Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Kateřinské jeskyně

19. 12. 2021 | Česká republika

Nedávno jsme psali o výletě na propast Macocha, kde jsme zmínili možnost navštívit Punkevní jeskyně a slíbili o nějaké z nich reportáž. Přichází tedy vhodný čas tento slib splnit, přičemž jsme si vybrali Kateřinskou jeskyni.

Jak už sám název napovídá, je odvozený od jména Kateřina, protože se k ní váže pověst. Ta říká, že kdysi byla dívka Kateřina, která pásla ovce. Jednou se náhle zatáhlo a začalo silně pršet, a tak se rozhodla zahnat ovce do jeskyně, aby se společně schovaly před bouřkou a bezpečně v ní přečkaly.

Jakmile bouřka přestala, začala své ovečky počítat a zjistila, že jí jedna chybí. Vydala se tedy napříč jeskynního komplexu zatoulanou ovci hledat, ale nemohla ji najít. Jak postupně procházela různými odbočkami uvnitř jeskyně, tak zabloudila a domů se již nevrátila. Na počest této události, kdy nebohá dívka Kateřina zahynula, po ní pojmenovali jednu z Punkevních jeskyň.

Kateřinská jeskyněCesta k ní je velmi jednoduchá, neboť stačí sejít z kopce po žluté stezce přímo od propasti Macocha nebo využít kabinovou lanovku, případně zajet autem na nedaleké parkoviště. Poblíž je billboard upozorňující na Kateřinskou jeskyni s velkou šipkou doprava, přičemž to je jen asi 200 metrů pěšky.

Snadno uvidíte velkou díru do skály, které předchází několik schodů, což je i vhodné místo se před jeskyní vyfotit na památku. Stačí jen chvíli vyčkat až přijde průvodce a prohlídka může začít. Ačkoli je venku v létě horko, buďte připraveni se dovnitř tepleji obléct, neboť v kraťasech a tričku by vám mohla být zima.

Jeskyně je též jedinečná tím, že v ní byly objeveny nejstarší jeskynní kresby v České republice, jejichž stáří se odborně odhaduje na přibližně 6.200 let. Vchod do jeskyně je opatřen ocelovými dveřmi, které jsou standardně zamknuté, aby zabránily nepovolenému vstupu. Opodál dveří jsou dekorativní sochy znázorňující původní obyvatele, kteří jeskyni využívali a zanechali již zmíněné kresby.

Doplňkem je též simulace dobové keramiky a oblečení. Po vstupu do jeskyně uvidíte nejen rozsáhlý jeskynní sál, ale i krásně barevná osvětlená místa, která umocňují romantické pocity. Milým překvapením je náhlé spuštění vážné muziky, která se v daném prostoru značně rozléhá a velmi emocionálně působí. Tato příjemnost potvrzuje fakt, že vnitřní prostory jeskyně mají úžasnou akustiku, a proto je reálně využívána během roku na pořádání koncertů.

Když postupujete dál jeskyní, uvidíte krápníky, přičemž existují dva typy. První představuje ty, které se svojí délkou propojují až na zem a druhý ty, které jsou od stropu dolů nebo naopak od země nahoru jen do určité délky. Odborně se první typ nazývá stalagnát, druhý typ stalaktit ve směru dolů a stalagmit ve směru nahoru.  

Krápníky vznikají usazováním rozpuštěné látky z nasyceného vodního roztoku při změnách okolní teploty a tlaku. Krápník roste velmi pomalu, obecně pro představu cca 1 mm3 krápníku roste okolo 15 roků. Na okolních skalních výstupech můžete vidět kostru zvířete, které bylo v jeskyni nalezeno. Strop jeskyně je velmi členitý a má několik dutých úzkých komínků, které mají slepou cestu. Některé krápníkové útvary připomínají postavy či objekty, které můžete hádat a průvodce vám buď potvrdí vaší správnou úvahu nebo prozradí, co to je. To vám samozřejmě nebudeme prozrazovat, ať můžete využít vlastní fantazii a užít si výlet podle vašeho gusta.


Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Kateřinské jeskyně:

Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
Výlet do Kateřinské jeskyně
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek s krásnými fotkami.
A musím potvrdit, že jeskyně je velmi pěkná. Má krásnou krápníkovou výzdobu.
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles