Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Valašské Meziříčí

6. 08. 2017 | Česká republika
Město s 27 tisíci obyvatel leží na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Dnešní Valašské Meziříčí vzniklo spojením dvou sousedních měst Meziříčí a Krásno, stalo se tak v roce 1923. Proto v něm najdeme i dva zámky: krásenský zámek, který vlastnili Kinští a meziříčský, který byl založen Žerotíny. Oba zámky pak střídaly majitele, až nakonec skončily ve vlastnictví státu. Když jsme do Valašského Meziříčí letos v červenci zavítali, konala se v Žerotínském zámku zajímavé výstava – grafika a akvarely španělského malíře Salvatora Dalího, čtyři místnosti se spíše menšími obrazy tohoto světově proslulého avantgardního umělce.

Z této výstavy jsem měla opravdu velkou radost. Mezi exponáty byly i typické flakony na parfémy ve tvaru rtů řady vůní Salvator Dalí. Zámek Žerotínů stojí uprostřed města a je otevřen do ulice trojstranným nádvořím s renesančními arkádami a malou francouzskou zahradou – záhony vysázenými do barevných ornamentů a malou fontánou uprostřed. Když projdete prostředním vchodem zámku, vyjdete na malé prostranství s historickou sýpkou, kde nyní sídlí městské informační centrum. Tam jsme si nechali poradit, jaké další pamětihodnosti se ve městě nacházejí a kudy se k nim dostaneme.

Valašské MeziříčíNejbližším zajímavým objektem byla valašskomeziříčská gobelínka. Její návštěvu nám v infocentru velice doporučovali. A měly slečny pravdu. V Husově ulici stojí zvenku úplně nenápadná budova, ve které se více než sto let ručně tkají koberce a nástěnné gobelíny. Šikovné ženy tam vážou podle nejrůznějších předloh nádherné koberce. Předlohy dodávají výtvarníci ke zpracování buď jako volné umění nebo se vážou koberce na zakázku pro určitého zadavatele přímo pro konkrétní prostory (koberce do soukromých i veřejných interiérů, kdy gobelínka navrhne několik řešení a zákazník si pak vybere, co se mu nejvíc líbí). Důležitou částí tvorby gobelínky je restaurování historických gobelínů.

Při naší návštěvě jsme mohli vidět opravu gobelínu ze 16. století. Před ženou, která starý gobelín steh po stehu vracela do původní podoby, ležely desítky špulek s vlněnými a hedvábnými nitěmi nejrůznějších barev. Gobelínka nakupuje niti v původní režné barvě a teprve tam se pak dobarvují do stovek požadovaných odstínů. Část prostor gobelínky slouží jako galerie nejnovějších i historických prací. A úplně na konci prohlídky jsme přišli do malé hospůdky zařízené ve stylu počátku 20. století s obrazy zachycujícími historii gobelínky i se vzácnými gobelíny na stěnách. Dokonce i dětský koutek je vybaven malým stavem a děti si mohou utkat vlastní kobereček. Takže návštěvu meziříčské gobelínky vřele doporučuji a věřím, že z ní budete stejně nadšeni jako já.

Po prohlídce gobelínky a výstavy Dalího nám pořádně vyhládlo, tak jsme se vydali na meziříčské náměstí najít nějakou restauraci, kde bychom poobědvali. Náměstí je poměrně velké, kolem jsou hezky opravené staré měšťanské domy. Plocha náměstí je lemována zelení a květinami. Co se mi ale moc nelíbilo, bylo beachvolejbalové hřiště s vysokými nevzhlednými mantinely přímo na ploše náměstí a jako všude v našich městech desítky zaparkovaných aut. Za povšimnutí ještě stojí historická budova na jednom z rohů náměstí - renesanční dům U Apoštolů, postavený v roce 1598. V dalším z historicky cenných domů – Dům U černého orla - jsme nakonec poobědvali. V přízemí domu je totiž pizzerie.

Po obědě jsme sešli dolů z náměstí Mostní ulicí k mostu přes Rožnovskou Bečvu a dostali jsme se do Krásna. Zbývalo nám ještě navštívit krásenský zámek Kinských. Ten stojí sice u rušné výpadovky, ale za ním se rozkládá pěkný anglický park. V zámku je historická expozice – asi šest pokojů s dobovým nábytkem – a pak muzejní část, kde jsou k vidění dětské kočárky od počátku 20. století, muzeum hasičů a „valašské kino“ – maličký kinosál, kde si můžete vybrat z krátkých dokumentárních filmů o historii města a Valašska. Po prohlídce zámku jsme se ještě prošli zámeckým parkem se zajímavě řešenou pergolou, jejímž autorem je možná Dušan Jurkovič, a moderním amfiteátrem. Pak už to bylo jen kousek cesty k vlakovému nádraží. Takže budete-li mít někdy cestu kolem Valašského Meziříčí, neváhejte a zajeďte se tam podívat. Je tam moc hezky.

 


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Valašské Meziříčí:

Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počteníčko. zajímavé!SmajlíkA hezké fotkySmajlík
Na fotce, co jsou kočárky, jsme ten co je první koupili pro naše první dítě. Tehdy to byl nejžádanější kočárek, dnes se nám zdá staromódníSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek o V.M.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles