8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vše, co potřebujete vědět o životě bez laktózy

28. 07. 2021 | Péče o tělo
Nevolnosti, křeče v břiše, či dokonce kožní problémy a dušnost, to vše může způsobit mléko a mléčné výrobky. Za těmito problémy stojí buď intolerance na laktózu, či alergie na mléčnou bílkovinu, které dokážou každodenní stravování pěkně zkomplikovat. Patříte-li mezi ty, kteří se mléčným výrobkům obloukem vyhýbají, pak vás zaujmou následující řádky.

Intolerance na laktózu


Laktózovou intolerancí trpí přibližně 10 % české populace, a přestože dokáže nepříjemně potrápit, není pro nás ze zdravotního hlediska nebezpečná. Jejími typickými příznaky jsou nevolnosti, křeče v břiše, nadýmání, průjem či zácpa. Co za těmito problémy skutečně stojí? Na vině je metabolická porucha, kdy naše tělo není schopno částečně či úplně zpracovat mléčný cukr laktózu. Důvodem je nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpený. Pokud je tento enzym v našem těle málo účinný, laktóza se nerozloží, jak by měla a místo toho se přemístí do tlustého střeva, kde začne vytvářet neplechu. Míra, v jaké pociťujete obtíže, závisí jednak na množství zkonzumované laktózy, ale především na množství a aktivitě enzymu.

Alergie na mléčnou bílkovinu


Zdravé stravováníAlergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) je problém již závažnější než výše zmíněná intolerance a lidské zdraví opravdu ohrožující. Jejími častými projevy jsou bolesti břicha, průjem mnohdy doprovázený krví, vyskytnout se mohou ekzémy, kopřivka, či dýchací potíže. Zatímco laktózová intolerance postihuje převážně dospělé jedince, ABKM trápí především děti do 3 let věku. Máte-li na alergii podezření, rozhodně navštivte lékaře. „Diagnostika ABKM se provádí pomocí eliminačně-expozičních testů a pokud vyjdou vaše výsledky pozitivně, je nutné dodržovat bezmléčnou dietu s vyřazením nejen výrobků s obsahem kravského mléka, ale také kozího či ovčího. Všechna tato mléka mají podobnou alergenicitu,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Etiketa napoví


Dnešní doba přináší mnoho možností v oblasti stravování, na trhu je dnes řada výrobků vhodných pro bezlaktózovou dietu. Tyto produkty nesou označení „bezlaktózový“ či „lactose free“ a je opravdu z čeho vybírat. „Jste-li odkázání na bezmléčnou dietu, pozor si dávejte na první pohled bezpečné produkty, které však skrývají mléko, patří sem například instantní sypké směsi, koláče, zákusky, zmrzlina, čokoláda, kukuřičné lupínky, sladké a slané pečivo, či dokonce i léky. Zvýšené opatrnosti a čtení etiket se zkrátka nevyhnete,“ doplňuje Gabriela Salichová ze společnosti Semix Pluso. Při nákupu hledejte sekci speciální výživy, kterou najdete již téměř v každém větším obchodě. Potraviny pro specifické stravovací potřeby mají vždy své oddělené místo, vlastní oddíl či regál.  

Bezmyšlenkovité vyřazování mléčných výrobků


Trápí-li vás laktózová intolerance, neznamená to, že jste odkázání pouze na bezlaktózové produkty, jako je tomu v případě alergie na mléčnou bílkovinu. „Lidé často při potížích s konzumací mléka a mléčných výrobků automaticky sáhnou bez řádné laboratorní diagnostiky aktivity laktázy po krajním řešení, které spočívá v absolutním vyloučení těchto výrobků z jídelníčku. Obsah laktózy v mléčných výrobcích se odvíjí od technologického zpracování. Při fermentaci dochází k poklesu laktózy o 20-30 %, proto třeba tvaroh nemusí představovat problém. Při výrobě sýrů majorita laktózy přechází do syrovátky, takže obsah laktózy v tvrdých sýrech je skoro nulový,“ upozorňuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Ovsánek

Gurmánské pochutnání


Výrobci dnes na poptávku různých dietetických potravin reagují a díky tomu se i při bezlaktózové dietě nemusíte rozloučit ani s dobrotami ani se zdravým mlsáním. „Letos jsme na trh přinesli novinku v podobě jedinečného produktu Ovsánek, který vypadá jako jogurt, ale jogurt to není. Jedná se o nemléčný zakysaný výrobek z klíčeného ovsa, který představuje novou alternativu pro pravidelnou konzumaci probiotických kultur přirozenou cestou. Ovsánek si mohou dopřát všichni včetně alergiků na mléčnou bílkovinu, veganů i celiaků. Jeho zajímavá konzistence i chuť vás překvapí. Jsme hrdí, že letos Ovsánek získal Čestné uznání poroty v anketě Volba spotřebitelů 2021, ve které se stal novinkou roku v kategorii bezlaktózových potravin. Vyzkoušet můžete Natural verzi, či ochucené varianty Jahoda a Meruňka,“ doporučuje Gabriela Salichová ze společnosti Semix Pluso. I Zdravé stravování myslí na lidi s potřebou jídelníčku se sníženým obsahem laktózy. Objednat si můžete speciální krabičkové stravování s názvem Lacto-, který i přes specifičnost jídelníčku nabízí vyváženou a pestrou stravu.


-Komerční sdělení-



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !