Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zaniklé šumavské obce – Zvonková

19. 06. 2021 | Česká republika

Jak jsem tu již nejednou psala, rádi se s manželem touláme po naší malé, ale krásné zemi. Rádi utíkáme do náruče přírody, objevujeme kouty, ze kterých dýchá historie. Někdy se přitom ocitneme na místech, ke kterým patří už jenom minulost. O jejich budoucnost je většinou oloupil sám člověk a v přítomnosti zbyla z jejich zašlé slávy už jen nostalgie nebo hořká pachuť příkoří, kterým tato místa musela čelit. Týká se to především zaniklých obcí, kterých je v našem pohraničí více než dost. Jedním z takových míst je Zvonková, na kterou se často vracíme při našich toulkách Šumavou. Znáte ji?

Z mapy Šumavy bylo údajně od roku 1945 vymazáno více než 220 obcí a osad… Také obec Zvonková doplatila na to, že ležela v hraničním pásmu, asi osm kilometrů jižně od Horní Plané. Nacházela se na pravém břehu Lipenské přehrady, nedaleko hranic s Rakouskem. Bohužel přímo obcí procházela tzv. železná opona.  

ZvonkováTéměř výlučně etnicky německou obec tvořily tři části: Zvonková, Josefův Důl a Huťský Dvůr. Část obce nazývaná Zadní Zvonková byla po odsunu německých obyvatel v 50. letech 20. století srovnána se zemí. Z celé obce se zachoval kostel sv. Jana Nepomuckého s okolním hřbitovem a v jeho bezprostřední blízkosti fara, ve které bylo po opravách v roce 2006 umístěno malé muzeum. Kostel pochází z konce 18. století, později byl po požáru v roce 1876 novogoticky přestavěn. Po zániku obce sloužil jako sklad vojenské techniky a poté dlouhá léta chátral. Nakonec zůstala v podstatě jen torza obvodových zdí, kterými prorůstala bujná zeleň. Také ze střechy a kostelní věže prakticky nic nezbylo. K totální zkáze zbýval jen malý krůček. 

Naštěstí kostel unikl odsouzení k zániku – na přelomu tisíciletí se téměř zcela zdevastovaný dočkal rekonstrukce i nového vysvěcení. Pamětní deska u vstupu do kostela informuje o tom, že kostel obnovili v letech 1990 – 1992 bývalí obyvatelé (tedy původní němečtí obyvatelé nebo jejich potomci) Zvonkové, Josefova Dolu a Huťského Dvora za podpory Přátel Šumavy, ale i českých úřadů. Nakonec ho vlastně paradoxně obnovili potomci těch, co tu jsou pohřbeni nebo kteří odsud byli vyhnáni… Stejně tak zcela zdevastovaný hřbitov byl upraven do dnešní důstojné podoby. Fara u Schwarzenberského kanálu, ve které je maličké muzeum s expozicí o životě v dnes zaniklé Zvonkové, se dočkala opravy o několik let později.

Tímto místem už v 1. polovině 14. století vedla jedna z větví Zlaté stezky z Pasova do Čech. Sama Zvonková vznikla až v 17. století na staré obchodní stezce z Horních Rakous do Čech. Udává se, že v roce 1930 měla obec 1306 obyvatel (z toho jen 11 Čechů, jinak tu žili Němci) a 232 domů. Název Zvonková ale vznikl až po 2. světové válce, kdy zanikl původní německý název Glöckelberg. Po válce tvořily obec dvě části: Zadní Zvonková a Přední Zvonková, která období totality přežila, i když spíše administrativně. Nacházela se totiž více ve vnitrozemí, tedy dále od západní hranice. Mezi oběma místy byla v době totality postavena budova Pohraniční stráže, ze které je dnes už jen obludná ruina.

Bývalá obec ležela na Schwarzenberském plavebním kanálu, a tak tu v současnosti podél udržovaného kanálu vede stejnojmenná naučná stezka. Procházejí tudy turistické trasy pro pěší i cyklotrasy pro cyklisty, v zimě tudy vedou lyžařské běžecké trasy. Jedná se o významný turistický cíl, vydat se odsud totiž můžete i k přitažlivým turistickým cílům v rakouské části Šumavy. 

Pokud patříte k motorizovaným návštěvníkům Šumavy, zavede vás sem silnička z Nové Pece nebo se sem můžete vypravit romantickým přívozem přes Lipno z Horní Plané a poté po silničce z Bližší Lhoty. Autem se dá dojet téměř až pod kostel, k parkování tu slouží nově vybudované malé parkoviště s příjemným odpočívadlem.      

Překvapením pro některé návštěvníky Zadní Zvonkové může být nedaleký rodinný penzion s výhledem do nedotčené krajiny, pouhé dva kilometry od rakouských hranic. Jedná se o dům, který byl spolu s kostelem a farou zachráněn… I když z dnešního pohledu je Zvonková pustým místem bez života, její srdce opět tluče alespoň pro turisty. Přijeďte se přesvědčit sami a třeba také objevíte téměř zapomenutý turistický ráj.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zaniklé šumavské obce – Zvonková:

Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
Zaniklé šumavské obce – Zvonková
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný článekSmajlík - krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prima článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpěkné pozvánkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice