8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vacov

31. 07. 2023 | Česká republika

Kdykoli jedeme s manželem na dovolenou na Šumavu, nezapomeneme se cestou zastavit ve Vacově. Za ta léta už se z toho stala taková naše tradice, stejně tak jako si nenecháme ujít nákup v místních potravinách, kde mají úžasné vacovské rohlíky. Ostatně kolem Vacova „brouzdáme“ i při našich šumavských toulkách – Vacovsko je totiž rájem pro pěší i cyklisty a v zimě samozřejmě také pro lyžaře. K nejvyhledávanějším turistickým cílům patří rozhledna Karla Klostermanna na Javorníku, kaple sv. Antonína Paduánského (také nepřehlédnutelná dominanta Javorníku) nebo například v letních měsících vodní nádrž a kemp v Rohanově.

Samotnou obec Vacov najdete v podhůří Šumavy, v Jihočeském kraji na hranici okresů Prachatice, Strakonice a Klatovy. Skládá se ze čtrnácti místních částí. Původně byl Vacov zemanskou tvrzí, která zpustla. V nejstarší písemné zmínce o Vacově stojí, že v roce 1193 byl na místě poustevnické kaple postaven kostel na vrchu Vacově. Od května 2001 má obec svou vlastní vlajku a znak, které svou symbolikou (jablko a biskupská berla) odkazují na patrona kostela - svatého Mikuláše.

VacovKostel svatého Mikuláše stojí kousek za návsí, a to na místě původního dřevěného kostela, který byl vypálen a pobořen v roce 1421, v době husitských válek. Nový kamenný jednolodní pozdně románský kostel byl postaven až v roce 1588, ale bohužel celý vyhořel v roce 1757 a jeho opravy trvaly téměř třicet let… Přesto byl shledán jako nevyhovující a byl proto v roce 1885 zbořen. Dnešní pseudogotický kostel zasvěcený sv. Mikuláši byl pak postaven v letech 1889 – 1890. Svou podobu si zachoval dodnes.

V 18. století byla nedaleko kostela postavena barokní kaplička zasvěcená sv. Janu Nepomuckému. Zrenovovaná byla v roce 2006 a ve stejném roce došlo také ke kompletní rekonstrukci prostoru v této části Vacova včetně zdí a oplocení kolem kostela. Právě toto okolí kostela, u kapličky a dále dolů, je nejstarší a pro nás nejmalebnější částí Vacova. V minulosti zde byla ulička řemeslníků zvaná Starka, dnes je to část obce, do které vždy rádi zamíříme. Dýchne tu na vás historie a na mě zároveň trocha nostalgie, protože Vacov znám ještě z dob svého dětství…

Střed obce prošel před nedávnem rekonstrukcí a změnil se v místo, kde si mohou odpočinout místní i turisté. Byla tu postavena nová kavárna s cukrárnou a nad ní vybudován malý parčík s lavičkami a udržovanými záhonky. Před prodejnou potravin se nově vyjímá na tabuli znak obce.

Mně osobně se trochu stýská po starém nákupním středisku, ve kterém se za dob minulého režimu vždy dal pořídit nějaký „vzácný“ kousek: zboží, které u nás nebylo k mání (ať šlo o dětské botičky nebo různé průmyslové potřeby nebo třeba kuchyňské nádobí). V budově je dnes – tak jako na mnoha jiných místech – vietnamský obchod. Nedá se nic dělat, pokrok nezastavíš. Některé věci se mění k lepšímu a některé... prostě jsou takové, jaké jsou. Ať je to jak chce, ve Vacově se vždycky znovu rádi zastavíme!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vacov:

Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
Vacov
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezké místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles