MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Červená Lhota

6. 11. 2012 | Česká republika
V jižních Čechách se mezi městy Kardašova Řečice a Jindřichův Hradec nachází malý, ale krásný zámek, který ve svém okolí vyniká jasně rudou barvou. Ano, řeč je o malebném zámečku jménem Červená Lhota.

Historie zámku Červená Lhota

Zámek si prošel několika úpravami a vyzkoušel si několik slohů, než se dostal do podoby, v jaké jej známe nyní. Původně se totiž jednalo o gotickou tvrz, která byla majiteli rytíři Kábovými z Rybňan a Janem Kábem z Rybňan v letech 1542 - 1555 přestavěna na renesanční zámek, pyšnící se jménem Nová Lhota. V 16. století se stali majiteli zámku Růtové z Dírné, kterým byl ovšem záhy zámek po bitvě na Bílé hoře zabaven. Dalším majitelem tohoto sídla byl italský rytmistr Antonio Bruccio. Po jeho smrti koupil zámek Vilém Slavata, který opět nechal panství vylepšit v duchu doby -  na zámek se sjížděli světoví (hlavně Italští) umělci, aby pracovali na zámeckých interiérech a vylepšovali ho v duchu raně barokním. Po vymření rodu Slavatů po meči zdědila zámek Slavatova neteř Marie Terezie, provdaná do rodu Windischgrätzů.

Zámek Červená LhotaMezi roky 1841 až 1863 proběhla na zámku další rekonstrukce, tentokrát romantická přestavba v novogotickém stylu. Ani tentokrát renovaci neunikly skvostné zámecké interiéry.

Poté se na tomto letohrádkovém sídle vystřídali  německý skladatel Karl Ditters von Dittersdorf a generace rodu rodiny Schönburg-Hartenstein, kteří zámek vlastnili až do roku 1945.  Poslední výraznou přestavbou zámek procházel mezi lety 1903 až 1913, kdy byla většina předešlých úprav odstraněna a zámek se oblékl do novorenesanční podoby, ve kterém jej známe v dnešní době.

Nyní je státní zámek Červená Lhota Národní kulturní památkou a je pod správou Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Zámek Červená Lhota a okolí

Samotný zámeček se nachází na menším skalnatém útesu, který se stal jakýmsi ostrůvkem, na zámeckém rybníku, který stavbu obklopuje. Vstoupit do zámku je možno po starém kamenném mostě (nechal jej z původního dřevěného vystavět tehdejší majitel Antonio Bruccio), který spojuje "pevninu" a hlavní zámeckou bránu se čtvercovým nádvořím.

Kromě rozlehlé vodní plochy doslova obklopuje zámek prostorný park, který získal svoji současnou podobu na konci 19. a na začátku 20. století. Celý zámeček můžete tímto parkem obejít dokola (přes náročnější úseky cesty, kam je vstup povolen pouze na vlastní nebezpečí, proto nedoporučuji zámek obcházet s kočárkem, s kolem či osobám se sníženou pohyblivostí) a zámek si tak můžete prohlédnout doslova ze všech stran. Cestou si můžete prohlédnout i krásnou zámeckou kapli Nejsvětější Trojice...

Praktické informace

Zámek otevírá své brány veřejnosti od dubna do října. Prohlídka je rozdělena do několika částí (1. patro, podkroví a sklepení) a je možno si objednat i výklad v anglickém či německém jazyce a zakoupit zvýhodněné rodinné vstupné. Děti do 6 let mají vstup do zámku zdarma, musí však být uvedeny na vstupence svého dospělého doprovodu.

Prohlídka zámku trvá přibližně 50 minut, během kterých navštívíte 16 pokojů představující tehdejší život a bydlení šlechty.

Poblíž zámečku se nachází restaurace, kde se můžete i s dětmi občerstvit či najíst.

Zajímavosti

* Název Červená Lhota si zámek nese až od 17. století a to podle své jasně červené barvy. S tím je spjata pověst o jedné manželce zámeckého pána, která vypadla z okna a jejíž krev se stále objevovala na hradní zdi).

* na zámku se natáčelo mnoho filmů a hlavně pohádek. Mezi nejznámější patří pohádky Zlatovláska a O štěstí a kráse.


Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Červená Lhota:

Zámek Červená Lhota
Zámek Červená Lhota
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný zámek
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na Červené Lhotě jsem byla třikrát a moc kouzelné je to tam !!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem zámek navštívila s rodinou a moc se nám tam líbilo. Okolí zámku je taky pěkné a příjemné. Byli jsme i uvnitř na prohlídce, ale jsou tam asi tři okruhy a my viděli jen jeden. Tak se tam musíme někdy znova vypravit. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek.
Už je to hodně dávno, co jsme tento zámek navšívili. Ještě jednou bych se tam ráda podívala.
Obrázek uživatelky
profil
Také jsme tento zámek navštívili, ten samý den byla tenkrát i Hluboká. Moc se nám tam líbilo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles