8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vrchlického návrší

3. 01. 2024 | Česká republika

V Pardubickém kraji, přibližně čtyři kilometry od okresního města Chrudim, leží Slatiňany. Tohle město na úpatí chráněné krajinné oblasti Železné hory znají mnozí jako rodiště Heleny Vondráčkové. 

Když sem přijedete jako turisté, uvidíte, že ve Slatiňanech i okolí je rozhodně co navštívit: romantický státní zámek s hippologickým muzeem a s krásným anglickým parkem, hřebčín s chovem starokladrubských vraníků v sousedství zámku (můžete si ho pamatovat ze seriálu Dobrá voda), novogotický kostel sv. Martina spojený krytou chodbou se zámkem, naučnou stezku na oblíbený turistický cíl Kočičí hrádek (zmenšeninu hradu v lese, postavenou pro děti knížete Auersperga), známou výletní restauraci Monaco… Zdejší lesy jsou protkané sítí turistických stezek i cyklostezek, rozhlédnout se můžete z rozhledny Bára nebo z vyhlídkové věže Chlum. To své si tu vybere opravdu každý.

Pro tentokrát se zmíním o turistickém cíli, na který narazíte zhruba kilometr jižně od zámku, cestou k výletní restauraci Monaco. Je tady hezky celoročně, ale asi nejvíce si krásu tohoto návrší užijete na jaře, protože cesta sem vede rozkvetlým třešňovým sadem (ten se rozprostírá hned pod Vrchlického návrším).

Skalnaté Vrchlického návrší je pojmenované – jak jinak – podle jednoho z našich nejznámějších spisovatelů a básníků, který si toto místo velmi oblíbil při svých opakovaných pobytech ve Slatiňanech. V letech 1890 – 1909 sem v letních měsících jezdíval s rodinou trávit univerzitní prázdniny. Rád relaxoval v zámeckém areálu a parku a vydával se odtud také na pravidelné vycházky, na kterých se kochal krásou okolní přírody. Jeho oblíbeným místem bylo skalnaté návrší s mariánským sloupem, u kterého často sedával a oddával se tichému rozjímání a krásným výhledům.

U gotického sloupu Panny Marie se dodnes nachází lavička, kam můžete usednout a tiše rozjímat dodnes i vy… Mariánský sloup umístěný na křemencové skalce je další významnou památkou na tomto návrší. Navrhla ho a nechala zde postavit kněžna Gabriela Auerspergová (1793 – 1863). Zdejší vyhlídka byla totiž také oblíbeným cílem jejích vycházek. Sloup má výšku 6,5 metru (původní výška činila úctyhodných 8 metrů, ale protože ho dvakrát povalily vichřice, byla nakonec jeho střední část snížena) a v jeho horní části je malá kaplička se zajímavým starožitným obrazem Panny Marie z roku 1444. Před sloupem se nachází malé klekátko. Kněžna zde tak vytvořila pro místní nábožensky založený lid i pro sebe přírodní modlitebnu, kam se sama při svých pobytech na letním sídle (na zámku ve Slatiňanech) ráda pravidelně vracela.

Návrší bylo po Vrchlickém pojmenované čtrnáct let po jeho smrti – při slavnostním odhalení jeho pamětní desky zasazené na malé křemencové skalce, a to dne 2. května 1926. Plastiku s reliéfem básníka zhotovil profesor Otakar Španiel, který vlastnil Vrchlického portrét z roku 1903. Tuto jeho podobiznu zvětšil tak, aby odpovídala skutečné velikosti profilu hlavy a poprsí Vrchlického. Zajímavostí je spisovatelův mladší vzhled na pamětní desce – je to proto, že právě jako mladšího letního hosta si ho dobře pamatovali místní obyvatelé. U odhalení desky byla mimo jiné přítomna řada významných hostů z Prahy a také Eva Vrchlická, básníkova dcera.

Na návrší do třešňového sadu dodnes často chodí na procházky nejen místní. Nedaleko návrší je postavený pěkný altánek, kde se dá posedět a užít si krásný výhled do okolní krajiny. Město Slatiňany nechalo u cesty umístit informační tabuli, ze které se dozvíte více o historii tohoto místa. Kousek pod návrším míjíte zastavení Naučné stezky ke Kočičímu hrádku, kde se z další informační tabule dozvíte například vše o historii i současnosti Slatiňan. Je toho tady i v okolí k vidění opravdu hodně a věřím, že když si do těchto končin uděláte výlet, litovat nebudete!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vrchlického návrší:

Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
Vrchlického návrší
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánka, jistě moc hezké místo ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles