Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za mořem na východ Čech

28. 10. 2022 | Česká republika

Asi se vám to bude zdát těžko uvěřitelné, ale je to pravda: na východě Čech máme moře! I když není moře jako moře… V tomhle moři se totiž nevykoupete. To ale neznamená, že tady není hezky. Můžete se přijet přesvědčit sami.

Možná už v tuto chvíli správně tušíte, že se jedná o moře kamenné. Můžete namítnout, že podobných moří je u nás více – tohle je ale jiné. Já teď mám konkrétně na mysli moře v Železných horách, v blízkosti východočeského okresního města Chrudim. Jde o přírodní památku, která se nachází na východním okraji obce Rabštejnská Lhota. Tuto obec najdete zhruba 4 kilometry jihozápadně od Chrudimi a považuje se za vstupní bránu do Železných hor.

Příroda kolem Rabštejnské Lhoty je stále více vyhledávaná k procházkám, cyklistickým vyjížďkám nebo i rodinným výletům. Okolí má opravdu co nabídnout: v horní části obce se můžete vydat lesní cestou k malé romantické zřícenině hradu Rabštejnek (nachází se pouhých 300 metrů od hlavní silnice), který například od poloviny 19. století využívali Auerspergové z nedalekých Slatiňan jako lovecký zámeček a v posledních letech probíhají záchranné práce s cílem zachovat tuto kulturní památku dalším generacím.

K vyhledávaným místům posledních let patřila restaurace Hájenka, zasazená v romantickém prostředí uprostřed lesů a rybníků – bohužel po covidové době to vypadá, že své nejlepší roky má už za sebou. To ale neplatí pro známou výletní restauraci Monaco nad obcí Škrovád (na dohled od Slatiňan, které jsou vyhledávané nejen kvůli zámku nebo známému hřebčinu) - sem se dostanete pohodlnou lesní cestou, když si trasu z Hájenky protáhnete. Restaurace byla postavena před více než 100 lety a i v dnešních dnech je cílem mnoha turistů i místních. 

Kousek od ní se v lese před vámi vynoří Kočičí hrádek – kouzelná miniatura hradu, která byla dříve součástí areálu slatiňanského zámku. Na křemencové skalce ho tu nechali postavit Auerspergové pro své děti a dodnes ho děti milují a dospělí obdivují. Okolní tzv. rekreační lesy Podhůra jsou protkané množstvím stezek, můžete si tu také zacvičit v přírodní tělocvičně nebo se vydat na rozhlednu Bára.

Ale o tom všem (a třeba i dalším) možná někdy příště, takže zpět ke kamennému moři. Výchozím bodem k němu bývá nejčastěji bezplatné parkoviště u rybníka ve zmiňované obci Rabštejnská Lhota. Jde o přírodní památku „Na skalách“. Někdy se jí také říká „Mořské pobřeží“ nebo „U dvou moří“. Dnes je těžké uvěřit, že tu kdysi moře skutečně bylo! Nicméně těžba kamene v minulosti odhalila zajímavé geologické souvislosti – odkrytá skála je důkazem přítomnosti dvou moří. První zatopilo zdejší kraj v prvohorách (z tohoto období před téměř 500 miliony let tu jsou tvrdé křemence). Ve druhohorách, v období dinosaurů, tu bylo mořské pobřeží – z této doby zde jsou žlutě zbarvené pískovce, které překrývají starší křemence v podloží. A jak jsem již psala: i když bylo mnohé zničeno, právě díky těžbě obou hornin může bývalý lom vyprávět o geologické historii tohoto místa.

Celé chráněné území „Na skalách“ má rozlohu 4,75 ha a jedná se o jedno z nejzajímavějších míst v Železných horách. Ještě v polovině 20. století tu byla jen bezlesá skála, ale dnes jsou již skalky hojně porostlé smíšeným lesem, kde převažuje borovice lesní. Přítomnost druhohorního moře dokládají na některých místech křemencové valouny opracované jeho příbojem. Lokalita „Na skalách“ je vlastně zkamenělým mořským pobřežím svrchnokřídového moře, ze kterého vyčnívaly křemencové skály. V pískovcích na křemencovém podloží se údajně také dají najít špatně zachované zbytky zkamenělin, například zoubky žraloků. U vstupu do této chráněné lokality je umístěna informační tabule, kde si můžete prohlédnout i fotografie.

Je jistě dobře, že už dávno není místo na skalách ukryto před zraky veřejnosti. Objevit tento kousek přírody a historie stojí za to v každé roční době!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za mořem na východ Čech:

Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
Za mořem na východ Čech
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík---Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný článek a hezké fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles