Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vysoký zámek Plumlov

27. 02. 2021 | Česká republika

Vysoký zámek byl postaven 1680 – 1690 Janem Adamem z Lichtenštejna, třetím majitelem plumlovského panství. Jan Adam se začal zprvu zabývat myšlenkou na opravu a přestavbu plumlovského hradu. Jeho otec Karel Eusebius nejprve navrhoval přístavbu třetího patra hradu. Později změnil názor a navrhl synovi stavbu nového, velkého čtyřkřídlého zámku podle vlastního projektu.

Ve svých architektonických názorech byl ovlivněn renesancí, zejména italským stavitelem Vigrolou. Původní projektantova představa měla být čtyřkřídlou stavbou v podobě čtverce se dvěma řadami pokojů ve všech křídlech. Budova měla mít tři patra s bohatou fasádou, zdobenou z vnitřní i vnější strany po celé výšce volnými monolitickými sloupy. Pískovec pro výzdobu fasády se   dovážel z lichtenštejnských lomů ze Svojanova. Plány všech nebyly plně dodrženy z úsporných důvodů, neboť místo dvou řad pokojů nechal vybudovat jen jednu, obrácenou k jihu a spojenou dlouhou chodbou, situovanou na severní straně.

Vysoký zámek PlumlovKníže Jan Adam zavrhl také otcův návrh vyzdobit sloupovím i vnější fasádu obrácenou k rybníku. Již v druhém roce byl svojanovský pískovec na fasádě nahrazován cihlovým zdvihem a štukou. Počátkem roku 1864, když stavba dospěla už do posledního patra, zemřel její projektant Karel Eusebius. Tím zájem o pokračování opadl.

V navazujícím roce byly práce obnoveny, avšak pokračovaly pomalu. Už tehdy bylo jasné, že z původní představy zůstane jen torzo, neboť realizace celého projektu by si vyžádala finanční náklad neúnosný i pro bohaté Lichtenštejny.

V roce 1685 se stavba zastřešila a začalo se s vnitřními úpravami. Koncem 1686 zbývala už jen malířská výzdoba stropů v prvním a druhém patře, kterou počátkem 1687 zadal kníže vídeňskému malíři Jiřímu Greinerousovi. Zámek zůstal neobydlen a nebyl ani vybaven žádným nábytkem.

Teprve v roce 1692, když se kníže Jan Adam konečně odhodlal shlédnout dokončenou stavbu, byly narychlo zřízeny čtyři pokoje. V těch Lichtenštejnové při svých řídkých a krátkých návštěvách panství přespali. V mezipatrech sídlili panští úředníci. Nejvyšší patro místy ještě bez oken a dveří zůstalo nedokončeno. Po roce 1850 bylo celé jedno podlaží zámku pronajmuto olomouckému okresnímu soudu a bernímu úřadu. Ostatní obyvatelná podlaží sloužila jako byty úředníků.

V rámci první pozemkové reformy byl celý plumlovský lichtenštejnský majetek v roce 1931 zabrán a zámek přešel do vlastnictví státního pozemkového úřadu. V roce 1907 byl stav zámku neuspokojivý, ale dočkal se až roku1964 stažení ocelovými lany, čímž aspoň zpevnili nejvíce poškozené zdi. O tom, jak vypadají interiéry, vám napíšeme někdy příště.


Lotusolog - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vysoký zámek Plumlov:

Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
Vysoký zámek Plumlov
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekny clanekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle