Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlety z Jindřichova Hradce do okolí

14. 09. 2021 | Česká republika

Letošní dovolenou jsme z větší části trávili v Jindřichově Hradci. Když jsem si doma dělala předběžný program, netušila jsem, že všechny výlety odvolám a zůstaneme hlavně ve městě. Je tam toho tolik, co stojí za návštěvu – zámek, spoustu muzeí, aqua show. Samotná prohlídka tak krásným městem stojí za to. Přesto jsme jej dvakrát na krátko opustili. Na první výlet jsme nejeli ani daleko.

Jen pár kilometrů pod Jindřichovým Hradcem je malý zoopark Na Hrádečku. Je to opravdu malá zoologická zahrada, jejíž návštěva Vám zabere něco přes hodinku, maximálně dvě. Je skvělé trefit se zrovna do začátku komentované prohlídky, jako se to podařilo nám. Není to komentované krmení zvířat, jak jste možná zvyklí z jiných zoo. Ale je to procházka po celé zoo s průvodkyní, která se zastaví u každé klece či výběhu a povypráví Vám o zvířatech, která se tam chovají. Komentář byl perfektní. Naši návštěvu zoo to velmi obohatilo. Tyto komentované prohlídky se konají jen o letních prázdninách od 10:00 a od 14:00 hodin.

Možná Vás bude zajímat, jaká že zvířata jsou tam k vidění, když je zoo tak malá. Vedle různých druhů papoušků, pštrosů nebo drápkatých opic zde uvidíte také lvy, hyeny, vlky, pumu, velbloudy, lamy, mývaly nebo třeba krokodýly. V zooparku momentálně chovají kolem 100 druhů zvířat. V teráriu můžete vidět kromě hadů také několik druhů žab. I v tak malé zoo jsou také různá odpočinková místa a občerstvení. Moc se nám v zoo líbilo. I když malý, je to krásný zoopark. A už teď je vidět, že se do budoucna bude dál rozšiřovat. Stavějí se tam nové výběhy a nová obydlí pro další zvířata.

Zatímco do zoo jsme vyjeli z Jindřichova Hradce autem, na druhý výlet jsme se vydali vlakem. K Jindřichovu Hradci neodmyslitelně patří již více než století úzkorozchodná trať, která vede dvěma směry, a to do Obrataně a do Nové Bystřice. Úzkokolejka stále slouží ke každodenní osobní i nákladní dopravě, ale je zároveň technickou památkou a hojně navštěvovaným turistickým místem. Vybrat si můžete ze dvou vlaků. Buď se vrátíte hodně zpátky do minulosti a zvolíte parní vlak. Nebo si vyberete starou motorovou soupravu. Mimo pravidelné jízdy těchto vlaků si můžete objednat také „vlak na objednávku“. Tam si můžete zvolit služby, které Jindřichohradecké místní dráhy a.s. (JHMD) nabízejí, například výklad průvodce ve vlaku, průvodce v historické uniformě, prohlídku depa apod. Na stránkách firmy jsem se dočetla, že si dokonce můžete objednat jízdu vlakem v country stylu nebo jeho přepadení. Občas se vlak „převlékne“ také do svatebního. V předem určené dny se dělají tzv. nostalgické jízdy. Jsou to jízdy parním vlakem s nějakou připravenou tématikou.

My jsme si zvolili cestu motorovým vláčkem do Nové Bystřice. Cesta trvá hodinu a půl a trať vede přes lesy a obce České Kanady. Jednou ze zastávek je Kaproun. Toto místo je označováno za poutní místo příznivců všeuměla Járy Cimrmana, který prý zde byl vyhozen průvodčím z vlaku při své jízdě bez jízdenky. Dojeli jsme tedy do městečka Nová Bystřice, která leží na území přírodního parku Česká Kanada. Je vzdáleno jen 3 km od rakouských hranic. Má něco přes 3000 obyvatel. V okolí města vede několik naučných turistických stezek i cyklostezek. Měli jsme dost času, abychom se prošli na náměstí, našli si nějakou restauraci na oběd a navštívit i místní zajímavosti. První z nich je Šatlava. Objekt šatlavy se nachází v renesanční budově bývalé městské radnice a okresního soudu, která pochází z roku 1636. Budova se sídlem primátora a magistrátu, pak úřadem městského rychtáře, později starosty a jeho úřadu zde fungovala s určitými přestávkami až do roku 1850. V této době za Rakouska-Uherska přesídlil úřad starosty do jiného domu a dům se uvolnil pro nově zřízený okresní soud v Nové Bystřici.

V Šatlavě uvidíte tři vězeňské cely, které byly zrekonstruovány do původní podoby. Cely sloužily okresnímu soudu v Nové Bystřici, pod který spadalo 36 obcí se 14 tisíci obyvateli. Soud řešil přestupky, napomáhal při vyšetřování zločinů. Řešily se zde civilní spory o majetek, opatrovnictví, rozvody a podobně. U přečinů, zločinů a hrdelních zločinů zde byli jejich pachatelé umisťováni dočasně po dobu vyšetřování nebo do doby předání soudu vyšší instance. Vyprávění o jednom takovém hrdelním zločinu jsme si mohli poslechnout přímo v Šatlavě z audiozařízení. Z příběhu Vás mrazí, protože jej vypráví sama oběť Marie, kterou zavraždil její manžel. Vše tam působí hrůzostrašně. Asi tak, jak má. A proto jsme hned po poslechu celého příběhu raději odešli ven na procházku městem a zamířili jsme k dalšímu zajímavému cíli. 

Navštívili jsme Veteran muzeum. Tady už nehrozily žádné vraždy ani pohled na smrduté kavalce cel. Vítal nás mumraj spousty návštěvníků, kteří měli stejný cíl jako my. V muzeu hrála příjemná hudba, která do expozic suprově zapadla. Muzeum bylo vybudováno v objektu bývalé textilní továrny. Jeho expozice se zaměřují na americké automobily. Auta jsou rozdělena do různých expozic podle doby, ve které vznikly. Mohli jsme obdivovat auta z 20. let, stejně tak z 50.-60. nebo 70.-80. let. Nechyběly Fordy. Velký zájem byl o Lincolny. Muzeum prohlašuje, že mají největší sbírku předválečných amerických vozů. Nechybí ani postřílený vůz Al Caponeho. To vše je doplněno krásnými tapetami na zdech a nasvícením. Takže si opravdu připadáte jako v New Yorku. Jak už jsem napsala, nechyběla ani ta správná hudba. A pro milovníky Bee Gees jako jsem já, to bude určitě zážitek.

Vedle výstavních sálů je také kavárna a obchůdek se suvenýry. Tam už jsme se příliš nezdrželi, protože jsme museli vyrazit zpět na nádraží, abychom nezmeškali zpáteční vlak do Jindřichova Hradce. Měli jsme štěstí. Na nádraží stál připravený také parní vlak, který ještě nebyl obsazen cestujícími. Proto jsme si jej mohli v klidu také projít a prohlédnout. Taková jízda tímto starým vlakem musí být jistě romantická, tak možná někdy příště. Dojeli jsme zpátky velmi spokojeni s tím, jak se nám ten den vydařil. Byli jsme rádi, že jsme úzkokolejku v našem programu nevynechali.     

A já ji doporučuji všem, kteří rádi cestují vlakem a rádi navštěvují technické památky.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlety z Jindřichova Hradce do okolí:

Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
Výlety z Jindřichova Hradce do okolí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
všem za pěkné komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pavlínko, ten výlet se Vám opravdu vydařil a kolik jste toho zažili ! Dívám se, jak Vašíček už je veliký. Honzík už je dospělý. Pavlínko, přeji Vám mnoho dalších krásných výletů ! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek..taky to tam mám ráda
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekne opísané ďalšie zaujímavé miesta vášho výletu a krásne fotky Smajlík.

Pavli, Honzík je už dospelý, je jasné že už s vami nechce chodiť.

Naša Alenka má ešte len 15 a tiež už odmieta chodiť všade s rodičmi.

Zato mne by sa taký výlet páčil SmajlíkSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké povídání, úzkokolejky mám ráda, doufám, že se i se Sárinkou za některou podíváme. Od nás by neměla být daleko ta na Vychylovce, kousek od Čadce. Určitě jste si výlet užili.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles