Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vrbické pleso

17. 08. 2023 | Evropa

Když se vydáte poznávat Nízké Tatry, určitě byste neměli vynechat Demänovskou dolinu, která je nejznámější a nejnavštěvovanější dolinou tohoto pohoří. Nabízí samozřejmě hned několik turistických lákadel. Jedním z nich je středisko Jasná v západní části doliny, kde se nachází největší přirozené jezero v Nízkých Tatrách: Vrbické pleso.


K plesu přijedete z ne příliš vzdáleného Liptovského Mikuláše a je sem také velmi snadný přístup. Výlet k tomuto krásnému plesu si mohou udělat jak rodiče s malými dětmi (klidně i v kočárku), tak starší lidé, kteří už nezvládnou nějaký větší výšlap. My se sem rádi pravidelně vracíme, i když trávíme dovolenou třeba ve Vysokých Tatrách nebo prostě jinde než zde. Tohle místo a jeho okolí znám ze svého dětství a později jsme tu trávili dovolené také s našimi dětmi. Jediné, co mi dnes hodně kazí dojem, je masový rozvoj turistiky a s tím spojená řada negativ: všude davy lidí, část lesa musela ustoupit velkým parkovacím plochám a další velká část byla vykácená, aby posloužila pro stavbu apartmánových domů a nových hotelů. Už pár let je všude kolem jedna velká stavba. Za mě dost smutný pohled… Dokonce mě letos poprvé napadlo, že už jsme tu asi naposledy, protože pohled na devastaci přírody v okolí plesa jsem nesla opravdu těžce. Naštěstí přes stromy kolem plesa s výjimkou jednoho úseku cesty nic z toho nevidíte a všechno se zdá být skoro jako dřív. Bohužel ale opravdu jen zdá.

 

Vrbické plesoOkolo celého plesa se můžete vydat lesními cestičkami na nenáročnou procházku. Jako výchozí bod může posloužit třeba známý hotel Mikulášská chata nebo níže položené parkoviště u hotelu Grand. Vrbické pleso leží v nadmořské výšce 1113 metrů a má ledovcový původ; vzniklo po ústupu ledovce ze severních svahů Chopku a Derešov. Jeho maximální délka činí 115 metrů a šířka 62 metrů. V největší hloubce naměříte 8 metrů a celková plocha plesa zabírá 0,69 ha. Od okrajů pleso postupně zarůstá a aby se zabránilo jeho zmenšování a případně dokonce i zániku, připravuje se v této době rozsáhlý projekt jeho záchrany. Z plesa odtéká potok zvaný Otupnianka. Hráze byly upravené pro zajišťování stálé výšky hladiny jezera.

 

Celé pleso se dá obejít za nějakých 15 – 20 minut, pokud se ovšem nerozhodnete usadit na některé z mnoha laviček u jeho břehů (tedy když s trochou štěstí nebudou obsazené) a kochat se výhledem na vodní hladinu nebo okolní hřebeny Nízkých Tater, třeba na Chopok, kam vede i od plesa viditelná lanovka. Kolem jezera se nachází také několik naučných tabulí a hřiště s prolézačkami pro děti a posezením pro rodiče. V horkých letních dnech je cesta lesem v blízkosti vodní hladiny obzvláště příjemná. V blízkém okolí jezera se nachází několik hotelů s restauracemi, takže žízně nebo hladu se rozhodně nemusíte bát.

 

Pleso je už roku 1975 přírodní památkou, a tak pro něj platí nejvyšší (tedy pátý) stupeň ochrany. V okolí plesa je několik turistických tras. Můžete je využít třeba jako výchozí bod pro výstupy na vrcholy hor nebo různé výlety. Fyzicky zdatnější turisté se mohou odtud vydat až na Chopok, kam dojdou podle turistických značek za necelé tři hodiny. Dále například po modré turistické značce zhruba za hodinu sestoupáte k dalšímu turisticky velmi oblíbenému cíli, kterým je Demänovská jeskyně svobody objevená v roce 1921. Právě díky objevení této jeskyně prudce vzrostl zájem o turistiku v Demänovské dolině.

 

Obrázek o kráse Vrbického plesa a jeho okolí si můžete udělat sami, určitě ale doporučuji obzvláště v letních měsících vyrazit raději v dopoledních hodinách nebo spíše ráno, kdy je tu ještě celkem klid a dostatek míst k parkování.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vrbické pleso:

Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
Vrbické pleso
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsáno i fotky pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
text i fotky SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a krásné fotky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles