Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vietnam - jedeme na jih

15. 05. 2021 | Vaše tipy

Po 13hodinové cestě z Hanoje do Hue konečně sundáváme zimní oblečení a jsme v teple. Cesta vlakem nic moc - očekávané krásné výhledy se nekonaly, I. třída - no tak nic moc a o jídle se nedá ani mluvit - byly to takové blafy. Byli jsme rádi, že jsme se na cestu zásobili obloženými bagetami.

Ale konec stěžování - přivítalo nás sluníčko, teplo, palmy - císařské město rozprostírající se podle Perfum river – voňavé řeky. Jedeme do hotelu a vyrážíme do uliček, hospůdek a obchůdků a plánujeme výlety.

Druhý den vyrážíme loďkou po řece. Naším cílem je Agoda Tu Hieu, která jednou z nejznámějších  v celém Hue a pochází z roku 1843. Tato pagoda byla také domovem eunuchů v dobách starověké citadely v Hue a dnes zde žije asi 70 mnichů. I dnes to tu žije rituály, ale hlavně turisty.

VietnamOdpoledne vyrážíme pěšky do Citadely - byla dokončena roku 1832. Dva ostrůvky na Voňavé řece (Ta Thanh Long – Zelený drak a Huu Bach Ho – Bílý tygr) střeží Citadelu od řeky. Citadela je jakési město ve městě. Uvnitř Citadely se nachází Císařské město, které původně zahrnovalo kolem 150 paláců a dalších budov. Procházíme zahradami a paláci. Nicméně většina z nich se nedochovala – především kvůli bombardování v roce 1968, ale i tak si představujeme, jak tu to asi kdysi žilo - chodíme od občerstvení k občerstvení a kupujeme zmrzlinu - je tu velké vedro.

Nejlépe je večer v uličkách, i když my měníme vietnamskou kuchyni za mexickou. Přece jen už pár dnů vegetujeme na té vietnamské - je výborná, ale chce to změnu.

Další den vyrážíme do okolí Hue. Prvním cílem je Královská hrobka císaře Nguyen Khai Dinh - je unikátní mezi královskými hrobkami v Hue. Je navržena tak, aby byla obtížná - hrobka byla postavena na boku hory a její vnitřní sanctum je 127 kroků od úrovně ulice. Je vedro a my se vlečeme nahoru. Prodavači občerstvení - hlavně nápojů, tu mají žně...Hrobka se začala stavět v roce 1920 a trvalo jedenáct let, než byla dokončena, a byla stále nedokončena, když císař Khai Dinh zemřel na tuberkulózu v roce 1925. Jeho syn, poslední císař Vietnamu Bao Dai, konečně dokončil hrobku v roce 1931. V císařově kryptě na nás doléhá genius loci - musím si sednout a koukat na tu nádheru - bronzová socha císaře, keramická a skleněná mozaika - nádherný sál. Konec dynastie II. Nguyen (přišla druhá světová válka) a tato hrobka je posledním královským hrobem postaveným v Hue. Jiný už postaven nebude.

Ještě navštívíme hrobku Tu Duc - byla postavena v letech 1864-1867 a dokončena celých 16 let před panovníkovou smrtí. Monarcha zde skládal své básně. Složil jich prý na 4 000. Měl 104 žen a bezpočet konkubín. Přesto neměl žádného potomka. Byl vysoký pouze 153 cm. Ve skutečnosti prý tu nikdy nebyl pohřben. Místo uložení jeho ostatků společně s velkým bohatstvím je uchováno v tajemství. Asi 200 lidí, kteří ho pochovávali, bylo z obavy před vyzrazením místa popraveno. No to byl život...

Vracíme se do Hue a zítra odjíždíme vlakem do Danangu. Je to cesta na 2,5 hodiny, tak to dáme v pohodě.


Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vietnam - jedeme na jih:

Vietnam - jedeme na jih
Vietnam - jedeme na jih
Vietnam - jedeme na jih
Vietnam - jedeme na jih
Vietnam - jedeme na jih
Vietnam - jedeme na jih
Vietnam - jedeme na jih
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavá země, pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě hezké putováníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkné vyprávění a pěkné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles