Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Veltrusy

23. 01. 2013 | Cykloturistika
Řeka Vltava se líně klikatí severně od Prahy a míří k Mělníku. V jednom z meandrů, kdysi divokého lužního lesa, se nachází město Veltrusy se zámkem a rozsáhlým parkem, který patří mezi naše největší zámecké parky.

Pro svou polohu bylo toto místo odedávna sužováno častými povodněmi, ale úrodná půda i malebnost střídajících se lesů a luk ho předurčily k vybudování reprezentačního zámku, hospodářského dvora, který by zajišťoval jeho potřeby, a krajinářského parku.

Veltruské panství vlastnil rod Chotků, jehož členové byli vzdělaní, se vztahem k přírodě, vědám a umění. To se odrazilo na celé koncepci areálu.
Zmíním alespoň Rudolfa Chotka, který v zámku a přilehlých prostorách v srpnu 1754 pořádal průmyslovou výstavu, tzv. "Velký trh tovarů království českého", na němž propagoval české výrobce. Jednalo se o první veletrh na světě, při kterém byly použity katalogy. Akce se zúčastnila i císařovna Marie Terezie.
VeltrusyZámecký park ve Veltrusích jsme navštěvovali a navštěvujeme opakovaně. Když byly děti malé, byl naším pravidelným cílem hlavně na podzim, kvůli sběru kaštanů. Roztroušené romantické stavbičky, pavilony, mosty a spleť cest a pěšinek byly ideálním terénem k procházkám, různým orientačním hrám i nenáročným cyklistickým vyjížďkám.
V srpnu 2002 jsme pak jen bezmocně sledovali postupující hladinu Vltavy, zaplavující a pustošící areál. Místy voda dosáhla až do výše 3,5 metru. Kromě škod na budovách padlo za oběť dva tisíce stromů, další vlivem povodně začaly odumírat. Za své vzala i zmíněná kaštanová alej.
Záchrana a obnova areálu si vyžádala a ještě vyžádá nemalé náklady, počítá se i s jeho novým využitím. Některé objekty jsou dosud opravovány, ale v jiných můžete navštívit různé výstavy či kulturní akce. Nebo se jen projít parkem k Pavilonu Marie Terezie, Dórskému či Laudonovu pavilonu, Červenému mlýnu, Chrámu přátel venkova a zahrad... Poblíž mostu se sfingou se nachází tzv. Egyptský kabinet, tajemný podzemní prostor se dvěma vstupy, do něhož panstvo v minulosti přijíždělo po vodním kanálu na lodičkách. Zanesený kanál je dnes vyčištěn, a protože je obnoveno i molo nedaleko Chrámu přátel venkova a zahrad, snad se obnovení této kratochvíle dočkáme i my.
Při toulkách parkem můžete vyhledat - trochu ukrytou, ležící mimo hlavní cestu - sochu boha Martha (Mars byl dle mytologie starořímský bůh slunce, úrody a plodnosti a protože byl často zobrazován jako válečník s kopím, přilbou a štítem, bývá ztotožňován s bohem války). 
Možná narazíte na trojboký pilíř - pomník - s nápisem Richard van der Schott; tento přítel Jana Rudolf Chotka byl hlavním tvůrcem veltruského parku.
Při troše štěstí uvidíte stádo daňků v oboře. 
Je toho mnohem více, co zde můžete obdivovat a i při opakovaných návštěvách určitě objevíte další a další zákoutí, kde jste dosud nebyli. 
O projektu revitalizace a a využití areálu bylo řečeno a napsáno mnoho, doufejme, že se vše bude ubírat správným směrem, aby se zde hospodařilo efektivně i citlivě a Veltrusy neztratily svého genia loci.

Jak se dílo daří, můžete posoudit nejlépe sami, když se do Veltrus vypravíte. 
Výlet můžete spojit i s návštěvou nedaleké Nelahozevsi - viz výlet Dvořákovou stezkou.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Veltrusy:

Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
Veltrusy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
patrně myslíte most který zmiňuji v jiném článku - zde
http://www.chytrazena.cz/dvorakovou-stezkou-21112.html
Obrázek uživatelky
profil
Ve Veltrusích není jen park, pavilony či zámek. Naše chlapy velmi zaujal starý most na Vltavě. Je to opravdu pěkné technické dílo a průjezd lodě zdymadlem je velmi zajímavý zážitek. Stojí to zato se na něj podívat.
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článek.krásné fotky.nedávno jsme jeli kolem,ale netušila jsem...takže v budoucnu krásný výletSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané a nádherné fotky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles