že čím déle setrváme ve slastném nicnedělání a debužírování, tím hůře budeme vánoční a povánoční kila shazovat.

Zbavte se přebytků

„Šedesát procent našich klientů přibere během vánočních svátků v průměru jen dva kilogramy, což není nijak tragické,“ říká Gabriela Knosová, odbornice na výživu. Větší problém však představuje lednový návrat k racionálnímu stravování. Ten mnohdy trvá i několik dní či týdnů, během kterých pak často přibereme dokonce více než za celé svátky. „V průběhu ledna se setkáváme s novými klientkami, kterým se nedaří návrat do předvánočního stravovacího režimu a stále přibírají,“ popisuje Knosová.

Udělejte za vánočním hodováním tlustou čáruDůležité je vrátit se co nejdříve ke zdravému jídelníčku a zapojit do něj potraviny s vysokým podílem vody. Tyto potraviny, mezi které se řadí zelenina, ovoce, čerstvé libové maso či tmavé pečivo, totiž i při nižším energetickém příjmu dobře zasytí. Okamžitě bychom také měli skončit s dojídáním sladkostí a jiných delikates. Pokud doma zůstanou přebytky vánočního cukroví, můžeme je zamrazit. Skvěle se využijí později při rodinných oslavách nebo o Velikonocích. Podobně zrádný je v případě nežádoucích kalorií i alkohol, proto zapomeňme na večery se sklenkou v ruce a víno raději vyměňme za zelený či bylinkový čaj, který prospěje našemu zdraví. Jestliže jste přes Vánoce polevili, nic si nevyčítejte, ale také daný stav neprodlužujte. Mnohem lépe se vám budou shazovat dva kilogramy na začátku ledna než pět kilo o měsíc později.

Nedávejte si nereálné cíle

Chcete-li se vrátit na svou původní váhu, nesahejte k žádným radikálním řešením, která by neměla dlouhodobý efekt. Optimální úbytek váhy při redukčním režimu je půl kila až kilo za týden. Stejným tempem by měli snižovat svou váhu i ti, kteří vstoupili do nového roku s předsevzetím vylepšit svou figuru. Nemá cenu klást si nereálné cíle, pokud někdo touží zhubnout deset kilogramů, měl by si své úsilí rozložit minimálně do tří měsíců.

Nezanedbatelnou součást redukčního programu tvoří pohyb, při kterém rovněž spálíme nežádoucí kalorie. Nevlídné lednové počasí a pohodlnost po svátcích sice nevytváří tu správnou motivační atmosféru, přesto bychom se měli překonat a pohybové aktivity zařadit do svého harmonogramu minimálně dvakrát týdně. Ideální je začít s menší zátěží a dávky postupně zvyšovat. I v zimě existuje nepřeberné množství možností pro sportovní vyžití, stačí se jen zamyslet a vybrat tu, která je pro naše tělo vhodná a současně nás bude bavit.

V posilovně spálíte asi 2500 kilojoulů, při badmintonu 1440 kilojoulů, při plavání kolem 1600 kilojoulů za hodinu. Efektivní a zdravá je rychlá chůze, při níž ze sebe vydáte až dva tisíce kilojoulů v případě, že za hodinu urazíte sedm kilometrů. Také u sportování platí, že není důležité začít, ale vytrvat.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles