Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Udržujte zdravý životní styl - Zdravá pětka je základ!

6. 05. 2013 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Podpora správné výživy a udržování zdravého životního stylu by měla být založena na pravidelném dodržování konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně. Výživoví odborníci ze Světové zdravotnické organizace doporučují sníst denně alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Nezapomínejte však na to, že jíst ovoce a zeleninu byste měli v pravidelných intervalech a můžete ji kombinovat i  s ovocnými a zeleninovými šťávami.

Nezávislé vědecké testování poukázalo na fakt, že konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně pomáhá udržet si optimální tělesnou váhu, zabraňuje mnoha nemocem, omlazuje nás, udržuje naši mysl v pohodě a navíc nám dodává svěží energii. A to v jakékoli věkové skupině a bez rozdílu pohlaví. Je poměrně mnoho důvodů k tomu, aby ovoce a zelenina zabíraly dominantní prostor v našem jídelníčku.
Jednou z nejvýznamnějších složek ovoce a zeleniny je vláknina. Výhodou je obsah vlákniny jak nerozpustné, tak i rozpustné.

Hlavní přínosy vlákniny:

  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tím riziko aterosklerózy, tedy IM, ischemické choroby srdce
  • Snižuje glykemický index stravy, tedy snižuje hladinu glykemie. Má význam především u diabetiků a osob s nadváhou
  • Zvyšuje objem stravy, tím zvyšuje pocit nasycení, to má opět význam hlavně u osob redukující váhu
  • Urychluje peristaltiku střev a upravuje objem stolice, tím pomáhá jak při průjmech, tak u zácpy, ale v prvé řadě pomáhá v prevenci karcinomu tlustého střeva, ale i hemeroidů
  • Snižuje množství žlučových kyselin, tím pomáhá i v prevenci žlučových kamenů
Optimální množství vlákniny je u dospělé populace 20 - 30 g.

5 porcí ovoce a zeleninyJedna velká porce je prostě špatně

Pokud myslíte na to, že jíst pětkrát denně ovoce a zeleninu není potřeba a stačí si dát k obědu či večeři zeleninový salát, smýšlíte špatně! „Zvláště u vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například vitamín C nebo vitamíny skupiny B, dojde při nadbytku k vyloučení těla bez užitku.
Například u vitamínu C z přirozených zdrojů, jako je ovoce a zelenina, umí naše tělo vstřebat přibližně 50-70 mg vitamínu C, zbytek naše tělo vyloučí. Právě u těchto vitamínů má pro nás mnohem větší význam přijímat je v menších dávkách rovnoměrně rozdělených do celého dne,“
vysvětluje výživová specialistka společnosti STOB Nikola Hanyšová. Chcete-li tedy dbát na vyváženou hladinu příjmu vitaminů, minerálních látek apod., musíte tělu zajistit celodenní optimální příjem jejich dodávání. Tedy konzumovat spíše menší porce, zato víckrát denně.
Jednoduchá rada, jak toto pravidlo začít dodržovat, je nad jídlem přemýšlet. Protože právě zdravá a vyvážená konzumace potravin ovlivňuje naše zdraví a fungování. Věnujte každý večer chvíli tomu, jak si poskládáte jednotlivé ovocné a zeleninové komponenty na den následující. „Nezapomínejte, že denní porce můžete také obohacovat ovocnými a zeleninovými šťávami, které jsou pohodlnou a rychlou náhradou“ dodává Nikola Hanyšová. 

Ovocné a zeleninové šťávy jako součást zdravého jídelníčku

5 porcí ovoce a zeleninyKvalitní zeleninové a ovocné šťávy (džusy) si dopřávejte s označením 100 %. Ty jsou totiž vylisovány nebo stlačeny z kvalitního ovoce a zeleniny nebo jsou vyrobeny z koncentrované ovocné šťávy či zeleninového pyré (podíl vody je obnoven po jeho předchozím odpaření). Například džus Relax 100 % pomeranč je vyráběn z  2,5 kg nejlepších brazilských pomerančů, které jsou lisovány ihned po sběru. Díky zachování ovocné dužiny je taková ovocná šťáva také zdrojem potřebných vitamínů a dalších minerálních látek. Pokud tedy zrovna nemáte po ruce ovoce a zeleninu, je ovocná šťáva vhodnou formou k doplnění potřebných látek. Jedna 200 ml sklenice zeleninové šťávy nebo džusu plnohodnotně pokryje jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.
Při sestavování jídelníčku dbejte na pestrý výběr ovoce a zeleniny a dbejte na vyvážený příjem vitamínů a minerálních látek. Při výběru 100 % multivitaminového džusu zajistíte tělu až 45 % doporučené denní dávky vitamínů.

Nejčastější stavy, které zvyšují přísun některých vitamínů a je potřeba je pravidelně doplňovat:
  • Období růstu u dětí
  • Těhotenství a kojení
  • Stáří, kde je často nedostatečná výživa
  • Těžká fyzická či psychická námaha
  • Kuřáci, nadměrná konzumace alkoholu
  • Nachlazení, nemoc, rekonvalescence (pooperační období)

„Kuřáci jsou kouřením připravováni o velmi cenné vitamíny a antioxidanty, což má za následek výrazné oslabení imunity, uvádí se, že pokud kouříte kolem 20 cigaret denně, Vaše potřeba vitamínu C vzrůstá o více než 20 %,“ upozorňuje Nikola Hanyšová.

Více informací hledejte na www.vimcovybrat.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Celkem bodů: 17370
a jsem na 75. místě.

Olivy jsou v 17 - 17,30 hodin "Jaké fotoalbum vybrat...."

SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě se to hned na začátku zaseklo po odpovědi na rajče- kolik esencí, šťáv je nahoře na FB stránkách, podle m+ bylo správně pět, ale napsáno, že špatně a dál jsem se nedostala. Než mě napadlo úplně začít znova, bylo 20 minut pryč. A můj komentář-BACHA rajče tu nikde není. ZajímavéSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prosím kde a v kolik hodin se bude sbírat olej. Děkuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky bych raději cibuli, už jsem pro ní hlasovala, je to aktuálně 11:16
Obrázek uživatelky
profil
díky raději bych cibuli
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles