Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velhartické zastavení

7. 12. 2018 | Vaše tipy

Toulky Šumavou a Pošumavím podnikáme s rodinou už řadu let. Nejen o prázdninách, ale i o volných víkendech si rádi vychutnáme především krajinu, která pro nás nikdy nepřestane mít své kouzlo. K tomuto kraji ale neodmyslitelně patří také různé pamětihodnosti a jiné než přírodní turistické cíle.

Začátkem podzimu jsme si jeden z takových prodloužených šumavských víkendů opět mohli užít a naše toulání nás mimo jiné zavedlo po nějaké době do Velhartic. Možná také tuto malebnou obec v okrese Klatovy znáte – hlavně díky její hradní zřícenině. A pokud ne, ráda vás s ní alespoň takto seznámím.

Co se týče historie, Velhartice vznikly pravděpodobně již ve 12. století jako malá kolonizační osada. V té době byly známy jako Wilhartice, a to podle svého zakladatele Wilharta či Welgarda (bavorského kolonizátora tohoto kraje). Osada vznikla při obchodní cestě z Bavorska do vnitrozemí Čech.

Poblíž osady byl na přelomu 13. a 14. století na skalnatém ostrohu nad řekou Ostružnou postaven gotický hrad, který se vám nejspíš vybaví v souvislosti se slavným jménem Bušek z Velhartic. Bušek starší i mladší byli oba komorníky Karla IV. Bušek mladší byl později nejen komorníkem, ale i osobním rádcem a přítelem Karla IV. Ostatně za pánů z Velhartic se hrad dočkal největšího rozkvětu. Dnes si pod velhartickým hradem každý představí hlavně jeho unikátní gotický kamenný most, který spojuje zříceninu tzv. Rajského domu a věž zvanou Putna. Most má čtyři lomené oblouky a zajímavostí je, že nedoléhá ani k jedné z budov, které spojuje – spojení bylo v rámci obrany hradu zajištěno dřevěnými padacími můstky. Malebný hrad je dnes národní kulturní památkou. Je dominantou Velhartic a uchvátí vás i krásný výhled, který se od něj naskytne. Dříve byl do hradního areálu vstup zdarma a platila se pouze prohlídka, dnes si hned v hradní bráně připlatíte už jen za samotný vstup do areálu. V sousedství hradu můžete využít bezplatné parkoviště s čistými záchody, v turistické sezóně tu koupíte i občerstvení. Hladové turisty uspokojí několik restaurací v obci, vše v pěší vzdálenosti od parkoviště.

Přímo v sousedství hradu můžete obdivovat tzv. Velhartický skanzen. Nevelké objekty tu vznikly už v první třetině 19. století a bohužel většina z nich do 2. poloviny následujícího století zanikla. Zlomek dnes již historických lidových staveb se podařilo zachránit – zachování a obnově těchto historických staveb se věnuje správa státního hradu od 90. let 20. století a předpokládá se, že kolekce lidových staveb bude i do budoucna rozšiřována. Návštěvníkům hradu tedy maličký skanzen připomene život venkovského lidu na Klatovsku a Sušicku v 19. století. Všechny nynější stavby tu ale původně nestály, některé byly převezeny například ze sousedních Běšin. Chalupy, chlévy, sýpky, to všechno je volně přístupné (ovšem bohužel pouze exteriéry, interiéry nejsou vybaveny). Před každou stavbou si můžete přečíst informační tabulku s jejím popisem.

Zajímavé městské i vesnické domy jsou k vidění převážně uprostřed obce, v její památkové zóně. Na malebném náměstíčku s kašnou stojí gotický kostel Narození Panny Marie, jihozápadně za obcí najdete osamocený kostel sv. Máří Magdalény, který v poslední době přitahuje milovníky tajemna. Stojí obklopen malým hřbitůvkem a na jeho štítu se objevují skvrny v podobě smutné ženské tváře, která nezmizela ani pod novou fasádou... Jak jsme se dozvěděli, podle místní legendy jde o dívku, která byla před mnoha lety zavřena do kostela s umrlcem, který byl oživen magickým rituálem. Podle jiných je to dívka, která zahynula při dopravní nehodě na nedaleké silnici. Každopádně není divu, že kostelík sehrál svou roli v Erbenově Kytici, údajně je místem děje v baladě Svatební košile.

Krásná příroda, lesy... Ve Velharticích a okolí je prostě co obdivovat v každé roční době. V létě můžete kromě návštěvy hradu projet i okolí po značených cyklotrasách nebo se vykoupat v rybníku Bušek. Asi 200 m od rybníka se nachází židovský hřbitov (bohužel není volně přístupný). Obec i okolní krajina vás určitě okouzlí svou malebností, stejně jako v minulosti třeba Jana Wericha, který si tu jako vášnivý rybář nechal u říčky Ostružné postavit chatu. Právě krajem a oblíbenými místy Jana Wericha vás provede 6 km dlouhá naučná stezka, která začíná právě na parkovišti pod hradem. Mimo jiné vede přes přírodní rezervaci Borek a kolem Werichovy chaty. Objevte krásu Velhartic i vy...


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Velhartické zastavení:

Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
Velhartické zastavení
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
romantické, pěkné čtení i fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké, článek i fotky.
Obrázek uživatelky
profil
Hezká místa a hezký článek o nich.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkně napsanéSmajlík krásné fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice