Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Začíná cyklistická sezona. Pozor na úrazy hlavy

10. 04. 2013 | Praktické rady
S nadcházejícím jarem vypukne cyklistická sezona. Myslete na svoji bezpečnost a na toulky přírodou nevyjíždějte bez ochranné helmy. Uvědomte si, že drtivou většinu vážných poranění na kole představují úrazy hlavy. Cyklistická přilba dokáže snížit toto riziko až o 80 %.

Vlastnosti správné helmy

Vybírejte takovou helmu, která splňuje bezpečnostní atesty a poskytne vám účinnou ochranu v případě pádu. „Helma by rozhodně měla chránit hlavu po celém jejím obvodu, často chrání i oblast uší a brady. Někteří výrobci také vyrábí speciálně tvarované helmy, které více chrání hlavu v její zadní části. Důležité také je, aby helma na hlavě dobře a pevně seděla. Jenom tak totiž může účinně ochránit hlavu,“ říká MUDr. Michaela Tomanová.

Začíná cyklistická sezona. Pozor na úrazy hlavyJakým úrazům se díky nošení helmy můžeme vyvarovat?

V této otázce záleží na charakteru a mechanismu úrazu. Úrazy na kole mohou být od lehčích poranění až po těžké, což je například poranění mozku s krvácením. „U takovýchto úrazů může jít už i o život nebo vznikne těžké postižení. Pokud máme na hlavě helmu, nedojde k tak velkému nárazu a poranění mozku, a tím lze předejít vážnějším úrazům. Na druhou stranu helma nás nechrání od úrazů krční páteře, které také často vznikají při prudkém nárazu. Proto je vždy potřeba stále dbát maximální opatrnosti,“ říká primářka Michaela Tomanová.

Kvalitní přilba. Dostupná investice

Přilba je v současnosti nezbytným vybavením každého cyklisty a zejména u dětí by měla být samozřejmostí, i když jedou jen pár metrů. „Cyklistickou helmu seženete zhruba za tisíc korun, takže se nejedná o žádnou závratnou částku. Tato investice vám může zachránit život. Dnes jsou přilby navíc velice slušivé, pohodlné a vzdušné. Dále jsou běžnou součástí výbavy cyklistické rukavice, které brání vytváření otlaků na dlaních, brýle chránící proti slunci, větru, hmyzu či odletujícím předmětům,“ dodává Petr Šorm ze servisu jízdních kol.

Autorka: MUDr. Michaela Tomanová
Zdroj, foto: Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Začíná cyklistická sezona. Pozor na úrazy hlavy:

Začíná cyklistická sezona. Pozor na úrazy hlavy
Začíná cyklistická sezona. Pozor na úrazy hlavy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Používání přilby je jen otázka zvyku. Stejně jako na lyžích. Člověk si ji párkrát vezme a pak už si ji nasazuje třeba jako boty. Bosi přece také na kole nejezdíme.
Obrázek uživatelky
profil
Je jedno zda jste na silnici ,cyklostezce nebo v lese.Vždyť jde o zdraví. Moje mamina omdlela na cyklostezce.Probrala se v nemocnici.Celá sedřená, přilba prasklá.Asi by to bez přilby nedopadlo dobře.Jednou jsme ošetřovaly paní-také na cyklo.Jela na in-line bruslích.Neměla přilbu a sekla sebou směrem dozadu a hlavou narazila do země. Krvácela, omdlévala.....Nerada na to vzpomínám. TAkže doporučuji přilbu nosit za všech okolností. Nosím jí také a děti si jí berou automaticky, ani chvilku nezaváhají.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jednou omdlela, naštěstí po slezení z kola, ale spadla jsem na zem tak, že helma praskla. Kdybych ji neměla, asi by to hodně bolelo. Bylo to v lese, jeli jsme do kopce. Asi jsem málo pila. Bylo dost vedro.
Zranit se člověk může i mimo silnici.
Obrázek uživatelky
profil
já nejezdím po hlavních silnicích ,takže bez helmy
Obrázek uživatelky
profil
já po městě ,když jedu na chleba,jezdím jen tak, ale jinak vždy narazím helmuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles