Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zámek Choltice

19. 04. 2022 | Česká republika

Sezóna na našich hradech a zámcích brzy začne, ale než se tak stane, můžeme si tyto památky užít i bez prohlídky s průvodcem. Procházka po zámeckém parku nebo zahradě, často také prohlídka zámeckého či hradního nádvoří a příroda v okolí těchto památek – i to stojí za to. Alespoň já a můj manžel jsme v tom zajedno. A protože zima byla dlouhá, rádi vyrážíme na prohlídku s předstihem, i když není plnohodnotná. Má to pro nás velkou výhodu: v tuto dobu nepotkáme davy turistů a užijeme si klid.

Jedním z takových zámků, které jsme nedávno navštívili, byl raně barokní zámek v Cholticích. Najdete ho v Pardubickém kraji, necelých 15 kilometrů jihozápadně od Pardubic. Od roku 1964 je zámek kulturní památkou. Jedná se o stavbu, která již několik let prochází rekonstrukcí. Není tak známý jako jeho slavnější „kolegové“, ale snad vás následující řádky přesvědčí o tom, že rozhodně není nevýznamný.

Zámek CholticeNa místě dnešního zámku stávala od konce 14. století vodní tvrz, která v roce 1469 sice odolala vpádu uherských vojsk, ale došlo k jejímu poškození. Později bylo rozhodnuto o přestavbě na zámek. Roku 1623 po několika předchozích vlastnících koupila panství jedna ze tří větví rodu Thunů (další dvě větve vlastnily zámky Děčín a Klášterec nad Ohří). V té době se jednalo o poměrně velký zámecký objekt, který měl 35 místností. Thunové ale sídlili převážně v Děčíně, a tak byl zámek později delší čas bez vrchnosti a bez oprav, až se stal neobyvatelným. Neprospělo mu ani postupné drancování císařskými a švédskými vojsky. Thunové se proto nakonec rozhodli místo poničeného zámku nechat vybudovat nový. V roce 1683 zbourali velkou část starého zámku a zahájili stavbu nového sídla. Původně měl mít jejich zámek podobu čtverce: tři strany měly tvořit zámecké budovy a čtvrtou stranou čtverce měla být mříž. Protože ale při stavbě došly peníze, v roce 1695 byly stavební práce ukončeny (uvádí se ale, že již od roku 1670 byl nedokončený zámek obydlen). Zámek pak už nikdy nebyl dokončen, místo původních plánů dodnes stojí jen jeho polovina. Zajímavostí je, že přímo na zámku byla ke konci 17. století zřízena lékárna pro chudé.     K zámku přiléhal také hospodářský dvůr s pivovarem, chlévy, stodolami nebo také například s psincem. Na rozdíl od jiných zámků byly v Cholticích skromné komnaty, ale přepychová kaple.

Hlavní budova zámku je jednopatrová, dvoukřídlá. Západní křídlo má arkádovou chodbu, která byla na počátku 20. století zasklená. Touto přízemní chodbou panstvo dříve mohlo projíždět kočáry. V jižním křídle zámku je vestavěná kaple svatého Romedia, která se později stala choltickým farním kostelem. Před zámkem stojí na podstavcích čtyři barokní pískovcové sochy svatých v životní velikosti (sv. Agáta, sv. Cecílie, sv. Florián a sv. Václav).

I okolí zámku stojí za návštěvu: nádvoří volně přechází v přírodně krajinářský park s potokem zvaným Struha a na něj navazuje choltická obora se třemi rybníky, u kterých jsou lavičky na posezení. Lesy jsou protkané pohodlnými cestami, na které se nemusíte bát vyjet s kočárkem. Obora byla v roce 2013 vyhlášena přírodní rezervací. V bezprostřední blízkosti zámku si rodiče mohou odložit děti na dětské hřiště. Na zámku i mimo sezónu funguje restaurace.

Rod Thun-Hohensteinů zámek a přilehlá panství vlastnil s krátkou přestávkou až do roku 1945 (tedy téměř 320 let), kdy byl podle Benešových dekretů vyvlastněn. V zámeckých prostorách se poté vystřídalo vlastivědné muzeum, ozdravovna mateřských škol nebo tělovýchovné organizace. Dokonce mládež se tu mohla pobavit na pravidelných diskotékách. V restitucích po roce 1989 syn Leopolda Thuna Berchtold usiloval o vydání zámku, ale podle nařízení soudu mu byla nakonec vrácena jen část mobiliáře. Od roku 1991 zámek vlastní městys Choltice.

Dnes jsou na zámku přístupné dva prohlídkové okruhy: v prvním navštívíte mimo jiné zámek a pozoruhodnou kapli, ve druhém muzeum vodníků a černého divadla. Otevřeno je v hlavní sezóně od května do srpna denně mimo pondělí, dále pak v dubnu, září a říjnu o víkendech a svátcích. Nádvoří a park jsou přístupné zdarma po celý rok. Velkým lákadlem může být pro mnohé netradiční atrakce: tzv. discgolf, který se hraje v zámeckém parku. Disky jsou k zapůjčení v zámecké pokladně, shodně s otevírací dobou zámku. Discgolf může hrát každý bez rozdílu věku – je to sport a zábava v jednom. S jeho pravidly se seznámíte na místě a trefit se diskem do koše se naučíte během chvilky.

Myslím, že je více než jeden důvod udělat si výlet do (ne)známých Choltic! Dejte pak třeba vědět, jak se vám tu líbilo.

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Choltice:

Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
Zámek Choltice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezká pozvánkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánka a krásné fotky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles