Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užívejte si ty nejkrásnější koupelové rituály

28. 01. 2022 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Ulevíte svému tělu i duši


Mezinárodní den prasklých potrubí, Světový den toalet nebo Mezinárodní den spodního prádla. Každý rok se slaví mnoho bizarních dnů. Pak jsou tu ale takové, na které se opravdu těšíme. Jedním z nich je Světový den bublinkové koupele, který byl na začátku ledna. Co se týče koupelí, není však třeba se na toto datum vázat. Koupele si užívejte pravidelně, udělejte si z nich rovnou svůj vlastní rituál.  Prozkoumali jsme nesmírně zajímavou historii koupelových rituálů, odborníků jsme se zeptali, proč bychom se jim měli pravidelně věnovat, a přichystali jsme pro vás tipy, díky nimž se pro vás koupele stanou právě milovaným rituálem.

Horká voda, esenciální oleje, svíčky, šálek bylinkového čaje a k tomu relaxační soundtrack jsou těmi nejlepšími přísadami, kterými můžete vyšperkovat moderní koupelové rituály. Při hledání toho, co nejvíc vyhovuje právě vám, se ale můžete také inspirovat po světě a v bohaté historii koupelí.

Koupelové rituály celého světa


Na indonéském Bali si užijete rituál v okvětních lístcích, které tu ale nejsou jen pro dechberoucí fotky na sociální sítě. Rostliny mají léčivé účinky – růže například vyživuje, heřmánek zklidňuje a levandule je antibakteriální. Koupelové rituály v Indii se zase nesou v taktu ájurvédy. Tento holistický léčebný systém rozděluje lidi do třech spirituálních kategorií, tzv. dóš. A cílem koupelového rituálu, při kterém se využívají esenciální oleje, mléka a bylinky, je nasměrovat naši dóšu na cestu, po níž by měla správně kráčet, tedy harmonizovat naše tělo i mysl.


Síla mořské vody


Už jste slyšeli o talasoterapii? Jde o koupelový rituál, při kterém je využíváno něco tak běžného, a zároveň tak mocného, jako je mořská voda či mořské řasy. O to, kdo talasoterapii vymyslel, se hádá hned několik zemí včetně Španělska, Portugalska, Francie a Británie. Pravda je ale taková, že mořská voda hrála hlavní roli v koupelových rituálech už ve starověkém Římě. Mořská voda každopádně obsahuje celou řadu cenných minerálů včetně hořčíku, draslíku, vápníku a jodidu, jež podporují krevní oběh, zjemňují pokožku nebo ulevují bolavým svalům.

Lék na stres i bolavá zádasíla mořské vody


Koupele i koupelové rituály mají po celém světě mnoho milionů fanoušků a není se co divit. Relax v horké vodě přináší celou řadu benefitů. „Koupel nám přináší čas pro sebe, kdy jsme v klidu a nic nemusíme. Teplá voda, obohacená a přírodní oleje nebo soli, přináší úlevu tělu i duši. Uvolňuje se napětí a stres. Odplavují se stresové hormony a aktivují se ty dobré. Díky tomu dochází k fyzické i duševní regeneraci. Doporučuji nemyslet při koupeli na negativní věci. Můžeme poslouchat příjemnou hudbu, myslet na to dobré nebo lehce meditovat,“ říká koučka a lektorka Janka Chudlíková. Koupele jsou tedy velmi účinným nástrojem pro samoléčbu, a to i tu fyzickou. Ponoření do horké vody téměř okamžitě uvolňuje napětí, odplavuje stres, odstraní toxiny z kůže a těla a zahájí regeneraci kloubů i svalů.
 

Proč nepodceňovat rituály


Díky těmto a mnoha dalším benefitům se možná už brzy stane z horké koupele pravidelný svátek i pro vás. Nejen koupelové, ale jakékoli další rituály podporuje koučka Janka Chudlíková. „Jsme tím, co opakovaně děláme. Rituály nám připomínají, kdo jsme, kam patříme a dávají našemu životu řád. Jsou to pevné momenty, o které se můžeme opřít obzvláště v osobních krizích. Podporují náš osobní růst a pomáhají nám v mezilidských vztazích i při výchově dětí,“ říká.

„Doporučuji začít s malými rituály nejprve sami u sebe. Vytvořte si fyzické, mentální i duševní ranní a večerní rituály, které přinesou do vašeho života klid a řád. Až potom si vytvořte rodinné a vztahové rituály,“ popisuje. Jako mentorka ještě doplňuje, že stejně důležité jsou i oslavné rituály, které nám zvědomují významné okamžiky v našem životě. Jsou to třeba narození dítěte, jeho první krůčky, první školní den, první menstruace, maturita, svatba, Vánoce, narozeniny i odchod z tohoto života. I to jsou rituály. „Každý člověk by si měl vytvořit takové rituály, které vycházejí z jeho nitra a pomáhají mu udržet kontakt se sebou samým i s jeho blízkými. Nemusí to být náročné věci. Může to být čtení knížky ráno nebo večer, šálek dobrého čaje před spaním, ranní nebo večerní meditace, čtení pohádek dětem, určitý způsob pozdravu s dětmi nebo s konkrétními lidmi, pravidelná procházka nebo dlouhá nedělní koupel v horké vodě,“ vyjmenovává Janka Chudlíková.

4 tipy, jak na koupelové rituály


Že vám zní koupelový rituál jako skvělý nápad? V takovém případě pro vás máme tipy, jak na věc. V každém případě je důležitá teplota vody, která by měla být minimálně sedmatřicet stupňů, klidně ale až jednačtyřicet. A důležitá je také doba, jíž ve vodě strávíte. V horké vodě byste měli být zhruba patnáct až třicet minut, delší pobyt se nedoporučuje kvůli riziku vysoušení pokožky. Jestli si ale chcete dopřát delší relax, pomohou oleje, které si do koupele přidáte. Ty krásně voní, a protože horká voda zároveň roztahuje póry, prospěšné látky, které obsahují, se snáze dostanou do těla.

1. Koupelový rituál po sportu

Ti, co pravidelně cvičí, dobře vědí, že je horká koupel pro uvolnění svalů nejlepší volbou. Zatímco budete čekat, než se vám napustí vana, důkladně protáhněte celé tělo třeba s pomocí jógových cviků. Horkou vodu můžete vyšperkovat přidáním éterických olejů a solí. Jako znovuzrozeni se budete cítit, když si ve vodě rozpustíte mořskou sůl Uvolnění svalů a kloubů od značky tetesept. Kromě mnoha minerálů, ze kterých se vytvářejí enzymy důležité pro náš metabolismus, obsahuje tato sůl také éterické oleje z eukalyptu a libavky, jež jsou pro bolavé svaly i klouby doslova doslova blahodárné.

2. Koupelový rituál s dětmi

Jak už bylo řečeno, společné rituály jsou naprosto zásadní při výchově i utváření osobnosti dětí. A vana plná horké vody, kterou všichni malí uličníci milují, je k tomu naprosto ideální. Dopředu musíte myslet na správné rekvizity, žádná dětská koupel se neobejde bez oblíbených hraček. A když do vody přidáte tetesept Koupelové perly kosmonaut, překvapíte svého potomka úžasnou barvou vody, efektem se třpytkami a praskáním. Složení obsahuje také mandlový a kakaový olej a protože voní melounu, jsme si jisti, že se vaši vodníčci budou na společný koupelový rituál pokaždé těšit.

3. Partnerský koupelový rituál

Jak potěšit vašeho partnera? Připravte mu překvapení v podobě společné koupele! Nejprve koupelnu vyzdobte zapálenými svíčkami a pusťte relaxační hudbou. Zážitek jako z Pohádek tisíce a jedné noci spolu s partnerem zažijete třeba díky Orientální koupeli Hamam od teteseptu. Hýčkat vás bude olivový a arganový olej i vůně eukalyptu, citrusů či levandule. A když na okraj vany přichystáte ještě skleničky perlivého vína, společně strávený čas bude dokonalý.

4. Koupelový relax jen pro vás

Zatímco koupel s partnerem pomůže utužit vztah, zapomínat byste neměli ani sami na sebe. Váš soukromý koupelový rituál může například sloužit ke zklidnění po náročném týdnu, stejně jako příprava na ten následující. Jak si ho uzpůsobíte, pak bude jenom na vás. K vaně si klidně přichystejte knihu či čtečku nebo si na stolek postavte tablet s oblíbeným seriálem. Jako doplněk koupele se výborně hodí bylinkový čaj a horkou vodu vyšperkujte mořskou solí tetesept Hluboké uvolnění. Složení s éterickými oleji, kde nechybí jasmín, citrónová tráva, bergamot a pomeranč, bylo vyvinuto pro uvolnění fyzického a duševního napětí. A vy se tak už po dvacetiminutové koupeli budete cítit prostě skvěle.


Zimní nálada i počasí přímo vybízejí k tomu, abyste si z koupelí udělali svůj vlastní rituál, na který se budete těšit a užívat si ho. Tak jakou variantu zvolíte dnes?



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Užívejte si ty nejkrásnější koupelové rituály:

Užívejte si ty nejkrásnější koupelové rituály
Užívejte si ty nejkrásnější koupelové rituály
Užívejte si ty nejkrásnější koupelové rituály
Užívejte si ty nejkrásnější koupelové rituály
Užívejte si ty nejkrásnější koupelové rituály
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !