Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách

29. 09. 2021 | Česká republika
Přehrada Fláje leží na Flájském potoce 3 km nad příhraniční obcí Český Jiřetín. Přehrady byly v Krušných horách budovány od počátku 20. století, s cílem zajistit dostatečné zásobení severočeské hnědouhelné oblasti pitnou vodou. Zároveň byla budována i propojovací potrubní vedení, aby byla umožněna vzájemná zastupitelnost.


I Flájský potok byl zvažován jako vhodný kandidát pro vybudování vodního díla, ale k realizaci došlo až po II. světové válce. Stavba probíhala v letech 1951-1963. Díky poválečnému nedostatku cementu byla zvolena varianta pilířové hráze, při níž se uspoří asi 30 % betonu. Laicky řečeno, hráz je dutá, respektive mezi jednotlivými pilíři vznikají obrovské dutiny, které bývají přirovnávány k chrámovým lodím. Některé jsou vysoké přes 40 metrů.
Z ekonomických důvodů tak vznikla ve střední Evropě unikátní stavba, zařazená mezi kulturní památky České republiky.

Je skvělé, že Povodí Ohře umožňuje prohlídku hráze, a tak nenecháváme nic náhodě a rezervujeme si v předstihu, pro nás vhodný, den a čas exkurze.

Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horáchNe, že by člověka některé otázky nenapadaly při běžném pohledu na těleso hráze, ale když stojíte uvnitř a občas vám přistane kapka vody na hlavu, jeví se veličiny sledované v rámci technickobezpečnostního dohledu mnohem zajímavější. Sleduje se deformace, tlaky a průsaky jak podložím tak hrází, dilatačními spárami a základovou spárou. A pochopitelně také běžné provozní veličiny: průtok, teplota vody, teplota vzduchu, odběr vody apod.
A to vše soustavně a pečlivě, aby byla zajištěna bezpečnost i provozuschopnost vodního díla.

Chlad a obrovské vnitřní prostory připomínají jeskyni, možná si na fotografii povšimnete bodlin na stěnách - jsou to desítky železných tyček, na nichž bylo při stavbě uchyceno bednění.
V souvislosti se stavbou vodních děl obvykle dochází k přestěhování a zániku obcí. Ani zde tomu nebylo jinak. Obec, podle které nese přehrada jméno, dnes leží na dně v její východní části. Kromě Flájí byly vysídleny také osady Mackov, Pastviny, Vilejšov a Oldříš.
Jedinou dochovanou stavbou, kterou můžeme vidět, je dřevěný kostel sv. Jana Křtitele. V 60. letech byl rozebrán a přenesen do Českého Jiřetína. Přišla však doba normalizace a nezájmu a k záchraně došlo až v 90. letech. 
Původní základy kostela můžeme vidět na břehu přehrady, je trochu ironií, že i při nejvyšším stavu vody by kostel nikdy nebyl zaplaven.

Jak už bylo zmíněno, přehrada slouží jako zdroj pitné vody; vodou z Flájí jsou zásobováni obyvatelé Litvínova, Krupky, Duchcova, Bíliny, Teplic a části Mostu a Ústí nad Labem. Nacházíme se tedy v těsné blízkosti ochranného pásma, kam je vstup zakázán.
Základy kostela, s lavičkami a informační tabulí jsou mimo pásmo, tudíž návštěvník nic neporušuje. Jen o pár metrů dál - ale v zakázané zóně - byla v roce 2015 za účasti rodáků, zástupců církve a dalších činitelů, vztyčena replika sochy sv. Jana Nepomuckého
Na jednu stranu je místo označováno místem setkávání a socha symbolem a připomínkou rodné vsi, na straně druhé je běžný návštěvník žádán o dodržování pravidel a respektování zákazových značek umístěných v terénu.

Při vší úctě k zákonům nemohu si pomoci, ale myslím, že by tolik nevadilo, když turista udělá pár kroků za vytyčenou hranici, aby si sv. Jana nad hladinou vyfotil (kdo by taky odolal?), jako skutečnost, že u podstavce sochy se hromadí svíčičky a střepy...
Každopádně stezka vedoucí po hranici ochranného pásma patří k nejhezčím pěším výletům v oblasti. Cyklisté mohou využít značené cyklotrasy s řadou turistických odpočívadel.
Zatím jsme si vodní dílo prohlédli z jeho břehů, navštívili infocentrum na hrázi, sestoupili do jejích útrob i do údolí pod hráz ke spodní výpusti, s výhledem na bezpečnostní přeliv.
Na závěr si necháme asi nejkrásnější vyhlídku na přehradu, obklopenou nekonečnými lesy. Musíme za ní vystoupat na Puklou skálu (červená značka vedoucí do Českého Jiřetína).

Červeně zabarvený skalní útvar leží v úbočí stejnojmenného vrchu dosahujícího 840 m n.m. Uvádí se, že skála přitahuje za bouřky blesky. No, naštěstí se žádná mračna neženou, takže je dobrý důvod tady posedět a kochat se nádherným výhledem.
Puklá skála a přehrada Fláje patří k nejhezčím místům, které jsme v Krušných horách navštívili.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách:

Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
Unikátní vodní dílo Fláje v Krušných horách
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tam, je to krásné místo
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Manžel jako mladý budoval Flajskou přehradu jako brigádník z Brna.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles