Blíženci - roční horoskop na rok 2025Blíženci - roční horoskop na rok 2025 Léto - čas jahodLéto - čas jahod Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.06. 2025
Dnes má svátek Alois
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za chutěmi světa: Cestujte tam, kde vám zachutná!

17. 06. 2025 | Praktické rady
Co cesta do neznáma, to nové zážitky a zkušenosti. A pokud je to cestování spojené s gastrozážitky, o to lépe!  Máme pro vás doslova kulinářské poklady z oblíbených evropských destinací, které stojí za ochutnání – od specialit s dávnou historií po gastronomické výzvy.

Cestování není jen o objevování nových míst, ale také o ochutnávání neobyčejných chutí. Každá destinace, kterou za svůj život navštívíte, má bezesporu něco do sebe. Ale o to víc, pokud si ji spojíte s dobrou společností a jídlem. A tak svět poznávejte, ale i ochutnávejte. 


Portugalsko: Francesinha - vydatná specialita z Porta 


cestováníMilujete Portugalsko? V tom případě si zamilujete nejen jejich kulturu, životní styl a vůni oceánu, ale také Franceshinu. Tento legendární sendvič, který spatřil světlo světa v Portu, je naplněný masem, uzeninami a zalitý hustou rajčatovou omáčkou s pivem. Dietu nečekejte, ale toho proteinu v něm! O Franceshině se traduje, že je to synonymum portugalské pohostinnosti a je inspirována francouzským croque-monsieur. Přijeďte ochutnat a nasát tu nejtypičtější chuť Portugalska. A nezapomeňte ani na Portské víno!




Španělsko: Txuleta – baskický steak grilovaný na ohni


Masožrouti ocení Txuletu, ikonický baskický steak, který je grilovaný na ohni, aby vynikla jeho chuť a kvalita. Tento druh steaku pochází z vyzrálého hovězího masa a je často servírovaný jen s trochou soli, což nechává vyniknout jeho přirozené chuti. 
A kde najdete tu nejlepší flákotu? V San Sebastián a jeho okolí. Nezapomeňte si k ní objednat tradiční jablečný cider. 


Itálie: Cacio e pepe – minimalistická dokonalost


Když se v Římě a jeho okolí řekne gastro minimalismus, znamená to jednoznačně ikonický pokrm Cacio e pepe. Těstoviny, sýr pecorino a černý pepř. Promíchat, netřepat. To je vše, co potřebujete k vytvoření dokonalé harmonie chutí. 
Historie tohoto pokrmu sahá až do dob pastevců, kteří používali dostupné suroviny k vytvoření sytého a lahodného jídla. Ideální pro milovníky italské kuchyně, kteří si potrpí na autenticitu. 


Francie: Cassoulet – domácí pokrm s historií


Cassoulet, tradiční jídlo z jihovýchodní Francie, je symbolem pomalu vařených pokrmů. Vlastně takový předek dnes tolik populárních pomalých hrnců!
Bílé fazole, maso (nejčastěji kachna nebo vepřové) a bylinky spojené do výborného pokrmu, který zahřeje tělo i duši. Dříve byl tento guláš jídlem chudých, dnes je součástí menu vyhlášených restaurací a stal se kulinářskou legendou, kterou si rozhodně ve Francii nenechte ujít. 


Německo: Currywurst – tradiční street food


Znáte currywurst? Ještě aby ne, tato berlínská klobása je totiž legendární! Podává se s chlebem nebo bramborovým salátem, bývá politá kečupem, posypaná kari kořením a je oblíbenou gastro volbou po celé zemi. Tento pokrm je důkazem, že i jednoduché jídlo může být plné chuti. Vyzkoušejte ho například na vánočních trzích v Berlíně.


Řecko: Loukoumades – řecké koblihy s medem


Sladká tečka z Řecka – loukoumades jsou drobné smažené kuličky, polévané medem a posypané skořicí nebo ořechy. Tento dezert má své kořeny v antickém Řecku, kdy byl servírován vítězům olympijských her. Původně byly tzv. “medovými žetony” a sloužily k uctívání bohů. 
Vyrazte je ochutnat na Krétu, odkud pocházejí a vychutnejte si je s šálkem řecké kávy.


Maďarsko: Lángos – nejlepší pouliční jídlo v Budapešti


Smažené těsto potřené česnekem a zakysanou smetanou, to je lángos nebo také “po našem” langoš – pokrm, který si zamilujete a dost možná už dávno milujete. V Budapešti ho najdete na každém rohu a můžete si ho ozvláštnit třeba sýrem nebo uzeným masem. Je to ideální svačinka po procházce historickými uličkami města. Zapomeňte na pouťový langoš, tenhle originál vám změní život!


Švédsko: Surströmming – výzva pro odvážné


Pro odvážné cestovatele nabízí Švédsko Surströmming – fermentované sledě, pochoutku, která je známá svou specifickou vůní, anebo spíše intenzivním zápachem. Tradičně se podává s tenkým chlebem, bramborami a cibulí. Ochutnání Surströmmingu je skutečným kulturním zážitkem, který prověří nejen váš žaludek, ale i odvahu.
A co je tady na té smradlavé dobrotě nejzajímavější? V roce 1999 byla založena organizace Surströmmingsakademien zaměřená na propagaci tohoto pokrmu. Švédsko pro něj také usiluje o udělení chráněného označení EU!


Skotsko: Haggis – národní skotské jídlo


Jsou jídla, kde je lepší nepídit se po ingrediencích. Zkrátka, zavřít oči a ochutnat. Ale když už se ptáte…Skotský Haggis je totiž směsí masa, ovsa, krup a koření plněná do ovčího žaludku – je tradiční pokrm, který zaujme svou výraznou chutí i historií. Haggis se často podává s bramborovou kaší a tuřínem, doplněný sklenkou whisky. Tento pokrm je ústředním bodem oslav Burns Night, kdy si Skotové připomínají svého národního básníka Roberta Burnse.



Zdroj, foto: Kiwi.com



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !