Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na hrad Roštejn

2. 09. 2021 | Česká republika

Blíží se konec prázdnin a konečně jsme se dočkali naší naplánované dovolené. Letos jsme vyjeli poznávat krásy Jindřichohradecka, ale cesta ze severu Moravy je dlouhá, tak jsme si naplánovali nějaké zastávky, jednu na občerstvení, druhou na malý výlet.

Sjeli jsme z dálnice u Jihlavy a vydali se směrem na Telč. V Třešti jsme už ale odbočili z hlavní cesty a ukazatele a navigace nás krásně dovedla až doprostřed lesa, až k samotnému vstupu do hradu ROŠTEJN. Je to krásný, ne moc velký hrad, který nás zaujal zajímavou expozicí o myslivosti, proto jsem se rozhodla pozvat Vás sem i s dětmi na pěkný výlet.

ROŠTEJN se nachází na skalnatém vrchu v nadmořské výšce 677 m. Byl vybudován pány z Hradce ve 14. století. Jeho název odpovídá erbu rodiny, zlaté pětilisté růži – původní označení hradu bylo německé Rosenstein (růžový kámen), později Roštýn. V 70. letech 16. století nechal hrad přestavět Zachariáš z Hradce v duchu renesance na lovecký hrádek obklopený rozlehlou oborou. Hrad vystřídal několik dalších majitelů. Dnes je majetkem Kraje Vysočina a je ve správě Muzea Vysočiny v Jihlavě p. o.


hrad RoštejnHrad nabízí dvě základní prohlídkové trasy:


Trasa A – je historická trasa, nazývá se „Lovecké sídlo v proměnách dějin“. Tato prohlídka je s průvodcem a představí návštěvníkům život pánů v loveckém sídle. Výklad trvá asi 50-60 minut.

Trasa B -  je  samostatně průchozí prohlídka vedoucí hradními ochozy, kaplí a botanickým sálem. Jejím hlavním zaměřením je „Příroda, lovectví a myslivost“ a určena je zejména (ale nejen) rodinám s dětmi. Součástí prohlídky je také návštěva VĚŽE, ze které je krásný výhled do okolí.

Zvolili jsme si trasu bez průvodce a zahájili jsme svou prohlídku výstupem na věž. Věž není extrémně vysoká a po zvládnutí 126 schodů jsme se dostali až nahoru. Není tam otevřený ohoz, ale ven se díváte otevřenými okénky. Na zdech po celé délce schodiště jsou moc krásné obrazy.

Samotná expozice je velmi zajímavá a interaktivní, aby to hlavně děti bavilo. Celá expozice je zaměřena na poznávání přírody, na lov a myslivost. Podařilo se nám pěkně přikrčit, abychom prolezli modelem mraveniště. Poslechli jsme si zvuky vábniček, které lovci využívají k přilákání zajíců, jelenů, kachen nebo divočáků. Sáhli jsme si na kožešinu z lišky, divočáka nebo třeba jezevce. Cestou jsme se ocitli na ochozu nad hradní kaplí a viděli jsme dolů na oltář. Pro děti bude jistě nejzajímavější sál nazvaný „Lesní herna u zvídavé lišky“.

Tady si můžete vylézt na posed, zkusit poznávat houby, osaháte si kůru různých druhů stromů. K dispozici bylo oblečení hajného. Poslední částí trasy B je botanický sál. Na zdech jsou namalovány a latinsky popsány desítky rostlin. Na dotykových obrazovkách je pak možné vyhledat jednotlivé rostliny a podívat se na ně i tam.

Po krásné prohlídce jsme sešli na nádvoří hradu, podívali jsme se ještě do hradní kaple a zašli si na kafíčko do hradního občerstvení. Posedět se dá i venku na nádvoří. Tam stojí také stánek s uzenými a grilovanými dobrotami.

Musím říct, že se nám na hradě moc líbilo a byl to nádherný začátek dovolené. Pokud bychom už nespěchali dál, určitě bychom si udělali ještě procházku lesem až do Roštejnské obory. Je přístupná celoročně kromě června kvůli kladení mláďat. Oborou vede část naučné stezky. A do obory není dovoleno chodit s pejsky ani jinými zvířaty.

Možná se Vám můj tip líbil a ještě nějaký výlet do konce prázdnin nebo během pěkného podzimu stihnete. Hrad je v srpnu otevřen mimo pondělí denně od 9 do 17 hodin. V září pak denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, musíte ale počítat s polední pauzou mezi 12. – 13. hodinou. Pokud si chcete předem zjistit podrobnější informace, stačí vyhledat na internetu, mají pěkné webové stránky.

 A do obory není dovoleno chodit s pejsky ani jinými zvířaty.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na hrad Roštejn:

Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
Výlet na hrad Roštejn
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hrad neznám...pěkná pozvánka
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, pěkný a zajímavý výlet. Liščí lesní hernu bych hned brala a vnučka ještě raději.Na hradě Roštejn jsem také nebyla.SmajlíkAle pár hradů jsme "zmákly", když bylo jeden čas v MS kraji vstupné zdarma. Ne sice na všechny objekty, ale dost jsme jich navštívily.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek. Na hradě jsem nikdy nebyla, tak jsem se alespoň seznámila s jeho krásou prostřednictvím tvého článku.
Přiložené pěkné fotky.
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný výlet - krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles