Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu

8. 05. 2018 | Vaše tipy

Roky jsem toužila po návštěvě termálních lázní v Maďarsku. Něco jsem o nich četla, o něco víc slyšela z vyprávění, ale mou jedinou reálnou návštěvou Maďarska byl přejezd hranic v době dávno minulé, kdy jsem s rodiči a sestrou trávila dovolenou na jižním Slovensku a rodiče se rozhodli podniknout do Maďarska cestu za levnými nákupy. Hifi věž a už tehdy tlačítkový telefon byly mými nejživějšími vzpomínkami.

Na slevovém portálu mě upoutal právě Hévíz. Když už Maďarsko a termální lázně, proč nenavštívit právě největší a nejznámější lázeňské středisko v této zemi? O termálním jezeře, jehož hladinu zdobí množství nádherných leknínů a rozloha činí neuvěřitelných 4,4 ha, jsem už mnohé slyšela. Nastal čas doplnit sluchový vjem také fyzickým. S přáteli jsme si zakoupili poukaz a naplánovali cestu. Jelo se autem.

Ze severní Moravy, kde žiji, se do Maďarska nejlépe dostanete přes Slovensko. Radím zakoupit si jak slovenskou, tak maďarskou dálniční známku, protože převážnou část cesty absolvujete právě po dálnici. Je možná také cesta mimo dálnici, ta se ale značně protáhne.

S nákupem dálničních známek si nemusíte dělat starosti. Ve směnárně, kde jsme si vyměnili peníze jak za HUF (maďarské forinty), tak za eura (cesta vede přes Slovensko, navíc i v Maďarsku se dá eury platit) nám rádi prodali jak slovenskou, tak maďarskou dálniční známku. Ta byla zaevidována na poznávací značku automobilu, který jsme k jízdě použili.

Cesta vedla přes Čadcu, Žilinu, do Bratislavy, za níž jsme přejeli státní hranici. Protože jsme měli v navigaci zadaný přímo náš hotel, byli jsme u něj za necelých šest hodin. A to i s malými přestávkami na jídlo, odpočinek atd. Cestou jsme nenarazili naštěstí na žádnou nehodu nebo jinou komplikaci. Nutno podotknout, že jsme cestu podnikli už na konci března.

Samotné městečko na nás už při příjezdu působilo jako „malé Karlovy Vary“. Místo velikých domů je v samém centru jeden vysoký hotel a zbytek turistů složí hlavu v rodinných vilkách. Každá z nich na vás dýchá rodinnou atmosférou a je vybavena bazénem, případně i saunou a dalšími službami. V okolí centra jsou další typické hotely pro turisty, které působí luxusně, draze a exoticky. My jsme měli štěstí, že jsme byli ubytováni přímo na hlavní kolonádě. Ihned mě pohltil čilý ruch a malé krámky, které nabízely typické turistické zboží. Mohli jste si zde koupit nejrůznější suvenýry zároveň s módními hadříky, a nechyběly plovací nudle, kruhy a další nadnášedla do vody. Doporučuji si je zakoupit. Nestojí mnoho, obvykle je pořídíte za v přepočtu 80 až 100 korun. Kdo by vynechal při návštěvě Hévízu právě termální jezero s vodou, v které můžete bez obav z nachlazení plavat po celý rok?  Voda v jezeře dosahuje v létě teploty 33-35 °C, v zimě pak   26-28 °C.

My jsme, jak už jsem zmínila, zavítali do Hévízu na konci března, právě v období, kdy u nás panovaly mrazy. Už při příjezdu jsme zaznamenali mnohem vyšší teploty, než jsme předpokládali, a tak po celý pobyt jsme zimní bundy nepoužili. Naopak, lidé v městečku chodili na lehko, ověšení právě kruhy a dalšími pěnovými doplňky do vody. My se k návštěvě jezera coby dobří plavci vydali bez kruhů, a byli jsme téměř unikáty. Lázně vás uvítají vstupní budovou, ve které je pítko s termální vodou. Voda má výrazné sirné aroma, přesto, jak jsme brzy zkonstatovali, se dá pít. Ve vstupní hale si můžete objednat různé lázeňské procedury, jako jsou masáže, zábaly a další. To jsme nevyužili, měli jsme zájem především o samotné jezero. A tak jsme opustili budovu a vydali se k vstupní bráně k jezeru upraveným parkem. Zatímco u nás ještě příroda spala zimním spánkem, v parku nás vítaly záhony macešek a dalších jarních květin. Park lemovaly jednotlivé lázeňské domy pro klienty lázní. Ti si s přesunem k jezeru nedělali těžkou hlavu a ve dni prohřátém sluncem se vydali za zdravím jen v plavkách, zahaleni v županech.

Vstup do lázní si můžete zvolit na vámi vybraný počet hodin. My si vybrali tříhodinový vstup, kratší dobu ani nedoporučuji. Já coby vodník sice smlouvala o celodenní vstup, který nebyl za nikterak závratnou cenu, byla jsem ale přehlasována. Na kolik takový vstup vyjde? Náš tříhodinový vstup vyšel ne necelé tři stovky za osobu. Uvědomila jsem si, že mnohem dráž mi vyjde vstup u nás do aquaparku, kde se koupu v chlorované vodě. Plavat lze jak ve vnitřní části, kde je v chladnějším počasí příjemných 28°C i více, tak venku. Všude ovšem je hloubka vody od dvou metrů po třicet osm metrů! A právě proto většina návštěvníků jezera je opatřena již zmíněnými nadlehčovadly. Voda zde má vyšší hustotu, a proto v ní plavete pomaleji, přesto vás nadnáší. Já jako dobrý plavec jsem neměla problémy. Jezero je navíc opatřeno ve vzdálenějších místech odpočívadly. Jedná se o nerezová zábradlí, ke kterým můžete připlout a chytit se jich, odpočinout si a plavat dál. Kdyby vám přece jenom šlo o zdraví, neřkuli o život, na hladinu vyplouvá plavčík v pramičce, který vám poskytne pomoc. Jedno upozornění pro holohlavé, nebo ty, kteří mají méně bujarou kštici: v zimě si nezapomeňte na hlavu čepici, ať vám není zima, v létě si plešku natřete mlékem nebo krémem na opalování s vyšším ochranným filtrem, nebo opatřete kloboučkem.

Ve vnitřní části jezera, které je chráněno před vnějšími vlivy počasí plexisklem, jsou umístěny masážní trysky. Jelikož je ale návštěvnost lázní vysoká, na trysky se čeká v řadě.

Hévízem projíždí lázeňský vláček, který vás za v přepočtu 85 korun povozí po celém městečku. Samotná jízda trvá téměř hodinu a jednou ze zastávek je také samotné termální jezero. Ostatní zastávky jsou rozmístěny před největšími a nejvýznamnějšími hotely města.

Při návštěvě Hévízu doporučuji navštívit také tržiště. Nachází se v dolní části hlavní kolonády, nedaleko od jezera, a je pro návštěvníky otevřeno v závislosti na ročním období minimálně jednou týdně. Zde si zakoupíte za příznivé ceny domácí maďarské uzeniny, kozí i ovčí sýry, koření včetně např. šafránu, luštěniny, mandle za pro nás velmi přijatelnou cenu, starožitnosti, glycerínová mýdla, domácí maďarské pečivo, ruční výrobky a další. Mě zaujaly panenky s porcelánovými hlavičkami, které nabízeli trhovci hned u několika stánků. Upřímně jsem litovala, že mám jen dospělého syna, vnoučata zatím žádná a svůj byt mám přeplněný. Měla jsem totiž nutkání minimálně jednu nádhernou panenku si jako suvenýr zakoupit.

Jak se zde domluvíte?

Docela dobře se všude domluvíte anglicky. S němčinou to je horší, ale i tu většina obyvatel ovládá. Na výsluní je tu také ruština. Ostatně, většina turistů je právě z Ruska. A tak zde ruštinu slyšíte, když si sednete na kávu v restauraci, odpočinete na lavičce nebo se jen brouzdáte uličkami pěkného města. V místním turistickém centru mají také informační letáky v angličtině, ruštině a němčině. Ten, kdo moc cizí jazyk neumí, se také nemusí obávat. V některých větších kavárnách jsou připraveni i na české turisty a přizpůsobují jim také jídelní lístky. My například chodili na večeři do restaurace, kde nám předkládali česky psaný jídelní lístek. Usměvaví číšníci s námi prohodili pár slov směsicí češtiny a slovenštiny.

Kdo si chce prohlédnout Balaton, má k tomu příležitost. K jeho pobřeží dojdete i pěšky, jen deset kilometrů, a jste tam.

Po strávení příjemné mini dovolené jsme jen neradi opouštěli lázeňské městečko, které nás upoutalo termální vodou, přátelským chováním jeho obyvatel a v neposlední řadě i cenami. Uznejte, kdo by rád odjížděl z dovolené, kde káva v luxusní restauraci na hlavní třídě stojí někdy mnohem méně, než u nás ve čtvrté cenové? Vyzkoušeli jsme také místní zákusky, lehké, nadýchané, za přiměřenou cenu. Samotné nákupy jsme si ale nechali až na zpáteční cestu. Rozhodli jsme se, že se zastavíme v některém větším městě blíže hranic se Slovenskem a utratíme zbytek forintů, protože během pobytu, kdy jsme měli bohatou polopenzi, jsme toho skutečně moc neutratili.

A proto jsme cestou zpět koupili rodičům tradiční maďarské klobásy a salámy, mamce jsem přikoupila krabici maďarských zákusků, které byly k mání za velmi příznivou cenu. Krásně zabalené zákusky v kartonové krabici vyšly na padesát korun za 650 gramů. Jen charakter rychle kazící se potraviny mi zabránilo koupit kartonových krabic hned několik. V malém městečku, kterým jsme projížděli, mě uchvátil majestátní hrad na kopci. Zastavili jsme, abych pořídila snímek hradu, ale můj pohled sklouzl k výloze malého krámku. Ceny byly tak lákavé, že jsem ho, mimo plán, navštívila. V mžiku jsem tak vykouzlila dáreček i pro mého pejska Bena. Uznejte, že psí salámy v gramáži od 600 g do 1200 g za v přepočtu dvacet až třicet korun jsem tam nemohla nechat! K autu jsem se vrátila s náručí plnou štanglí psího salámu, přesto stále s bohatstvím ve své peněžence.  A jelo se dál.

K samotným (velko)nákupům jsme si zvolili městečko Győr.

Museli jsme sice malinko uhnout z cesty, nelitovali jsme ale. Ve městě lze téměř všude platit kartou, maďarskými forinty i eury. Po chvilce jsme zjistili, že platit v eurech se zde nevyplatí. Kurzy bývají vyšší. Nevadilo, měli jsme u sebe dostatek maďarské měny. V místním nákupním centru jsme si s převodníkem měny snadno vybrali zboží, které bylo mnohem levnější, než u nás. V nákupním vozíku se tak ocitly sušenky, džusy, určité druhy kávy, bonbóny, slané pečivo a další. Jako památku jsem si odvážela i zbrusu nové funkční tričko, které kdykoli využiji. Samotnou prohlídku města jsme završili pohledem na hladinu Mošonského Dunaje.

Protože jsme měli ještě pár dní dovolené, cestu domů jsme o den odložili a přespali jsme v Senci. Okouzlila nás místní Slnečná jazerá. Já si je pamatovala z časů školních výletů jako místo plné špíny a komárů, nyní mě toto místo překvapilo útulností, čistotou a příjemnými zákoutími zvoucími k odpočinku. Večer jsme si prohlédli také náměstí v Senci zajímavé krásnými budovami a nedalekou synagogu z roku 1825. Přespali jsme v nově zrekonstruovaném, čistém a příjemném penzionu.

Až další den jsme dorazili domů, do České republiky.

Výlet se vydařil, vrátili jsme se ve zdraví a už jen fotografie nám připomínají tuto krásnou dovolenou.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu:

Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
Za zdravím, wellness a odpočinkem do Hévízu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné počtení i fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Hévízu jsme byli, ale už je to dlouho..asi 10let.. moc se nám tam líbilo.. jen Balaton mne zklamal, že tam byla kalná voda..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je tam moc krásněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsané, láká k návštěvě
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj