Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní KOVOZOO na Slovácku

7. 07. 2017 | Česká republika
Mám ráda nejrůznější umělecké plastiky z korodujícího materiálu, rezavého železa, Cortenu (COR-TEN) i šrotu. Když před pár lety vznikla ve Starém Městě u Uherského Hradiště KOVOZOO s modely zvířat z kovového odpadu, hned jsem ji zařadila mezi místa, kam se chci podívat.

Záměrně jsem s tímto výletem nespěchala, jednak je to od nás celkem daleko, a taky proto, že se expozice průběžně rozrůstá.
A tak k výletu na Slovácko došlo až letos, v polovině května. 
Mimo sezonu a ve všední den jsme byli v Kovozoo téměř sami a měli dostatek času na podrobné prozkoumání všeho, co nabízí.  Ačkoli okolní prostředí průmyslové zóny a blízkost hlavní silnice nepůsobí zrovna idylicky, v areálu bývalého cukrovaru naleznete zelenou oázu a unikáty, které opravdu jinde neuvidíte.

Každý kousek je originál a je neuvěřitelné, jak krásné a zajímavé věci mohou vzniknout z obyčejného železného šrotu, když se přidá fantazie a šikovné ruce tvůrců. Některé exponáty jsou úsměvné, jinde žasneme nad promyšleností a propracovaností, ale oceňujeme i jednoduchost a nápad. Člověk by si hned nějaké to zvířátko zkusil svařit. Tuto možnost, pro předem objednané skupinky, nabízí zdejší „porodnice“, vybavená několika svařovacími boxy.


kovozooProcházíme zahradou a nemůžeme se shodnout, které zvířátko se nám líbí nejvíce: nosorožec Norbert, mrož Ambrož, želvy několika typů, sloni, býk nebo gepard? A nebo kůň, svařený pouze z podkov?
Dalším skvělým nápadem, který zde byl realizován, jsou vyhlídkové lávky, po kterých lze vystoupat přes střechu porodnice a budovy Kongresového centra a otevře se vám dokonalý pohled do areálu šrotiště společnosti REC Group. Naživo pozorovat, jak se demolují autovraky, třídí a zpracovává kovový i jiný odpad, upoutá pozornost nejen malých návštěvníků na hezky dlouho. 
Pro školy (a pro veřejnost v červenci a srpnu) je možnost komentovaných prohlídek. Zvláště se mi líbí nabídka školních exkurzí, při nichž se pojí teorie s praxí a děti se učí jak odpad třídit, jak se chovat co nejšetrněji k přírodě a produkovat co nejméně odpadu a také jak dlouho trvá, než se různé věci odhozené v přírodě rozloží. Výukové programy jsou různé, pobavil mě název jednoho z nich, určeného pro menší děti: Jak Rákosníček čistil rybníček.
Nepřehlédnutelným exponátem zadní části areálu je červeno-bílé letadlo L-610, do kterého mohou návštěvníci vstoupit. Tento prototyp byl vyvinut v závodech LET Kunovice a poprvé vzlétl v roce 1988.

Prohlídku zakončujeme před hlavním vchodem, kde se tyčí 27 metrů vysoký maják Šrotík, symbol společnosti REC Group. Na ochoz ve výšce 23 metrů nás vyvede 96 schodů a můžeme se kochat výhledem na krajinu od Bílých Karpat až k vrcholkům Chřibů.
Ještě pár kroků po palubě lodi Naděje a plni dojmů Kovozoo opouštíme. Tohle je zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat.


KOVOZOO - praktické informace:

Parkování je možné nedaleko hlavního vchodu, u světelné křižovatky ulice Pod Cukrovarem/Brněnská.
Kromě zmiňovaných atrakcí jezdí v areálu vláček Steelinka, je zde půjčovna motokár, možnost malého občerstvení a WC.
Příjemná restaurace EGO je při hlavní silnici 100 metrů za křižovatkou ve směru do města.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Unikátní KOVOZOO na Slovácku:

Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
Unikátní KOVOZOO na Slovácku
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
šikovné lidé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc se nám tam líbilo, děti si užijí i tu pirátskou loď.
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme navštívit toto netradiční kovo ZOO. Děti se mohou navíc vydovádět v pneu prolézačkách, navštívit letadlo, obdivovat holuby v tradičních holubnících. Je zde místo k odpočinku i aktivnímu pohybu.
Obrázek uživatelky
profil
Bezvadné místo pro školní nebo rodinný výlet. Poučné i zábavné současně. Člověk žasne nad vynalézavostí "sochařů" kovových zvířat. Nádherně opravené Kongresové centrum s různými výstavami. Maják, loď. Doporučuji!!!
Obrázek uživatelky
profil
Bezva místo, užijí si nejen děti, ale i dospělí!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles